Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 februari 2016

Stefan Sundströms hyllar kossorna: De kan rädda världen

Kor och gräs hänger ihop. Tillsammans kan de rädda världen, skriver artisten Stefan Sundström i en debattartikel på Dalademokraten.se.

FOTO: Erja Lempinen

I en lång debattartikel om kor, miljö och odling beskriver Stefan Sundström vad jämtländska lantbrukare har lärt honom den senaste tiden och drar slutsatser om lantbruket och hur vi borde leva.

En hel del av artikeln på Dalademokraten.se handlar om hans syn på korna. Enligt Sundström är det när företag som säljer vegetabiliska produkter, och gör det genom att marknadsföra sig mot mjölk, som de får en urban, miljömedveten medelklass med sig. En grupp som tror att de kan rädda världen. Men det kunde inte vara mer fel. För konsumenter kan inte rädda världen, det kan däremot aktivister och kor, skriver Sundström.

stefan-sundstrom
Artisten Stefan Sundström när han tidigare porträtterades i Land.

Han har fått förklarat för sig hur kor och gräs är beroende av varandra och vad de gör för miljön. Hur gräset snabbt transporterar ner sockret, som bildats i bladen av fotosyntesen och solljuset, i rötterna. Och att kor som betar och trampar på gräset samtidigt gödslar det och bidrar till blomning och fröbildning.

Tillsammans bidrar de och mikroberna, som lever inuti korna, till att binda kol i jorden, skriver Sundström.

Han är samtidigt kritisk till större lantbruk och skriver att vi kanske ska äta mjölk och kött i bland, mindre än vi gör nu. Men konstaterar också korna måste vara kvar.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen