Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 februari

Stygn av glädje! Sticka och brodera färgsprakande flodarosor

Tvåändsstickning, påsöm och gaffelfransar. Räkna med att du kommer att väcka uppmärksamhet när du bär dina röda kragvantar med färgsprakande påsömbroderi, skapade av mästarparet Anna-Karin Jobs Arnberg och Karin Kahnlund.

 1904 gjorde Hushållningssällskapet ett försök att få stopp på det färgsprakande broderandet som pågick i Dala-Floda.
1904 gjorde Hushållningssällskapet ett försök att få stopp på det färgsprakande broderandet som pågick i Dala-Floda. FOTO: Malou Winter

Det är som att stirra rakt ned i en påse godis. De mjuka garnerna är färgsprakande och lockande. Och Anna-Karin Jobs Arnberg försäkrar – vem som helst kan lära sig Dala-Flodas omtalade broderikonst påsöm.

– Ja, även du som knappt har tagit i en nål. Men du måste vara beredd att ge dig själv tiden som krävs.

Unna dig ett härligt handarbete – Köp här

Tack och lov bidrar tekniken och ullen till att mönstret bygger på i rask takt. Panséer, dahlior, liljekonvaljer och prästkragar träder fram i prunkande bulliga buketter på svart vadmal, eller för dig som behärskar stickkonsten, på klarröda tvåändsstickade vantar med gaffelfrans.

– Tvåändsstickning ger ett tätt slitstark material, perfekt att brodera på och håller för att slitas till vardags, förklarar Karin Kahnlund.

Traditionsbärare

 Anna-Karin Jobs Arnberg är mästare i broderi, Karin Kahnlund, som har mästarbrev i stickning.
Anna-Karin Jobs Arnberg är mästare i broderi, Karin Kahnlund, som har mästarbrev i stickning. FOTO: Malou Winter

Anna-Karin Jobs Arnberg är mästare i broderi. Hon och Karin Kahnlund, som har mästarbrev i stickning är en färgstark duo som brinner för att sprida hantverkskunskapen vidare genom kurser, workshops och föreläsningar.

De kallar sig själva för traditionsbärare.

– Vi vill bevara, förvalta och utveckla hantverket på vårt sätt. Det är en häftig känsla att vara en länk av en lång kedja av kunskap och att bidra till att förmedla den kunskapen vidare, säger de båda, var och en med sina egna ord.

Stort sug efter flodarosor

1904 gjorde Hushållningssällskapet ett försök att dämpa Flodabrodösernas lust att ta ut svängarna med starka färger genom en kampanj. Men det bar inte frukt.

– Det blev en stor hemindustri under 1930-talet. Det fanns ett stort sug efter flodarosor som broderades på inredningsdetaljer och såldes över hela landet, säger Anna-Karin.

Nu ser båda mästarna ett växande intresse för handarbete och suget efter att behärska konsten att brodera färgsprakande flodarosor, knappt 100 år efter sin storhetstid, ökar igen.

– När allt går väldigt fort runt om kring oss så behöver vi det här konkreta. Det blir ett resultat och allt fler vill unna sig att lägga den tid det tar att utföra ett handarbete.

Namn: Anna-Karin Jobs Arnberg

Yrke: Mästare i broderi, Verksamhetschef och antikvarie Dalarnas museum, kursledare.

Bor: Dala-Floda

Därför broderar jag: Jag älskar färger och att brodera blommor och blad i pompösa slingor och buketter så. Påsöm passar mig utmärkt!

Namn: Karin Kahnlund

Yrke: Mästare i stickning, driver företaget Uppstickaren med stickning i fokus, kursledare.

Bor: Uppvuxen i Falun, bor nu i Stockholm

Därför stickar jag: För att må bra, förmedla kunskapen till andra och vara med att utveckla sticktekniken.

Ta mig till Land Shopping

Läs även: Larmar nära och kära – smart klocka känner om du ramlar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen