Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 januari 2016

Starka drycker bakom ekologisk raketökning

Ekotrenden står sig, fortsätter att öka och ser ut att hålla i sig. Framför allt är det starkare drycker som står bakom årets ekoraket.

FOTO: Pressbild

Hälsotrenden är den främsta orsaken till att försäljningen av ekologiska livsmedel fortsätter att öka i rekordfart. Det hävdar Ekoweb i sin färska marknadsrapport som visar en uppgång på 39 procent under året som gick, skriver Lantbruk.com.

Påkostade kampanjer ger ökning

Ökning sker enligt Ekowebs marknadsrapport på bred front. Ica sålde exempelvis ekologiska livsmedel för 6,9 miljarder kronor under 2015 och har en marknadsandel på 32 procent. Övriga detaljhandelskedjor ökar också, mycket tack vare påkostade kampanjer och större sortiment av egna märkesvaror.

Årets stora ekoraket är annars Systembolaget vars försäljningsvärde steg med 68 procent vilket ger en marknadsandel på 16 procent. Försäljningsvärdet av ekologiska drycker på Systembolaget har på bara tre år gått från 1,1 till 3,4 miljarder kronor, rapporterar Lantbruk.com.

Tror på tillväxt

Ekoweb spår att den ekologiska marknaden i Sverige kommer fortsätta att växa, mer till följd av ökad volym än av högre priser. Försäljningen triggas framför allt av debatten om livsmedel och hälsa.

En konsumentundersökning bland 1 000 svenskar gjord av Snabba Svar visar att främsta anledningen till att kunder väljer ekologiskt är just hälsoskäl. 87 procent tror att rester av bekämpningsmedel i konventionella livsmedel kan utgöra en hälsorisk.

”Larm kan trigga”

– Det betyder att olika typer av larm kan trigga försäljningen ytterligare även om effekten ofta överskattas. Å andra sidan skulle det kunna få motsatt verkan om det skulle uppdagas fusk med ekologiska produkter. Det är viktigt för konsumenternas förtroende att vi kan lita på certifieringsorganen, säger Cecilia Ryegård på Ekoweb till Lantbruk.com.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen