Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 mars 2018

Stefan i Töllsjö kan bli Hela Sveriges Land-stipendiat

På ett lösningsorienterat sätt har Stefan Hederdal gjort en betydande skillnad för sin hembygd Töllsjö. Tack vare honom finns nu både en större skola, en fortsatt öppen livsmedelsbutik och en helt ny brandstation. Stefan Hederdal är nu en av fem finalister till utmärkelsen Hela Sveriges Land-stipendiat 2018.

 Stefan Hederdal är inte bara engagerad i Töllsjös brandvärn skola och matbutik. Han är även nyutsedd ambassadör för hela Bollebygd och nu även nominerad finalist till Hela Sveriges Land-stipendium.
Stefan Hederdal är inte bara engagerad i Töllsjös brandvärn skola och matbutik. Han är även nyutsedd ambassadör för hela Bollebygd och nu även nominerad finalist till Hela Sveriges Land-stipendium. FOTO: Thomas Johansson

Om dygnet hade haft fler timmar än sina 24 hade Stefan Hederdal garanterat varit en av dem som jublat mest. 49-åringens kalender är nämligen nästan alltid helt fullbokad – då han kombinerar att driva eget företag med uppdrag i inte mindre än fem olika styrelser, ett enormt engagemang för hembygden och så är han trebarnspappa.

– Jag har bott hela mitt liv i den här kommunen och älskar verkligen min hembygd, samtidigt som jag får mycket energi av att hjälpa och stödja andra människor. Min fru har i alla fall koll på vem jag är, höll jag på att säga, haha! Men hon drar ett stort lass hemma, vilket jag är väldigt tacksam för, ler Stefan Hederdal.

Läs också: Se när Leif räddar älgen som kämpar för sitt liv!

Tog fram förslag för skolans utbyggnad

FOTO: Thomas Johansson

Under de senaste åren har han varit starkt drivande för att genomföra tre stora projekt i den lilla byn med bara 1 200 invånare:

När förskolan blev för liten tänkte kommunen flytta barnen till skolan – och bygga om den för att kunna ta emot dem.

– Men det hade blivit alldeles för trångt. I stället gjorde jag och några till i föräldraföreningen en ritning hur man kunde bygga ut för att få tillräckligt stora lokaler för verksamheten. Vårt förslag visade sig vara 1,5 miljon kronor billigare än det kommunen budgeterat själva och ansåg för dyrt. Med denna beräkning och upplägg fick vi dem att ändra sig. I dag har skolan vuxit och har 60 förskolebarn och 120 elever.

Läs också: Vännerna grep in och räddade familjen

Skolgården rustades upp

– Dessutom skapade föräldraföreningen en attraktiv skolgård tack vare att vi fick cirka 40 familjer att jobba en långhelg. En del av pengarna kom från kommunen och en del samlade föräldraföreningen ihop med hjälp av olika aktiviteter som exempelvis däckbytardag. Jag lånade ut mina maskiner till arbetet och kunskapen hade jag ju från mitt yrke med entreprenad inom mark och anläggning.

Räddade matbutiken

 Brandvärnet har fått finnas kvar i Töllsjö, dessutom i en ny och ändamålsenlig lokal. Tack vare Stefan Hederdal som lät bygga den nya brandstationen på egen mark.
Brandvärnet har fått finnas kvar i Töllsjö, dessutom i en ny och ändamålsenlig lokal. Tack vare Stefan Hederdal som lät bygga den nya brandstationen på egen mark. FOTO: Thomas Johansson

När den enda livsmedelsbutiken i byn stängde tog Stefan initiativet att öppna den igen tillsammans med två vänner. Det blev möjligt genom att de startade en ekonomisk förening, där medlemmarna (som är uppe i 250) satsade en summa som blev startkapital. Stefan valdes till ordförande i föreningen.

Slipper resa långt för mat

– Vi köpte fastigheten av den tidigare ägaren och blåste ut allting som var i affären tidigare. Sedan hjälptes vi invånare till att bygga om den och öppnade som Tempo Töllsjö. Det är enormt viktigt för bygden med en livsmedelsbutik. Dels slipper vi åka 16 kilometer till Bollebygd eller 20 kilometer till Alingsås för att handla mat och så höjs faktiskt värdet på husen med en sådan.

Ny brandstation

Södra Älvsborgs Räddningsförbund (SÄRF) signalerade att om ingen ny lokal ordnades skulle brandvärnet läggas ned i byn.

Kommunen ville inte satsa några pengar och då föreslog Stefan att han skulle bygga en ny station på sin mark och hyra ut den till SÄRF. Ett förslag de tackade ja till – och antalet brandmän har ökat till elva.

– Den förra var fallfärdig och det stank mögel. Nu byggde vi en ny, fin på 200 kvadratmeter – med vagnhall, omklädningsrum, konferensrum, pentry och ett litet gym att träna i. Det blev ett enormt lyft och just att ha en brandbil i närområdet är en stor trygghet för alla som bor här.

Ambassadör för Bollebygd

Dessutom är Stefan engagerad som ordförande i Töllsjö skytteförening och styrelseledamot i Töllsjö IF. Lägg till uppdragen som vice ordförande i Fraktkedjan väst och i en vägförening och det blir totalt fem olika styrelser. I år har han blivit utsedd till ambassadör till hela Bollebygds kommun.

Finalist till Hela Sveriges Land-stipendiat

Vem i Sverige har gjort allra störst gärning och skillnad för sin hembygd? Denna fråga ställde Land till sina läsare tidigare i år, för att kunna kora Hela Sveriges Land-stipendiat 2018 på Landsbygdsriksdagen som äger rum 18-20 maj i Örnsköldsvik. Stipendiet på 35 000 kronor är ett samarbete mellan riksorganisationen Hela Sverige Ska Leva och tidningen Land.

– Jag är väldigt glad och hedrad över att dels utsetts till ambassadör i vår kommun under 2018, samt vara en av de fem första kandidaterna till Hela Sveriges Land-stipendium. Om jag vinner de 35 000 kronorna skulle en del gå till byns livsmedelsaffär och så skulle jag ta med familjen på en härlig weekend någonstans, ler Stefan Hederdal.

Läs också: Lisa Blochmann belönades med Hela Sveries Land-stipendium 2016 för sitt engagemangLäs också: De skänker överbliven frukt – till svältande djur

OM HELA SVERIGES LAND-STIPENDIUM

I olika delar av Sverige pågår varje dag ett fantastiskt och ofta ideellt arbete för att hela landet ska blomstra. Med Hela Sveriges Land-stipendium – som delas ut 18-20 maj under Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik – uppmärksammas och premieras detta arbete. Stipendiet på 35 000 kronor är ett samarbete mellan riksorganisationen Hela Sverige ska leva och tidningen Land. Juryn består av Carina Löfgren, chefredaktör på Land, Terese Bengard, verksamhetschef på hela Sverige ska leva och Joel Linderoth, publisher och ansvarig utgivare på LRF Media.

Ambassadör för Bollebygd

Namn: Stefan Hederdal

Född: 22 april 1969 i Bollebygd.

Familj: Gift med Anna, barnen Anton (24), Elin (20) och Albin (14).

Bor: I en villa i Töllsjö.

Yrke: Egen företagare.

Intressen: Mitt företag, familjen, bygden.

Företag: Hederdals Maskin & Transport AB

Startade: 2009 (en avknoppning av familjeföretaget som Stefan varit med och drivit sedan 1987).

Bransch: Entreprenad inom mark och anläggning med egna grävmaskiner, hjullastare, kranbilar och betongbilar.

Antal anställda: 10.

Omsättning: 16-17 miljoner kronor per år.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen