Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 augusti 2018

Stjärnkocken: "Nu måste alla hjälpas åt – köp svenskt kött!"

Nu går stjärnkocken Fredrik Eriksson och Sveriges leverantörer och grossister ut och stöttar de svenska lantbrukarna. Ett upprop ska få oss konsumenter att förstå allvaret och köpa svenskt i butiken.

 Fredrik Eriksson är krögare på Långbro värdshus och ordförande för föreningen Årets Kock.
Fredrik Eriksson är krögare på Långbro värdshus och ordförande för föreningen Årets Kock. FOTO: Bildbyrån/Mostphotos

– Det är bråttom, det är här och nu och vi kan inte vänta. Alla måste hjälpa till, säger Fredrik Eriksson, stjärnkrögare som ligger bakom uppropet.

Han har följt utvecklingen under sommaren och vill göra allt för att stötta de utsatta lantbrukarna.

– Jag kände när jag satt och läste nyheterna under semestern att nu måste vi ta tag i det här. Det är så sällan det händer saker av denna dignitet i Sverige, vi är väldigt förskonade, nu måste vi göra något, säger Fredrik Eriksson till Land Lantbruk och fortsätter:

– Vi gör ett upprop för att förmå konsumenter, men även köksmästare och kockar att välja svenskt. Lyckats vi få folk att handla rätt så gör det skillnad – det är inte svårare än att alla hjälps åt, förklarar Eriksson.

Kommer köpa in mer fruset kött

Uppropet innebär bland annat att grossister och leverantörer köper in större mängder fryst svenskt kött för att sälja senare under året samt att man gör det enklare för kunder att välja svenskt kött i första hand.

Genom att öka efterfrågan på det svenska köttet under hösten och vintern vill man hjälpa till att korta köerna till slakterierna och stödja svenska bönder i den svåra situationen.

– Det är ju viktigt att komma ihåg att krisen inte är över bara för att sommaren tar slut. Detta kommer ju påverka längre än så, säger Fredrik Eriksson.

Berörd av hur torkan drabbar

Fredrik Eriksson är uppvuxen på landsbygden i Sörmland och blev själv starkt berörd när han läste om hur torkan drabbar Sverige och vad det innebär för de svenska lantbrukarna.

– Speciellt berörd blev jag när jag läste om en barndomsvän i Sörmland som är lantbrukare. Han berättade om hur torkan drabbar honom och vilket exceptionellt läge det är. Ingen har upplevt en sådan torka som i dag, säger Fredrik Eriksson.

Läs också: Uppropet omfamnas av hela branschen – från kockar till grossisterLäs också: Fråga alltid var maten kommer från på krogen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen