Stor brandrisk – här är det eldningsförbud
Temperaturer runt 30 grader är att vänta i Sverige den kommande veckan. Då ökar också brandrisken rejält på bara några dagar och helikoptrar sätts i beredskap runt om i landet.
– Vi tar det här läget på allvar, det kan gå fort, säger Britt Ramberg på MSB.
Den kommande veckan ser det ut att bli riktigt varmt i Sverige och det ökar förstås risken för skogsbränder. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, håller koll på brandrisken kontinuerligt och är beredda på att det kan bli problem med bränder.
Tar dagliga beslut
– Vi tar dagliga beslut om hur vi ska placera ut våra resurser utifrån de prognoser vi har, säger Britt Ramberg, enhetschef på enheten för insatser på MSB.
Läs också: Björn Brink förlorade sitt livsverk i branden 2018
I normalläget finns sex helikoptrar redo för att rycka ut om det startar skogsbränder, men nu har två extra helikoptrar plockats in.
– Vi tar det här läget på allvar, det kan gå fort. Prognoserna säger att vi har hög antändningsrisk och spridningsrisk i början av nästa vecka, säger Ramberg.
Behöver stoppas snabbt
Två helikoptrar vardera kommer att vara placerade i Luleå, Östersund, Västerås och Växjö och med kort varsel ska de kunna hjälpa till om det uppstår bränder.
– De har en inställelsetid på 90 minuter. Vi vet att den bästa chansen att få stopp på branden är att få bukt med den snabbt, säger Ramberg.
Läs också: Håll koll på vädret där du bor med Grönt väder
Ska bli ännu varmare
Det är redan nu 25 grader på många platser i landet och det ser ut att bli ännu varmare enligt SMHI:s prognoser. Då torkar marken fort och risken för bränder i skog och mark blir klart mer påtaglig.
– Det är torr varm luft som drar in över landet och då går det fort för marken att bli torr. Sedan är det stora lokala variationer den här sommaren, en del områden har fått mer regn än normalt och andra har fått mindre än normalt, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.
Dramatiska förändringar
På SMHI:s kartor för brandrisk i landet är det dramatiska förändringar som förutspås, och på måndag är det stor brandrisk i stora delar av landet.
– Det kan bli över 30 grader på en del platser och värmen kan fortsätta även nästa vecka även om det ser ut att bli en del skurar då också. Det kan absolut skapa problem med bränder, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.
Läs också: Så förbereder du dig om du bor nära ett brandområde
Bättre uppdaterade
Efter fjolårets stora bränder runt om i landet har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tagit fram tydliga riktlinjer för hur det ska fungera med eldningsförbud runt om i landet. I dag är det inte speciellt många eldningsförbud utfärdade, men det kan ändras snabbt.
– Efter allt som hände förra sommaren känner vi också att allmänheten är bättre på att hålla sig uppdaterad på eldningsförbuden, säger Britt Ramberg.
Eldningsförbud – läget i några delar av landet
För att få mer detaljerad information, informera dig via Länsstyrelsen där du bor.
Gotland
Region Gotlands räddningschef införde eldningsförbud 19 juni. Grillning på fasta grillplatser och på den egna tomten är tillåten under förutsättning att det inte finns risk för att elden sprids.
– Vi uppmanar allmänheten att iaktta stor försiktighet även vid fasta grillplatser eftersom det är mycket torrt i markerna, säger Dick Svennefelt, räddningschef.
En fast grillplats är en eldplats som är avgränsad med obrännbart material och med en bred markyta eller liknande runt grillplatsen.
Östergötland
I dagsläget finns det inget eldningsförbud i Östergötland. Men Länsstyrelsen följer utvecklingen.
– Vi hade ett eldningsförbud runt Valborg, men då slog vädret om ganska snabbt. Vi kollar noga på läget nu och håller även koll på hur det ser ut i andra län, säger Jan Persson, tjänsteman i beredskap på Länsstyrelsen.
Västra Götaland
I dag är det inte någon av de 49 kommunerna i regionen som har eldningsförbud. Håkan Alexandersson är tf stabschef på Västra Götalandsregionen och han säger att det är längre fram som det kan bli aktuellt med ett förbud.
– Tittar vi på prognoserna skulle det kunna bli aktuellt med ett eldningsförbud i början av nästa vecka. Det är i så fall troligt att det blir i Göteborgsområdet, säger han.
Värmland
I Värmland råder inget eldningsförbud ännu, men det kan komma.
– Vi brukar göra våra prognoser på onsdagar, men med tanke på läget kommer vi att titta på läget på torsdag eller fredag den här veckan, säger Fredrik Walter-Bivall, brandingenjör på Länsstyrelsen i Värmland.
Han tror att det dröjer till nästa vecka innan det kommer ett eldningsförbud, men säger också att det kan förändras snabbt när det blir riktigt varmt.
Gästrikland
Gästrikland var hårt drabbat av bränder i fjol, men än så länge råder inget eldningsförbud.
– Vi ska ha en avstämning under torsdagen och får se vad vi kommer fram till då. Det skulle kunna bli aktuellt med ett eldningsförbud i helgen eller under nästa vecka. Det ser helt annorlunda ut här jämfört med i fjol och vi har haft mycket regn, men när de torkar upp får vi vara vaksamma, säger räddningshandläggaren Jennie Berg.
Jämtland
Här följer man läget noga, men har inte agerat ännu.
– Vi har inga eldningsförbud ännu, men ska ha ett möte under torsdagen och vi får se vad som händer då, säger Staffan Edler, tjänsteman i beredskap.
Norrbotten
Under onsdagen var det 10 av 14 kommuner som hade infört eldningsförbud. De kommunerna är Arvidsjaur, Boden, Luleå, Kalix, Haparanda, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå.
Fjällkommunerna Arjeplog, Kiruna, Gällivare och Jokkmokk berörs ännu inte av eldningsförbudet.
Länsstyrelsen uppmanar alla att hålla sig informerad om vad eldningsförbudet innebär i respektive kommun.
Fakta eldningsförbud
• Du behöver alltid ta reda på om det är tillåtet att elda och grilla i skog och mark innan du tänder en eld.
• Du kollar vad som gäller på kommunens, länsstyrelsens eller räddningstjänstens webbplats för att uppdatera dig om eldningsförbud och vad som är förbjudet/tillåtet.
• Eldningsförbud innebär att du inte får elda utomhus i skog eller nära skogsområden. Det handlar om att förhindra stora bränder i skog. Förbud gäller på ett utpekat område och det är kommunen eller länsstyrelsen som beslutar det.
• Den som utfärdar eldningsförbudet kan välja att tillåta eldning på till exempel fasta grillplatser, därför är det viktigt att kontrollera vad som gäller i den kommun man befinner sig i.
• Du håller enkelt koll på aktuell brandrisk i appen Brandrisk ute.
• Du ska såklart alltid vara försiktig när du eldar och grillar i naturen. Detta är extra viktigt under vår och sommar då det kan vara väldigt torrt i skogen.
Källa: MSB
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.