Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 januari 2019

Spara pengar i januari

Julen är utstädad, nyårsraketerna har tystnat – och plånboken gapar tom. Januari är en tung månad för många. Men det finns sätt att klara oxveckorna. Här är 7 smarta tips på hur du fixar det – och sparar pengar!

 Att äta billigt behöver inte vara tråkigt. Med lite smart planering kan du enkelt spara pengar under fattiga januari.
Att äta billigt behöver inte vara tråkigt. Med lite smart planering kan du enkelt spara pengar under fattiga januari. FOTO: iStock

Januari är känd som en av årets tuffaste månader. Rent ekonomiskt stämmer det för många. Storhelgerna är bakom oss, räkningarna är betalda och plånboken är oroväckande tunn. Men det finns sätt att klara sig igenom fattig-januari, och kanske till och med få några kronor över på kuppen. Här är 7 vardagstips på hur du genom att tänka smart, planera och vända på slantarna sparar pengar under de tunga oxveckorna.

Kapa småutgifterna

De små utgifterna, de där som är så små att vi knappt tänker på dem, blir snabbt en stor bov i dramat. Hämtkaffe, chokladbitar, glass, en flaska vatten. Alla dessa små impulsköp blir snabbt ganska mycket pengar – som kan komma till betydligt bättre användning. En kaffe i pappmugg om dagen blir snabbt till åtskilliga hundralappar. De pengarna räcker, med lite tanke och planering, till mat i en hel vecka.

Byt utelunch mot matlåda

Samma logik som ovan. En lunch ute går i regel för runt en hundralapp, plus eller minus någon tjuga. Det blir en dryg femhundring i veckan. Utslaget på en månad blir det över 2 000 kronor. På ett år har du ätit bricklunch för runt 25 000 kronor. Det får man en hel del annat för. Så skippa restauranglunchen. Gör storkok och ta med matlåda i stället. Eller kör på ett enklare spår med lättlunch. En god müsli och yoghurt behöver inte kosta många tior i mataffären (ännu mindre om du gör själv!) – och räcker i flera dagar.

Gör billiga maträtter

Den i regel största utgiften. Och här finns pengar att spara! Bara genom att planera och tänka smart har du mycket vunnet. Gör en veckobudget, laga mat med råvaror som är i säsong och billigast. Leta extrapriser och rabattkuponger. Fokusera på billiga råvaror och säsongsbetonat. Billigt behöver absolut inte betyda tråkigt! Du kan förstås även baka ditt eget bröd. Det sparar många kronor – och är dessutom väldigt trevligt. Mjölk som håller på att bli gammal kan frysas in och användas till bakning. Kör du på lättlunch-spåret från ovan är det otroligt lätt att göra din egen granola. Billigt och gott.

Ytterligare ett litet tips är att ta med en egen kasse till affären varje gång. Du sparar både slantar och miljö.

Läs också: Så minimerar du matkontot – 9 enkla knep

Inför köpstopp

Köp. Ingenting. Du. Inte. Absolut. Behöver.

Det behöver faktiskt inte vara svårare än så. Och om kassan redan är skral så borde det vara en självklarhet. Om du känner ett köpbehov; ställ dig själv frågan ”behöver jag verkligen detta?”. Oftast är svaret nej. Få med dig familj och vänner och gör köpstoppet till något av en sport, en utmaning. På så sätt sporrar ni varandra att hålla koll på såväl utgifter som inflödet av prylar.

Sälj på loppis

Var systematisk och gå igenom allt du har. Vinden, källarförrådet, garderoben och köksskåpet – överallt kan du ha prylar, föremål och plagg som går att omvandla till pengar. I regel har de flesta av oss alldeles för mycket saker. Testa att lägga ut dina saker till försäljning på någon av de större nätsajterna för auktion och försäljning, som Blocket och Tradera, och kolla av lokala Facebook-grupper inom köp och sälj. Kanske söker någon i ditt närområde just en sådan sak som du själv har tänkt sälja? Kanske kan du gå samman med vänner och grannar och arrangera er egen loppis?

Se över dina löpande utgifter

Något som är lätt att dra sig för att göra är just detta. Det känns ofta tråkigt och lite motigt. Men det kan absolut vara värt det. Är det läge att byta elbolag? Går det att få ett billigare erbjudande på tv, bredband eller telefoni? Har du ett gymkort som tickar pengar varje månad fast du i ärlighetens namn aldrig går dit? Vilka löpande utgifter har du som du faktiskt inte har riktig koll på? Får du fortfarande pappersfakturor? Kolla vad det kostar dig. Genom att byta till e-fakturor eller autogiro kan du spara mycket pengar. Tar du dig en ordentlig koll kan det visa sig att det finns hundralappar eller mer att spara.

Utmana dig själv

Oxveckornas seghet i all ära. Men varför inte se den ekonomiska utmaningen som en nystart? Något du kan ta med dig under resten av året? På så vis får du bättre koll på din ekonomi och sparandet blir lättare till en vana. I längden är vinnaren du själv.

Läs också: Organisera i frysen och spara pengar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen