Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 september 2017

Freddy räddade släktgården genom att starta en camping

Mellerud

När det blev omöjligt att leva på lantbruket fick Freddy Alm en idé. Han gjorde om släktgården i Dalsland till en campingplats. Den är så populär att ännu en åker kan behöva tas i anspråk.

 En mindre pool på campingen kostade inte så mycket att bygga men gör vistelsen extra kul för barnfamiljer.
En mindre pool på campingen kostade inte så mycket att bygga men gör vistelsen extra kul för barnfamiljer. FOTO: Ztefan Bertha

Inte långt från Vänerns Riviera och Dalslands unika akvedukt i Håverud ligger Kerstins Camping. Namnet är efter Freddys Alms mamma.

Idag är det Freddy och hans fru Anita som driver denna lugna familjecamping. Den ligger några kilometer utanför Mellerud, mitt bland röda ladugårdar, skogsdungar och vajande sädesfält.

Husbilar rullar in

 Freddy Alm har fått ny användning för vissa av åkrarna kring släktgården nära Mellerud.
Freddy Alm har fått ny användning för vissa av åkrarna kring släktgården nära Mellerud. FOTO: Ztefan Bertha​

När Land är på besök är det högsäsong. Stora husbilar rullar in på grusvägen och nere vid fälten håller folk på att sätta upp sina tält inför kvällen. I den lilla poolen plaskar glada barn och förtjusta rop hörs på olika språk i den ljumma sommarkvällen.

Som sig bör finns en minigolfbana och utanför stugorna växer flera meter höga hallonbuskar, som är svåra att motstå när man går förbi.

Här i Hålsungebyn växte Freddy upp. Bodde hos sina morföräldrar på gården med alla djur, medan hans föräldrar arbetade inne i Trollhättan.

Gården har funnits i släktens ägo i fem generationer nu. Freddys morfarsfar emigrerade till Amerika, men kom tillbaka till Sverige 1905. Då köpte han gården med 25 hektar åkermark och tillhörande skog.

– De drev ett självförsörjande jordbruk med hästar, kor, grisar och odling av spannmål. När min morfar och hans syster blev föräldralösa vid i tonåren fick de ta över gården, berättar Freddy.

Mamma tog över gården

 Den nya generationens campare har husbil, menar Freddy. Han började med ett par uppställningsplatser med provisorisk el och avlopp och har sedan utökat.
Den nya generationens campare har husbil, menar Freddy. Han började med ett par uppställningsplatser med provisorisk el och avlopp och har sedan utökat. FOTO: Ztefan Bertha

1981 var hans mamma Kerstins tur att ta över gården. Familjen hade återvänt hem efter några år i Argentina där Freddys styvpappa hade arbetat på kontrakt.

De renoverade gården och skaffade får, grisar och höns.

– Sedan fortsatte jag med får tills året efter att vi gått med i EU. Sen la jag ned efter att ha skickat 23 får till slakt och fått 300 kronor för dem, berättar Freddy.

Den usla ekonomin ställde familjen inför ett avgörande. Lyckades de inte öka lönsamheten genom att investera stort i lantbruket eller hitta andra inkomstkällor skulle de tvingas ge upp gården.

– En liten gård har inte en chans och det måste vara stordrift idag. Jag sökte då ett utvecklingsstöd av lantbruksnämnden för att istället kunna utveckla en turistverksamhet, berättar Freddy.

Att det just skulle blir en campingplats de kom att satsa på var lite av en slump. Freddy hade jobbat extra på Vita Sandars camping vid Vänerns strand, även kallad Dalslands Riviera.

Började med en stuga

 Kerstins camping heter den efter Freddys mamma som var med och drev den i början.
Kerstins camping heter den efter Freddys mamma som var med och drev den i början. FOTO: Ztefan Bertha

Redan året efter var han biträdande föreståndare på campingen och skötte gården parallellt med att han var elektrikerlärling.

– En dag ringde de från campingen och frågade om vi inte kunde hyra ut någon stuga på vår gård eftersom de hade fullt, berättar han.

Då gjorde Freddy och Anita i ordning den gamla drängstugan och fick genast hyresgäster, vilket gav mersmak.

Nästa år köpte de ett par nya byggbodar, som de målade om och utrustade med våningssängar och kokplattor. Året efter byggde de två nya stugor för övernattning.

– Vi satte upp en skylt på vägen om att vi hade stugor till uthyrning. Sedan kom folk det med husvagnar och frågade om de fick stå på gården. Ja, de fick stå på gårdsplanen och vi drog lite provisoriska elkablar, berättar Freddy.

