Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 december 2016

Stick- och garnbrist efter Selmas möss-succé

En stickad mössa kan fortfarande skapa stick-hysteri i Sverige. Hur annars kan man tolka bristen på både stickor och garn efter att julkalender-Selmas mössa gjort succé i Sverige.

– Det har varit galet säger, Madelene Melin på Handarbetsboden i Örebro till SVT Örebro. Alla garner som går att använda har sålt slut. Ännu värre är det med stickor i rätt storlek. Det finns inte att få tag på i hela landet, säger hon.

I avsnitt efter avsnitt har huvudpersonen i årets julkalender burit på sin stickade mössa och för varje nytt kalenderavsnitt så har längtan efter mössan blivit större och större. Nu är den så stor så att både garn och stickor är näst intill omöjliga att få tag på.

Årets julkalender handlar om flickan Selma som tillsammans med en upptäcktsresande ger sig ut på jakt efter tomtens rike. Hennes grovstickade mössa, som hon bär i snart sagt varje del av kalendern, paras med stickade vantar och en halskrage. De fina kläderna har fått Sverige att sticka som sällan förr.

Framgångsrik kostymör bakom idén

Bakom framgången ligger kostymören Cilla Rörby som gjort kläderna till serien. Mössan och halskragen stickades av hennes assistent.

– Jag vet inte hur jag fick inspirationen men jag visste precis hur kragen skulle se ut, och bad henne sticka en lapp som jag sen draperade och försåg med en virkad kant och knappar, säger Cilla Rörby till SVT Örebro.

Vill du också sticka mössan? Här är stickbeskrivningen, det är bara att sätta igång! Ja, om du har garn och stickor vill säga….

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen