Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 oktober 2019

Spångossen: “Ett snitt i taget”

Per Norén täljde redan som barn, men det var först 2017 som han skapade sin första burk och slev. Sedan dess har hans inspirerande Instagram-konto “Spångossen” fått nära 5 000 följare.

 Slöjden är enligt Per en evig källa till lust, ro och inspiration och ett kanonfint sätt att möta historien.
Slöjden är enligt Per en evig källa till lust, ro och inspiration och ett kanonfint sätt att möta historien. FOTO: Moa Åhs

En ömhetsövning, förlåt ett “snesnitt”, lär, och låt lusten föra dig vidare.

Per Norén vill uppmuntra till slöjd, till att skapa med händerna, att tälja och vara kreativ.

Själv återupptäckte han täljningen för snart två år sedan.

– Det kom till mig som lustimpuls efter att ha börjat bli starkare i kroppen efter en två år lång sjukskrivning.

Läs också: Massvis av inspiration till pyssel på Land Fixat!

Självlärd slöjdare

Per tittade på ett Youtube-klipp där hans slöjdvän Niklas Karlsson yxade ut en sked, och bara någon dag senare fick han genom en granne höra talas om krympburkens principer. Sedan var han fast. Han har inte gått några kurser för att komma dit han är i dag. Per beskriver sin inlärningsprocess som ett lustfyllt utforskande.

 ”Spångossen” Per Norén jobbar på ett slevskaft.
”Spångossen” Per Norén jobbar på ett slevskaft. FOTO: Moa Åhs

– För mig blev det som ett nytt sätt att andas. Känslor som jag bar på inom mig, där ord tidigare inte räckt till, gick nu att yttra med hjälp av träet och kniven, säger Per och fortsätter:

– Genom att öva upp ett kravlöst bejakande av lärande-processen så kan man i det lilla lära känna sambandet mellan ett mer sympatiskt förhållningssätt till den egna prestationen och de framsteg som följer i spåren.

Läs också: Åhléns köper in dalahästar täljda i Kina

Täljer fram sina drömmar

Per beskriver själv sitt täljande som “Fäbo-bling”. På hans Instagram-konto “Spångossen” får man ta del av vackert utsmyckade krympburkar och slevar snidade från björk och al.

– Jag har inte hunnit prova andra träslag ännu, men hittills räcker de bra för mig. Det är mötet med naturen, med en vass kniv i handen, att med ett snitt i taget se hur ens dröm växer fram i handen, som är grejen, säger Per.

 Exempel på sådant Per Norén har täljt sedan han började – en vacker krympburk.
Exempel på sådant Per Norén har täljt sedan han började – en vacker krympburk. FOTO: Moa Åhs

Självkritik ett hinder

Det som kan vara svårt för många är att inte börja jämföra sig kritiskt med andra och sådant som redan är gjort. Att hela tiden se på sitt skapande med kritisk blick bromsar ner arbetet, och tar bort den värdefulla glädjen ur processen. Angriper man slöjden från rätt vinkel går detta försvårande beteende dock att träna bort, menar Per.

– När vi är snälla mot oss själva i skapandet räcker vi också till åt andra.

Han menar att täljning är någonting för alla. Det är en långsam process, som de flesta hantverk. Ju mer rastlös en kan känna sig och ju mer främmande slöjden kan verka, desto mer kan det vara av värde, menar han.

– Tålamod och ro är en muskel man både kan träna och stretcha!

Och kanske inte bara kan, utan bör?

– Ja, stressnivåerna i samhället ökar hela tiden, och samtidigt söker vi frenetiskt efter ro och tillfredsställelse. Där tror jag att en stunds täljning om dagen kan vara lösningen.

– Det är ett intresse som inte klampar på klimatet. Gruppen slöjdare är så himla vänliga och uppmuntrande. Man slutar aldrig lära sig, man lär känna sig själv.

 En fin träslev som Per Norén har täljt.
En fin träslev som Per Norén har täljt. FOTO: Moa Åhs

Tips till den som vill börja med täljning

  • Leta upp en träbit i skogen och få tag på en vass slöjdkniv.
  • Sätt igång och tälj!
  • Det finns inga rätt eller fel, vi befinner oss alla i olika stadier av lärande.
  • Utforska dig själv!
  • Titta på lite skedtäljarvideos på Youtube.
  • Livets oregelbundenhet och mångfald är högsta valör.
  • Ju snällare vi är mot oss själva desto mer av hjärtat kommer med i det vi skapar och det är väl det finaste som finns!
  • Det viktigaste är ron, sedan kommer lusten, sedan kommer färgerna och formerna och slutligen gradvis förmågorna. Men det är ingen idé att stanna av processen genom att hela tiden piska sig. Vips sitter du och sörplar ur dig din 20:e sked. En livslång passion är initierad.

Läs också: Här säljer varuhuset dalahästar – tillverkade i Kina

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen