Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 oktober 2017

Stort intresse för Rickards andelsbiodling – redan från start

Biodling i andelar – omöjligt, fick Rickard Hansson höra men körde på ändå. Och intresset var enormt. Nästan direkt fick han utöka från 30 till 70 andelar.

 Rickard Hansson ser andelsodlingen som ett bra sätt att sprida kunskap om bin, som är viktiga för såväl miljö som matproduktion.
Rickard Hansson ser andelsodlingen som ett bra sätt att sprida kunskap om bin, som är viktiga för såväl miljö som matproduktion. FOTO: Stefan Lindblom

Det var i december 2016 som Rickard Hansson lade ut 30 biodlarandelar på Facebook. Det borde räcka tänkte han. Men förfrågningarna rasade in, från Kiruna i norr till Frankrike i söder, så han bestämde sig för att satsa lite större. Redan nu står 270 personer i kö för att köpa in sig till nästa år.

– Det här ett gammalt intresse som jag tagit upp igen. När jag var tolv år började jag med bin och höll på till jag var 16 år. Jag hade sex samhällen men så dog flera av dem och jag tappade lusten och sålde alla kupor. Det var först när min dotter Albertina, som nu är nio år, började bli intresserad av bin och insekter som jag tog tag i det igen. Jag började om och satte igång fast i liten skala.

Läs också: Fler svenskar vill bli biodlare – för nionde året i rad

Sprider kunskap om bin

Tanken på att ha biodling i andelar började gro, men det handlade inte bara om att producera honung. Rickard ser också andelsodlingen som ett sätt att sprida kunskap om bin.

− Jag tror inte att alla vet hur viktiga bin är för vår miljö och för vår matproduktion. Har vi inga bin så kommer vi inte heller ha det utbud på grönsaker och frukt som vi är vana att se i butiken. Bin är viktiga för bondens gröda. Vet man det så kanske man inte tar fram flugsmällan nästa gång utan istället öppnar fönstret och släpper ut biet.

Blev nerringd

 ”Jag tror att folk vill ha riktiga grejor och veta vad maten kommer ifrån”, säger Rickard Hansson.
”Jag tror att folk vill ha riktiga grejor och veta vad maten kommer ifrån”, säger Rickard Hansson. FOTO: Stefan Lindblom

I höstas hittade Rickard en annan person genom Facebookgruppen Biodlare-Beekeepers som också gick i tankar om andelsodling. De började prata och inspirerade varandra. Samtidigt var det flera i gruppen som var kritiska. ”Det kommer aldrig att fungera” varnade de. Men Rickard lät sig inte nedslås.

– Jag lade som sagt ut tre kupor, trettio andelar, på Facebook och de tog slut direkt. Lokaltidningarna hörde av sig och ville skriva, reportaget lades upp på webb-tv, och i en norsk biodlartidning. Till och med TT var här. Jag blev helt nerringd av folk som ville vara med. Jag bestämde mig för att utöka till sjuttio andelar.

Läs också: Honungsfusket: Missvisande märkning hotar svensk biodling

Upplägget var från början tänkt så att man kunde ”tjinga” en egen kupa till en kostnad av 399 kronor och få sin skörd från den. Efter en omröstning bland andelsägarna valde man dock bort den modellen.

– Nu delas tio procent av skörden upp mellan alla som är med, oavsett hur stor skörden blir. Vi delar på vinst och förlust. Skulle det av någon anledning slå fel så drabbar det mig i lika hög grad som de andra.

Delar med sig av kunskap

 Redan som barn började Rickard Hansson med biodling. Nu har han tagit upp sitt gamla intresse igen.
Redan som barn började Rickard Hansson med biodling. Nu har han tagit upp sitt gamla intresse igen. FOTO: Stefan Lindblom

Rickards pedagogiska ambitioner genomsyrar projektet. I samband med honungsskörden bjöds andelsägarna in för att vara med om slungningen. I nästa steg får de komma på studiebesök när det är dags att tappa honungen på burk.

Vad är orsaken till det stora intresset?

– Jag tror att folk vill ha riktiga grejor och veta vad maten kommer ifrån. Här finns inga mellanhänder utan allt kommer direkt från odlaren. Att andelsägarna får vara med i processen och känner sig delaktiga tror jag också är en viktig faktor. Jag har väl helt enkelt gjort rätt grej vid rätt tidpunkt.

Läs också: Digitalt surr – ny podd om bin och biodling

Så fungerar ett andelsjordbruk

• Andelsjordbruk har på senare tid fått en nytändning och flera nya har startats. I dag finns uppskattningsvis cirka 20 andelsjordbruk i Sverige. Flera av dem är organiserade i Föreningen andelsjordbruk i Sverige

• Grundtanken är att korta avståndet mellan producenter och konsumenter. Konsumenter köper andelar i jordbruket och förbinder sig att köpa en viss mängd livsmedel under en längre tid, exempelvis ett år. Konsumenterna kan också påverka utbudet inför varje säsong, göra studiebesök och ibland även delta i arbetet.

• Det finns också ett antal gårdar som har verksamhet som liknar andelsjordbruk. Det kan handla om att köpa in sig i en ko eller gris, ha möjlighet att besöka gården och senare få leverans av en låda med kött eller mejerivaror.

• Sollefteå Kommun har köpt andelar i Nyttogården och Kramfors kommun i Torsåkers Gårdsprodukter.

Läser allt om bin

Namn, ålder: Rickard Hansson, 33.

Bor: I Vollsjö, Skåne.

Familj: Sambon Maria Rosenlund, barnen Albertina 9, Esmeralda 6 samt bonusbarnen Embla 14, Frodo 11, och Noah 4 år.

Yrke: Biodlare och bitillsyningsman på Länsstyrelsen Skåne, rörläggare.

Intressen: Bin för hela slanten. ”Jag läser allt jag kommer över om bin, det är ett stort område. Man blir aldrig fullärd.”

Rickard Hanssons hemsida hittar du här

Läs också: Bli biodlare – så här kommer du igång

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen