Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 september 2018

Stor brist på messmör efter flytten från Östersund

I juni flyttade Fjällbrynt tillverkningen av messmör från Östersund till en ny anläggning i Haninge utanför Stockholm. Sedan dess har kvaliteten inte kunnat upprätthållas och det har blivit brist i butiker över hela landet.

I går på smörgåspålägget messmörets dag låg det en hel del smolk i glädjebägaren. Många av Lands läsare skrev på Lands Facebooksida. Här är ett par exempel:

”…det finns inte alltid att köpa. Något har hänt med smak och konsistens, de jag köpt på sista tiden har varit rinniga och något saknas i smaken…”,

”Nu är det tid för NORRMEJERIER att starta tillverkning av ÄKTA MESSMÖR. Det ”stockholmarna” bjudit är inte något som var Östersunds stolthet, FJÄLLBRYNT. Det var riktigt messmör.”

Produktionen fungerar inte

Petra Strandberg, varumärkesansvarig för Fjällbrynt på företaget Foodmark, bekräftar att produktionen inte fungerar som den ska.

– Vi har fortfarande tekniska utmaningar, det är supertråkigt. Så vi har inte uppmärksammat messmörets dag i år. Ska man fira så vill man att produkterna ska finnas i butik, säger hon.

Läs också: Messmörstillverkningen läggs ned i Jämtland

En förklaring är att huvudingrediensen vassle beter sig lite olika beroende på årstid och ”kräver mycket handpåläggning”.

– Vi har råkat ut för missöden och messmöret har blivit mer flytande än det ska vara. Vi är inte uppe i normal produktion och kapacitet, säger Petra Strandberg.

Tomma butikshyllor

Axfood-koncernens grossistbolag Dagab, som bland annat levererar till 200 Willys-butiker, 200 Hemköpsbutiker och 100 Tempo- och Handlar´n-butiker har haft problem med att få leveranser sedan tre-fyra veckor tillbaka.

– Vi får knappt 70 procent av den mängd messmör vi skulle vilja ha och det märks i butikshyllorna. Jag tror att det här kan bli långdraget, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

Läs också: Vasa bryggeri slutar tillverka Trocadero

Messmör är en produkt som har många trogna konsumenter. Men Fjällbrynt kan inte ge besked om när allt börjar fungera igen.

– Det är en hjärteprodukt för många, men vi kan inte ange något exakt datum när tekniken är på plats. Vi hoppas innerligt att få full fart på produktionen så snart som möjligt, säger Petra Strandberg.

Läs också: Sveriges stora ostguide – här görs din lokala ost

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen