Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 januari 2019

Storuman pionjär i kartläggning av ödehus

Redan för två år sedan inledde Storuman en inventering av ödehus. Nu ser kommunen stolt tillbaka på ett lyckat projekt.

 Två år efter start ser kommunen tillbaka på ett lyckat projekt där flera ödehus har kunnat förmedlas. Bilden är en genrebild.
Två år efter start ser kommunen tillbaka på ett lyckat projekt där flera ödehus har kunnat förmedlas. Bilden är en genrebild. FOTO: Istock

Det var i samband med ett integrationsprojekt där många hade flyttat in och fler stod på kö som Storumans kommun såg ett behov av att vaska fram fler bostäder. Idén om att kartlägga ödehusen vid E45 och E12 föddes.

– Det var viktigt att hitta bostäder med bra bussförbindelser så att det var enkelt att ta sig till arbetsplatser, skolor och annan service även för dem som inte hade tillgång till bil, säger Madeleine Rinman, kommunikatör på kommunen.

Läs mer om ödehusen: Ödehusen kan lösa bostadsbristen på landet

Kickade i gång uthyrning

Kommunen skickade ut information till ägarna av alla de ödehus där ingen var folkbokförd. Ett tjugotal svarade och var viliga att låta kommunen förmedla kontaktuppgifter till människor i behov av bostad.

– Många tyckte att det var en bra idé. Projektet kickade i gång en uthyrning och ett antal hus förmedlades.

Splittrad bostadsmarknad

I Storuman har man länge brottats med en splittrad bostadsmarknad. Kommunen jobbar nu aktivt med marknadsföring och ett varmt välkomnande av de som flyttar dit.

Samarbete med det lokala föreningslivet är viktigt och kommunen har fått många bra uppslag genom föreningskontakter. Men alla som vill flytta in har inte råd.

Samtidigt finns det fortfarande gott om hus som av olika anledningar står tomma. Madeleine Rinman hoppas att ägarna till de husen ska fortsätta höra av sig.

– Det kan räcka med att du är villig att hyra ut under sommar- eller vintersäsongen. Det behöver inte vara så dramatiskt.

Läs mer om ödehusen: Karins smarta idé – tog fram alla tomma hus i kommunen

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen