Stjärnkocken: "Nu måste alla hjälpas åt – köp svenskt kött!"
Nu går stjärnkocken Fredrik Eriksson och Sveriges leverantörer och grossister ut och stöttar de svenska lantbrukarna. Ett upprop ska få oss konsumenter att förstå allvaret och köpa svenskt i butiken.
– Det är bråttom, det är här och nu och vi kan inte vänta. Alla måste hjälpa till, säger Fredrik Eriksson, stjärnkrögare som ligger bakom uppropet.
Han har följt utvecklingen under sommaren och vill göra allt för att stötta de utsatta lantbrukarna.
– Jag kände när jag satt och läste nyheterna under semestern att nu måste vi ta tag i det här. Det är så sällan det händer saker av denna dignitet i Sverige, vi är väldigt förskonade, nu måste vi göra något, säger Fredrik Eriksson till Land Lantbruk och fortsätter:
– Vi gör ett upprop för att förmå konsumenter, men även köksmästare och kockar att välja svenskt. Lyckats vi få folk att handla rätt så gör det skillnad – det är inte svårare än att alla hjälps åt, förklarar Eriksson.
Kommer köpa in mer fruset kött
Uppropet innebär bland annat att grossister och leverantörer köper in större mängder fryst svenskt kött för att sälja senare under året samt att man gör det enklare för kunder att välja svenskt kött i första hand.
Genom att öka efterfrågan på det svenska köttet under hösten och vintern vill man hjälpa till att korta köerna till slakterierna och stödja svenska bönder i den svåra situationen.
– Det är ju viktigt att komma ihåg att krisen inte är över bara för att sommaren tar slut. Detta kommer ju påverka längre än så, säger Fredrik Eriksson.
Berörd av hur torkan drabbar
Fredrik Eriksson är uppvuxen på landsbygden i Sörmland och blev själv starkt berörd när han läste om hur torkan drabbar Sverige och vad det innebär för de svenska lantbrukarna.
– Speciellt berörd blev jag när jag läste om en barndomsvän i Sörmland som är lantbrukare. Han berättade om hur torkan drabbar honom och vilket exceptionellt läge det är. Ingen har upplevt en sådan torka som i dag, säger Fredrik Eriksson.
Läs också: Uppropet omfamnas av hela branschen – från kockar till grossisterLäs också: Fråga alltid var maten kommer från på krogen
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.