Stallet blev tv-rum

 Den gamla ladan byggdes om till tv- och sällskapsrum åt gästerna.
Den gamla ladan byggdes om till tv- och sällskapsrum åt gästerna. FOTO: Ztefan Bertha

Nästa steg var att den utarrenderade åkermarken bakom ladan togs tillbaka för att kunna utveckla nya husvagnsplatser.

Genom åren förbättrades elstolpar och ett servicehus samt kök byggdes. Det gamla stallet byggdes om till tv-rum. En septiktank införskaffades, och det blev ett stort lyft när gården kopplades in på det kommunala vattennätet.

– Vi började väldigt enkelt, la inte ned mycket pengar. I början såg vi campingen mest en extrainkomst, som bekostade underhållet av gården, säger Freddy.

Men företaget växte och sedan fick de chansen att ta över ännu en camping, på Orust. Även den var anlagd på åkrarna vid en gammal gård.

Freddy fixar det mesta

 Några av de enkla, små uthyrningsstugor som Freddy och Anita byggt på gårdens mark.
Några av de enkla, små uthyrningsstugor som Freddy och Anita byggt på gårdens mark. FOTO: Ztefan Bertha

Plötsligt när vi sitter och pratar utanför receptionen kommer det en kvinna gående med raska steg över gräsmattan.

– Ettan och tvåan fungerar inte på Tv-n i stugan och det är fotbolls-EM, säger campinggästen Wiveca Persson från Örebro och ser lite stressad ut.

Freddy följer med till stugan för att lösa problemet. Då han är utbildad elektriker lyckas han efter lite fixande få igång kanalerna igen.

Wiveca ser nöjd ut och berättar sedan att hon har kommit tillbaka till Kerstins camping nästan varje år och gillar de fina omgivningarna.

– Jag har just skrivit ett vykort till min 90-åriga mamma som minns hur det var när Freddys mamma Kerstin levde, berättar hon.

I dag har campingen plats för 33 husvagnar och husbilar. Den är så populär att Freddy och Anita vill utöka den.

– Vi funderar på att ta tillbaka en till åker som nu är utarrenderad. Då kan vi bygga ett nytt servicehus och få plats för fler husvagnar och husbilar, berättar han.

Vill öppna café

 Det är tur att Freddy är händig och dessutom utbildad elektriker när saker ska fixas på campingen, som denna trasiga tv.
Det är tur att Freddy är händig och dessutom utbildad elektriker när saker ska fixas på campingen, som denna trasiga tv. FOTO: Ztefan Bertha

De är fulla av framtidstro. Har just köpt en ny, villavagn med dubbla sovrum och dusch att hyra ut. Och planerar att bygga en lekpark.

– Anita är intresserad av mat, och till nästa år vill vi öppna ett café där man kan köpa lite hembakade bullar och bröd, säger Freddy.

Han och Anita lever som två olika liv. Sommarsäsongen är enormt intensiv då de sköter två fullbelagda campingplatser och arbetsleder totalt 25 säsongsanställda.

I oktober stänger de och den lugna vintersäsongen börjar, med enbart lite mindre underhållsjobb att sköta.

Då flyttar de tillbaka till det gamla vita familjehuset på gården och kan njuta av morgonkaffet på sin mysiga veranda.

– Ja då är det skönt att få koppla av lite efter sommarens slit. Jag brukar ut i skogen med röjsågen – eller bössan och jaga lite, säger Freddy nöjt.

Så fixade vi företaget

Finansieringen: Vi renoverar och bygger nytt vartefter vi får in pengar som täcker lån, drift och underhåll. (De driver även Stockens camping på Orust med 400 platser, restaurang och dansbana).

Omsättningen: Cirka 700 000-800 000 kronor

Marknadsföringen: Hemsida, mässor, broschyr, Facebook samt annonser i campingkataloger och på www.camping.se.

Freddys och Anitas 5 bästa tips

1. Börja i liten skala. Testa att hyra ut en stuga. Eller ordna ett par uppställningsplatser för husvagnar och husbilar. Sätt upp skyltar vid vägen.

2. Öka efterhand. När vi märkte att intresset för stugan var stort, köpte några byggbodar året efter och byggde två stugor till året efter.

3. Väx långsamt. Ta inga onödiga lån utan använd vinsten till att investera i företaget. Renovera själv, måla om och köp begagnade möbler.

4. Samverka lokalt. Turisterna uppskattar ofta att få närproducerad mat och att få besöka bönder med djur i närheten.

5. Skapa enkla upplevelser. Vi gjorde en liten vandringsled i skogen, byggde en minigolfbana och en liten pool. Läs också: 12 smarta idéer: Rugstorps lantgård är rena nöjesparken

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen