Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 december 2022

Succé för Det svunna Sverige

En greve som stannade tiden. Ett par som firade jul varje dag. Boken Det svunna Sverige som rymmer några av vår historias märkligaste och mest färgstarka original gör succé.

 Petter Karlssons hyllar originalen från förr i boken Det svunna Sverige.
Petter Karlssons hyllar originalen från förr i boken Det svunna Sverige. FOTO: Anders Roos

Första upplagan sålde slut på några veckor, den andra är på upphällningen, den tredje ligger redo för tryck.

De 27 sällsamma berättelserna som författaren Petter Karlsson förtäljer i boken Det svunna Sverige blev succé direkt.

– Det är så klart jätteroligt. Jag var själv inte beredd på att det fanns en sådan inneboende kraft i de här berättelserna, säger han.

Men en lustfylld historia om människor som vågar sticka ut och gå sin egen väg är kanske just det man behöver få njuta av när tiderna är tuffa.

– Vi svenskar är nog inte så där mellanmjölk som det sägs. Vi är en stolt nation av småtokiga särlingar och snillen. Det är dem jag gillar att berätta om.

Smittande berättarglädje

Och visst kan han konsten att mejsla fram en historia, Petter Karlsson. Hans smittande berättarglädje har hittills resulterat i drygt 50 böcker. Om allt från Evert Taube och engelsk fotboll till Astrid Lindgren och Queen. Han har också en lång bakgrund som journalist på bland annat Expressen.

Färgstarka figurer

 Ge bort 172 sidor härlig berättarglädje i julklapp.
Ge bort 172 sidor härlig berättarglädje i julklapp. FOTO: Bokomslag

Och du som läser Land känner igen hans riviga penna i spalterna varje vecka. Här liksom i boken Det svunna Sverige låter han färgstarka figurer träda fram ur historiens dunklaste vrår. Och alla bär de på häpnadsväckande livsöden.

Som de förbjudna kvinnliga predikanterna som hånades, plågades, jagades och spärrades in.

Eller vetenskapsmannen Olof Rudbeck som menade att Sverige var mänsklighetens vagga och att Adam och Eva pratade svenska.

Eller Petter Karlsson egna favoriter, paret som firade jul 365 dagar om året.

– Jag träffade dem i början av 90-talet i Örebro. Det var 27 grader varmt i lägenheten av alla juleljusen. Och då var det mitten av mars.

Ja, nog tog de skadan igen, paret som växte upp som laestadianer utan vare sig gardiner, radio eller jultomte.

– Varje morgon stod Erik Hjort där med kaffebrickan vid sängen och sjöng julsånger för sin Elsie innan han överlämnade dagens julklapp.

Ständigt nya historier på gång

Som den makalösa historieberättare han är, Petter Karlsson, lyckas han ständigt ramla över de allra märkvärdigaste livsöden. Ofta när han drar land och rike runt på sin motorcykel.

Men tar de aldrig slut, historierna?

– Det är ingen risk. Sedan boken kom ut har jag dessutom fått massor av nya tips på spännande original som jag måste skriva om.

De kanske rent av räcker till del två av Det svunna Sverige?

– Absolut! Del tre och fyra med, avslöjar Petter Karlsson.

Men innan dess ska han hinna med ännu några intervjuer i radio och tidningar om boken som fått snurr på Sveriges udda historia. Och vill du se honom i TV så är han gäst i fyrans Nyhetsmorgon den 8e december.

Sen blir det jul i Tranås.

– Där träffade jag för övrigt konstnären Harald Wiberg en gång. Han hade ju sett den riktiga tomten i sin morbrors lada. Men det ingen vet är att …

Nej, stopp! Det där är en annan historia.

Som du kan läsa i papperstidningen Land.

Här kan du köpa Petters bok – Det Svunna Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen