Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 januari 2016

Stark trend: 10 fantastiska exempel på när byborna tar över ägandet

När viktig samhällsservice läggs ner eller saknas tar bygdens människor själva över via ekonomiska föreningar eller andra ägandeformer. Det är framtidens melodi för landsbygden och här är tio spännande exempel.

Bild 1/2
Bild 2/2

1. Backe

Livet har blivit lattare att leva i BAcke. Hotad service räddas och nya företag kan flytta in. Britt-Marie Norman var med och startade upp denna sensationella utveckling.
Livet har blivit lattare att leva i Backe. Hotad service räddades och nya företag kunde flytta in. Britt-Marie Norman var med och startade upp denna sensationella utveckling.

Utvecklingsgruppen Fjällsjö Framtid med säte i Backe, Strömsunds kommun, räddade ett hyreshus som stått tomt och skulle rivas. Huset rymmer nu affärslokaler, föreningsverksamhet och en byaservice där man kan hyra snöskottning med mera. Verksamheten har skapat en rad arbetstillfällen.

2. Stavsjö

Utvecklingsbolaget Kiladalen driver en digital lanthandel i Stavsjö, Nyköpings kommun. 83 aktieägare, enskilda familjer och lokala entreprenörer, satsade tillsammans 200 000 kronor i aktiekapital för att få fart på lokal samhällsservice. Bolaget köpte den nedlagda skolan och avtalade med landstinget om att på prov öppna en sköterskemottagning i fastigheten som nu heter Stavsjögården.

3. Docksta

Docksta Bordtennisklubb är en unik utveck - lingsmotor inom skola, bostadsmarknad och näringsliv. Landbilen grattade när nu klubben fyller 50. Hans-Erik Näs- lund, Berndt Böh- lenius och Birgitta Garbom grattas av Land.
Docksta Bordtennisklubb är en unik utvecklingsmotor inom skola, bostadsmarknad och näringsliv. Landbilen grattade när nu klubben fyller 50. Hans-Erik Näslund, Berndt Böhlenius och Birgitta Garbom grattas av Land.

Bordtennisklubben i Docksta, Kramfors kommun, har sedan 1980-talet räddat skolan, äldreboendet, flera hyreshus från rivning, den lokala festivalen med mera. En del räddade verksamheter har efterhand tagits över av andra entreprenörer, till exempel den riksbekanta toffelfabriken.

4. Gotland

Hasse Rosengren, Arne Eklund, Lisa Blochmann, Lennart Lindgren och Lotta Bogren är på konferens med landsbygdsupproret och slipar på idéer om hur norra Gotland ska utvecklas.
Hasse Rosengren, Arne Eklund, Lisa Blochmann, Lennart Lindgren och Lotta Bogren är på konferens med landsbygdsupproret och slipar på idéer om hur norra Gotland ska utvecklas.

Utvecklingsbolaget Nygarn i Östergarn på Gotland köpte det gamla skolhuset 2008 och gjorde om det till företagshus där idag över tio företag hyr in sig. I huset finns också servering och annat som gör livet trevligare för småföretagarna och skapar kontakter.

5. Skattungbyn

På orten i Orsa kommun finns en lång tradition av folkligt engagemang. När butiken stängdes för 20 år sedan dröjde det inte länge innan byborna bildat en ekonomisk förening, skramlat ihop kapital och startat butiken på nytt. Sedan dess har den drivits med stor hjälp av ideella krafter och smarta lösningar. När kommunala byskolan lades ner drogs en ny skola igång för att inte barnfamiljer skulle flytta och därmed hota butiken.

6. Trolle Ljungby

Trolle Ljungby skola/förskola i Kristianstads kommun ägs av Trollebygdens byaskolors ekonomiska förening sedan kommunen lade ner byskolan 2009. Skolan är en av Sveriges äldsta som är i drift. Föreningen startade redan 1993 en förskola i grannbyn Nymö.

7. Offerdal

Landsbygdens sjukvård lever under hot om neddragningar och längre avstånd för medborgarna. I Offerdal, Krokoms kommun, är hälsocentralen sedan 2010 ett medborgarkooperativ och ägs av Offerdalsbygdens befolkning. Målsättningen är att förbättra och bevara servicen för befolkningen.

8. Ambjörby

Fotbollsklubben Nordvärmlands FF är drivkraften bakom en ekonomisk förening som tog över lanthandeln i Ambjörby, Torsby kommun 2010. Satsningen är flerfaldigt prisbelönt och klubben är moton också i andra verksamheter, som secondhandbutik och fritidsgård.

9. Ljustorp

Bymacken i Ljustorp, Timrå kommun, invigdes 2014 och blev en framgång vilket visar på behovet av tankställen på landsbygden. Företagare på orten sponsrar macken och många bybor är delägare via ByMacken Ljustorps ekonomiska förening.

10. Röstånga

rostangaland
2013 besökte tidningen Land Röstånga. Företagande och föreningsliv hade naturligtvis funnits länge på orten, men nytändningen på senare år var påtaglig.

Orten i Svalövs kommun har fått ny energi tack vare föreningen Röstånga tillsammans som samordnar folkligt ägande och nya grepp. Sommaren 2012 köpte man via sitt bolag Röstånga Utvecklings AB stationsbyggnaden som länge stått tom. Man sålde nästan 400 andelar till bybor som därmed blev delägare i själva fastigheten.

Nu har byn åter fått den mötesplats som man saknat. Stationen har blivit en populär restaurang. Krögare är två syskon, tillika hemvändande Röstångabor.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen