Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 augusti 2017

Sorgligt ögonblick i Kiruna: ”Stan blir aldrig mer sig lik”

Klocktornet i Kiruna har under förra veckan monterats ned. Många begav sig till platsen för att se den sista biten tas ned.

FOTO: Kiruna Annonsblad/Kiruna kommun

Man är van att se den och höra den, nästan var man än befinner sig i Kiruna. Klockan med tornet på Kirunas stadshus tak, som ritades av skulptören Bror Marklund och invigdes i april 1963, har varit ett välkänt landmärke i Sveriges nordligaste stad, älskad av stadens invånare.

Tog farväl

I slutet av förra veckan togs sista biten ner av klocktornet i Kiruna. Flera begav sig till platsen för att se den historiska händelsen, skriver Kiruna Annonsblad.

Det är i samband med stadsflytten som det ikoniska klocktornet monteras ner för att sedan renoveras, innan det flyttas till i stadens nya centrum där det ska få ett nytt hem.

Kiruna aldrig mer sig likt

– Det är sorgligt att se hus efter hus försvinna till sina nya platser, kvar är det stora tomma ytor där de en gång stod. Jag kom hem från Norge igår och då var klockan nedtagen från stadshustaket. Man är så van att den ska stå där, men nu är den borta. Det Kiruna som en gång var kommer aldrig bli sig likt igen och det är sorgligt, säger Helen Henriksson som är van att se klockan varje dag från sin arbetsplats på LKAB.

Tornet lyftes ned i sex olika delar, en process som tog en hel vecka i anspråk.

FOTO: Kiruna kommun

Ska till nya centrum

Efter en besiktning, redan nu under augusti, kommer det 26 meter höga och sex meter breda klocktornet vara på plats i nya centrum stående på en sju meter hög fot.

Nu vill många vill passa på att se Kiruna stadshus innan det rivs. Det är sista chansen och det har varit ett hårt tryck hela sommaren, skriver NSD.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen