Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 september 2017

Stötande namn på svenska växter byts ut

Samhället och språket utvecklas hela tiden, känsliga ord blir neutrala och ord som tidigare uppfattats som neutrala gör inte det längre. För att följa med i utvecklingen ändras även namn på våra växter – nu ändras växter med ordet ”jude” för att inte uppfattas som stötande.

Svensk kulturväxtdatabas, SKUD, som är de som ger rekommendationer om växtnamn, meddelar i ett pressmeddelande att växter som riskerar att uppfattas som stötande byts ut.

Växtnamn med ordet ”neger” fick nya namn för ett par år sedan nu är det växterna med de svenska namnen ”judekörs” och ”vandrande jude” som stryks från den svenska växtdatabasen.

 Judekörs får nytt namn – japansk lykta.
Judekörs får nytt namn – japansk lykta. FOTO: Mostphoto

De nya namnen

SKUD föreslår att nytt namn för växten ”judekörs” blir ”japansk lykta” och att ”vandrande jude” får det nya namnet ”skvallerreva”.

I ett pressmeddelande skriver de att ändringen görs efter att handeln påpekat att dessa namn riskerar att väcka anstöt.

Samtidigt anser SKUD att det är beklagligt att namn som från början inte alls var avsedda att väcka anstöt utan tvärtom var givna för att berika språket nu används av vissa personer på ett negativt sätt, bland annat på nätet.

 Vandrande jude kommer kallas för Skvallerreva.
Vandrande jude kommer kallas för Skvallerreva. FOTO: Mostphoto

Läs också: 11 grönsaker som bytt namn – och blivit lite trendigare

Bakgrunden till ”judekörs” och ”vandrande jude”

”Judekörs”: Det gamla namnet ”judekörs” syftar enligt SAOB på frukten omgiven av det förstorade orange fodret som ansetts likna ett huvud med rödgul slöja, såsom judinnorna förr brukade bära.

Enligt andra syftar det på likheten med en orangefärgad kägelformad huvudbonad som judar tvingades bära i vissa länder på medeltiden.

”Vandrande jude”: Namnet syftar på en mytisk gestalt, den vandrande juden (= den evige juden), som skulle ha förnekat Jesus vila under vägen till Golgata och därmed blev dömd att vandra för evigt intill domedagen. Växten skickar som bekant ut revor eller utlöpare (”vandrar”).

Källa: slu.se

Svensk kulturväxtdatabas, SKUD

SKUD är en nationell likriktare och ett referensverktyg för svenska kulturväxters vetenskapliga, hortikulturella och inhemska namn. Den är till för alla som arbetar eller kommer i kontakt med kulturväxter och som önskar en korrekt namngivning.

Databasen innehåller även uppgifter om växternas naturliga utbredning, användning och livsform.

Källa:slu.se

Läs också: 10 svenska växter du inte trodde fanns

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen