Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 september 2016

Statsbudgeten – här är de 8 viktigaste punkterna för landsbygden

Mer pengar till kommunerna är det främsta inslaget i höstbudgeten. För de som lever på landsbygden blir det både sol och regn, här är de punkter som kommer att påverka dig.

Regeringens höstbudget innehåller förslag på sammanlagt 23,6 miljarder kronor. Vissa satsningar gynnar landsbygden, andra försvårar situationen.

LRF efterlyser åtgärder för att förbättra jord- och skogsbrukets förutsättningar.

– Om Sverige ska klara omställningen till ett hållbart samhälle och om livsmedelsförsörjningen ska tryggas behöver produktionen i det gröna näringslivet öka. Jag tycker det är allvarligt att regeringen inte lägger konkreta förslag i den riktningen, säger LRFs förbundsordförande Helena Jonsson, i ett pressmeddelande.

Här är de viktigaste nyheterna:

1. Mer pengar till kommunerna

Många kommuner på landsbygden har ökade kostnader för vård och omsorg i takt med en åldrande befolkning. På flera håll har tillfälliga statsbidrag hållit verksamheten igång. Nu höjs de generella statsbidragen till kommuner och landsting. 10 miljarder kronor tillförs kommuner och landsting årligen i statsbidrag.

2. Flyktingmottagande och integration

Regeringen släpper ett paket för att förbättra asylmottagandet och förenkla etableringen på arbetsmarknaden för nyanlända. Det handlar om ett paket med flera olika delar, Migrationsverket får en halv miljard extra och Domstolsverket får också förstärkning. Länsstyrelserna och Arbetsförmedlingen får också del av del av satsningar som sträcker sig till 2020.

3. CSN-lån til körkort

Det är dyrt att ta körkort, något som både ungdomar och tonårsföräldrar vet. Nu ska regeringen utreda frågan om att få låna från CSN för B-körkort. Det handlar om att förbättra möjligheten att hitta jobb för unga och arbetslösa, då många yrken kräver körkort. Regeringen vill genomföra förslaget under mandatperioden.

4. Vägslitageskatt kan införas

Idén om att införa skatt på vägtransporter är inte ny. Den har tidigare gått under namnet kilometerskatt, men ersattes med begreppet vägslitageskatt. Det blir en fortsatt utredning mot målet om att införa skatten under mandatperioden. Ett förslag som innebär en skatt på 24 kronor milen för tunga lastbilar finns, något som väntas slå hårt mot skogsbruket.

5. Mer kultur i landet

Det blir mer pengar till kulturen ute i landet. Regeringen föreslår att totalt 120 miljoner kronor under fyra år går till vissa statliga bidrag till lokal och regional kulturverksamhet. Det kan till exempel handla om länsteatrar och länsmusikensembler som får mer pengar framöver.

Helena Jonsson, ordförande, LRF.
Helena Jonsson, ordförande, LRF.

6. Höjd dieselskatt

Dieselskatten höjs med 17 öre per liter nästa år, men utan att lantbrukarna kompenseras med höjd återbetalning, något som LRF hade hoppats. Dessutom höjs bensinskatten med 19 öre före moms.

– Om regeringen menar allvar med den kommande livsmedelsstrategin måste åtgärder som förbättrar konkurrenskraften föreslås, inte det motsatta som nu är fallet, säger Helena Jonsson.

7. Mer pengar till idrotten

Bidragen till Riksidrottsförbundet, RF, skrivs upp med 11 miljoner kronor. Den sammanlagda budgeten för RF landar nu på 197 miljoner och det kan höjas ytterligare. Satsningen kopplas till integration, men idrotten har varnat för att ideella krafter kan överutnyttjas som billiga administratörer av kommunerna.

Som Land tidigare berättat blir det också 850 miljoner till en satsning på bredband i glesbygden.

– Satsningen på bredband är viktig för de som bor och verkar på landsbygden. Det är också bra att Kemikalieinspektionen, KEMI, får tillskott av medel så att de kan effektivisera sin hantering av bland annat ansökningar om godkännande av växtskyddsmedel. Som den statliga Konkurrenskraftsutredningen visat behövs dock ytterligare förändringar för att svenskt jordbruk och trädgårdsnäring ska få jämförbara villkor med övriga länder i EU, säger Helena Jonsson.

8. Mer pengar för mathantverk

Regeringen vill satsa mer på turism som har koppling till mat. Som ett led i det får det nationella resurscentret för mathantverk, Eldrimner, i Jämtland 10 miljoner kronor årligen mellan 2018-2020. Under 2017 får centret 20 miljoner.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen