Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 maj

Sparrissafarin blev ett lyckokast för hela bygden

Fågelmara

Sparrissafarin längs kustvägen i Blekinge blev ett lyft för både sparrisbonden Anders Olsson och en mängd andra lokala odlare och företag.

– Från att ha varit en bortglömd avkrok, är vi nu en kraft att räkna med, säger han.

 Sparrisbonden Anders Olsson kör guidad tur med vagn efter sin traktor, med paraplyet uppmonterat som skydd mot regnskurarna.
Sparrisbonden Anders Olsson kör guidad tur med vagn efter sin traktor, med paraplyet uppmonterat som skydd mot regnskurarna. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Besökarna står i kö vid Olsängsgården i Fågelmara. De väntar på att få åka traktor och balvagn ned till sparrisfälten där Anders guidar varje timme.

I bakgrunden skymtar Östersjön och Ölands blå vatten, gården ligger invid Kustvägen i östra Blekinge.

Anders skär av några sparrisar och bjuder runt i gruppen som provsmakar de färska skotten.

Grön delikatess

 Alina och Anders med nyskördad sparris från sin gård Bond-Gården I Olsäng, i Karlskrona kommun. Här har de odlat sparris i 17 år.
Alina och Anders med nyskördad sparris från sin gård Bond-Gården I Olsäng, i Karlskrona kommun. Här har de odlat sparris i 17 år. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Han och sambon Alina Skula har nu odlat den gröna delikatessen i 17 år.

De fick upp ögonen för den under en lantbruksresa i Polen.

– Jag blev nyfiken, köpte några plantor och testade att sätta därhemma. Det smakade gott och vi utökade odlingen, berättar han.

Sparrisen skördas under 6-8 intensiva veckor i maj-juni, och det är ett pilligt jobb.

Skotten skördas för hand med en liten sparriskniv när de är runt 24 centimeter höga.

Den runt 10 ton stora sparrisskörden säljs till butiker i trakten samt till grossister.

Efter skörden återstår ännu mer jobb med ogräshackningen.

Den korta säsongen är speciell och för 15 år startades Sparrissafarin som ett sätt att öka intresset.

Vågade testa

 Nyskörd sparris har huvudrollen i Sparrissafarin.
Nyskörd sparris har huvudrollen i Sparrissafarin. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Idén kom från den frilansande evenemangsfixaren Ylva Johannesson.

– Hon såg vår gårdsbutik med sparris och frågade om vi skulle ordna en Sparrisdag, säger Anders.

– Först tyckte jag det var helkorkat, men sa ok, vi testar, berättar han.

I början var det tre-fyra gårdar som samarbetade och sålde sina produkter, sedan har allt fler anslutit sig.

 Anders kallas även "Sparriskungen" då han odlat den gröna delikatessen i 17 år - och startade turistmagneten Sparrissafarin.
Anders kallas även "Sparriskungen" då han odlat den gröna delikatessen i 17 år - och startade turistmagneten Sparrissafarin. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

I dag är det ett 40-tal ställen längs Kustvägen som håller öppet berättar Anders.

Han och de andra insåg snart att detta var ett lyckokast för bygden.

– Detta har länge varit en avkrok och vi har haft svårt att få gehör för samhälleliga frågor. Min största ambition är att vi som bor här ska samarbeta för att bli en kraft att räkna med. Och det har vi blivit, säger han stolt.

Inblick i lantbruket

 Viktor Karolak säljer grönsaker till Kerstin Svensson Wahlström och Lennart Wahlström från Växjö på marknaden utanför bygdegården vid Olsäng som drivs av Missionsförbundet
Viktor Karolak säljer grönsaker till Kerstin Svensson Wahlström och Lennart Wahlström från Växjö på marknaden utanför bygdegården vid Olsäng som drivs av Missionsförbundet FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

En positiv bieffekt av safarin är att besökarna får chansen att se lantbruk, odling och uppfödning av djur på när håll, menar Anders.

– När människor fått en inblick och förståelse för det, så upplever jag att man värdesätter och är beredd att betala för svenskproducerat, fortsätter han.

 Sparrispaj och nykokt sparrissoppa serveras av Ann Helen Berg och hennes medhjälpare på bygdegården i Olsäng.
Sparrispaj och nykokt sparrissoppa serveras av Ann Helen Berg och hennes medhjälpare på bygdegården i Olsäng.

Sparrissafarin, som arrangeras en helg i mitten maj, är en av höjdpunkterna.

Caféer och matställen satsar på safarihelgen och serverar rätter med sparris.

Anders och sambon Alina håller till i Olsängsgårdens missionshus.

De turas om att stå bakom disken som dignar av nyskördad sparris och kunderna trängs kring primörerna.

Läs också: Monica gör succé med matvandringar i skogen

Rätter med sparris

Inne i huset serveras kaffe med hembakat och rykande varm sparrissoppa.

Förutom mathantverkarna och småföretagen som presenteras nedan, finns mängder av smakupplevelser längs kustvägen.

Till exempel Orranäs Gårdsmejeri, Bellans Bär och Blommor, Stubbens kanin- och kalkonprodukter, Askunga Dovvilt, Ingegerds ostkaka.

Dessutom konstnärer, gallerier, båtbyggeri, gästgiveri, kaféer, restauranger, fina hamnmiljöer, lövängar, hällristningar, camping, badplatser, samt byalag och hembygdsföreningar som ordnar aktiviteter.

 Infart till Olsängsvägen där flera "matstopp" längs Sparrissafarin ligger.
Infart till Olsängsvägen där flera "matstopp" längs Sparrissafarin ligger. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Karlskrona kommun använder i dag kustvägen som exempel på positiv landsbygdsutveckling.

Föreningen Kustvägen Sydost har bildats av lantbrukare, småföretagare, boende och föreningar längs den cirka fyra mil långa vägen från Kristianopel ner till Torhamn.

– Vi har kämpat för fiber, vägunderhåll och skola, allt är mycket lättare nu, säger Anders.

Här är åtta roliga stopp under Sparrissafarin

Mikael säljer kött från gården

 Köttbonden Mikael Nilsson på Attanäs gård, med några av sina kor i det nybyggda stallet.
Köttbonden Mikael Nilsson på Attanäs gård, med några av sina kor i det nybyggda stallet. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Attanäs gård i Jämjö fick utmärkelsen ”Årets bästa nötköttsföretag i Blekinge 2021”. I gårdsbutiken finns eget nöt- och fläskkött samt korvar och andra charkuterier.

Här säljs även rökt ål från eget fiske som är tillåtet tre månader om året.

 Attanäs gårdsbutik säljer kött och chark från den egna gården.
Attanäs gårdsbutik säljer kött och chark från den egna gården. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Bonden Mikael Nilsson, visar runt bland de nya stallarna med ett 40-tal kor och 100 grisar.

– Intresset för att köpa kött direkt från gården är stort. Vi kör alltid våra djur till slakteriet själva, för att minska stressen, säger han.

Byalalaget bjuder in till Sibbaboda skola

 Inger Hjalmarsson visar de fina trasmattorna som vävs i den gemensamma vävstugan i Sibbaboda gamla byskola, där man också visar utställning med gamla skolfoton.
Inger Hjalmarsson visar de fina trasmattorna som vävs i den gemensamma vävstugan i Sibbaboda gamla byskola, där man också visar utställning med gamla skolfoton. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Sibbaboda byskola ägs och drivs av Torhamns sockens norra byalag. Härifrån strömmar dansbandsmusiken med det lokala bandet Bosse & Angelica från grannbyn Jämjö som är kända och populära.

 I Sibbeboda skola finns en utställning med gamla skolfoton.
I Sibbeboda skola finns en utställning med gamla skolfoton. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Här finns även fika och utställning av gamla skolfoton.

– Vi satsar på kultur med föreläsningar och musik hela sommaren. På vintern samlas vi här och väver och umgås, säger Inger Hjalmarsson, som berättar hur de har renoverat den vackra gamla skolan.

Margitas bakar bröd och skorpor

 Margita Pettersson, driver Margitas Surdegsbröd i Fågelmara. Hon säljer sina bröd.
Margita Pettersson, driver Margitas Surdegsbröd i Fågelmara. Hon säljer sina bröd. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Margita Pettersson, driver Margitas Surdegsbröd i Fågelmara. Hon säljer sina bröd och populära rågskorpor i Olsängspotatis gårdsbutik och på marknader.

– Mitt hembakta bröd gör jag enligt farmors recept, säger hon.

Samuel gör prisad cider och must

 Samuel Dahlörs must och cider har fått guld, silver och brons i mathantverk.
Samuel Dahlörs must och cider har fått guld, silver och brons i mathantverk. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Lite längre neråt vägen på Sparrissafarin kan man svalka sig med flerfaldigt prisbelönt äppelmust på Bredängs musteri och ciderbryggeri.

Varje år pressas 75 ton äpplen till 50 000 liter must varje år.

 Två av Bredängs egna cidersorter: Hantverks- och Eldcider.
Två av Bredängs egna cidersorter: Hantverks- och Eldcider. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

En del blir till cider, som torrhumlad päroncider och Eld-cider.

– Det är roligt men svårare att brygga cider än öl, säger ägaren Samuel Dahlör.

Lena och Amir har en örtagård

 Trädgårdsälskare tar av vid skylten till Lavendelgården.
Trädgårdsälskare tar av vid skylten till Lavendelgården. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Lavendelgården, är en pärla för trädgårdsälskare. En rofylld örtagård som lockar med sin magiska trädgård med ”fyra rum” där man vandrar runt bland flera hundra olika arter av träd och buskar från jordens alla länder.

 Lena Arnesdotter och Amir Najafi odlar mängder av örter, perenner, träd och buskar.
Lena Arnesdotter och Amir Najafi odlar mängder av örter, perenner, träd och buskar. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Lena Arnesdotter och Amir Najafi hjälper till att botanisera i plantskolan där de säljer krydd- och läkeörter, perenner, samt träd och buskar, keramik och mycket annat.

Per-Olof säljer potatis i gårdsbutiken

 Per-Olof Olsson är tredje generationens potatishandlare och har byggt upp en stor gårdsbutik.
Per-Olof Olsson är tredje generationens potatishandlare och har byggt upp en stor gårdsbutik. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Olsängs potatis är gården som har allt man kan önska i potatisväg. Per-Olof Olsson är tredje generationens potatishandlare och har byggt upp en stor gårdsbutik. Här säljs även jord och marksten.

Under Safari- och marknadsdagarna kommer flera mathantverkare hit och sätter upp sina stånd. 

Anna-Karin syltar och lägger in

 Anna-Karin Pettersson med några av sina prisbelönta sylter.
Anna-Karin Pettersson med några av sina prisbelönta sylter. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Anna-Karins Skafferi är ett begrepp när det gäller sylt, marmelader och chutney. Anna-Karin Petersson som driver företaget, har fått många priser och utmärkelser för sitt mathantverk.

Ingelas hjortkött har smak av ek och bok

 Copyright tillhör Ewa Stackelberg
Copyright tillhör Ewa Stackelberg FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Intill Margitas Surdegsbröd i Olsängs potatisbutik står Ingela Johansson från Bottnansmåla Gård i Rödeby.

Hon har ställt upp en mängd av sina köttdelikatesser. Hon föder upp dovhjortar som strövar fritt i det blekingska kulturlandskapet och vars kött får smak av ek, bok och vildäng.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen