Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 oktober 2022

Succé för Fridas lyxiga bakverk i gårdsbutiken

Sandbäck

En oansenlig friggebod intill ensilagebalarna vid gårdsinfarten.

Härinne döljer sig Frida Lundhs läckra och lyxiga skapelser som lockar folk från hela trakten. Hon har tagit konceptet gårdsbutik till en ny nivå!

 Fördelen med att jobba hemifrån är att Frida kan vara mycket med sina barn, här med dottern Arla.
Fördelen med att jobba hemifrån är att Frida kan vara mycket med sina barn, här med dottern Arla. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Det är fredag och bilar kommer med jämna mellanrum och stannar utanför bondgården. Familjer, väninnor, arbetskamrater med hjälmar och reflexbyxor står tålmodigt i kö.

Några väntar vid trädgårdsborden på ängen intill tills det är deras tur att kliva in i den lilla boden och välja bland härligheterna.

Innanför dörren till den röda friggeboden tror man knappt sina ögon.

Kyldisken dignar av godsaker. Här finns konditorivaror av högsta klass, tårtor, bakelser samt matiga smörgåsar och lunchlådor

Lyxiga godsaker

 Lyxiga konditoribitar varvas med rejäla matlådor i kyldiskarna.
Lyxiga konditoribitar varvas med rejäla matlådor i kyldiskarna. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Kassar och bakelsekartonger fylls och man betalar smidigt i självbetjäningen. Plötsligt kommer Frida med en plåt chokladstinna nybakta brownies direkt från köket.

Hon fyller på i hyllorna medan hon hejar på kunderna. Flera är bekanta från byarna runt om medan andra är mer långväga som fått tips om gårdsbutiken med lyxiga tårtor, läckra bakelser, chokladpraliner, hemgjord konfekt, bröd och småkakor, marmelader, honung och andra ätbara presenter.

Läs också: Bageri Vojmån: Här bakas tunnbröd efter farmors hundraåriga recept

Köper lunchlådor

 Skogsarbetarna Thomas Höjdborn från Brännelycke och Adam Biske från Biskopsmåla köper ofta matiga lunchlådor och kakor till fikat hos Frida på Staxgård.
Skogsarbetarna Thomas Höjdborn från Brännelycke och Adam Biske från Biskopsmåla köper ofta matiga lunchlådor och kakor till fikat hos Frida på Staxgård. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Grabbarna i arbetskläder väljer någon av de rejäla matiga lunchlådorna och en påse småkakor. En liten pojke väljer ut en stor, maffig chokladboll och mor och dotter satsar på fluffiga hallonmoussebakelser.

– Mat och smaker är mitt stora intresse i livet, säger Frida när vi träffar henne på morgonen någon dag senare. Hon har tid för en liten pratstund medan hon står i sitt kök och bageri och ordnar med tårtdekorationer.

Dottern Arla, 5 år, är hemma från förskolan och är med mamma. Idag är det planering och sedan ska de åka och handla.

– Min grej är att laga allt från grunden, såser, dressing, gratänger ja allt ska vara hemmagjort, inga halvfabrikat. Råvarorna är närproducerade och så naturliga som möjligt, framhåller Frida medan hon med van hand svänger ihop rosor av marsipan.

Dekorerar tårtor

 Frida tillverkar bakverk och tårtor av högsta kvalitet, efter flera år på traktens finaste konditori. Gårdens garage har byggts om till bageri och kök.
Frida tillverkar bakverk och tårtor av högsta kvalitet, efter flera år på traktens finaste konditori. Gårdens garage har byggts om till bageri och kök. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Att starta gårdsbutik på landet med konditori och mat, direktförsäljning samt catering var ett lyckokast.

– Det går bra. Kunder finns det och mitt problem är att hinna med och tillgodose allas önskemål, säger Frida som startade upp precis i början av pandemin.

– Jag har klarat mig bra, har hunnit bygga upp verksamheten och nu är det full fart.

Frida är konditor, kock och sommelier. Innan hon bestämde sig att starta eget. arbetade hon under flera år på restauranger, barer och konditorier.

Hon växte upp i Gualöv utanför Bromölla, i Skåne och gillade alltid att hjälpa till hemma med mat och bakning.

Flera stamgäster

 Melina Silvros från Jämshög tog med väninnans son Vilmer, 3 år, för att köpa goda chokladkakor. "Detta är riktigt gott. Jag stannar ofta till här och handlar när jag ser vad hon har för dagen på facebooksidan", säger hon.
Melina Silvros från Jämshög tog med väninnans son Vilmer, 3 år, för att köpa goda chokladkakor. "Detta är riktigt gott. Jag stannar ofta till här och handlar när jag ser vad hon har för dagen på facebooksidan", säger hon. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Redan som 14-åring praktiserade hon i det lilla lokala konditoriet Kopparsträdet, som startades av en ung kvinna i Edenryd, under helger och lov.

När Frida var 18 år började hon i restaurangbranschen. Först i disken och i garderoben, sedan med servering och bar, för att så småningom hamna i köket.

Hon är en person med mycket driv och energi. En aktiv ryttare som hållit på med hästar hela sitt liv och började rida redan som treåring.

– Jag tävlade i hoppning när jag var 6-7 år. Sedan dess har jag hela tiden haft hästar, tränat och tävlat. Jag har alltid jobbat mycket och hästarna och ridningen är min ventil, då slappnar jag av.

Avancerade tårtor

 Två av Fridas lyxiga tårtskapelser. När det är bröllops- och studentsäsong får hon får fler beställningar än hon klarar av.
Två av Fridas lyxiga tårtskapelser. När det är bröllops- och studentsäsong får hon får fler beställningar än hon klarar av. FOTO: Privat

Frida reste dit jobben fanns och hästarna följde oftast med under högsäsongerna, till Sälen, Båstad, Smögen, Göteborg, Gotland och Åre.

– Alla år på olika restauranger har gett mig stor erfarenhet och många kunskaper. 2009 utbildade jag mig även till sommelier.

När hon för åtta år sedan träffade Johan, bondson från västra Blekinge, var hon trött på att jobba så mycket kvällar och helger. 2015 började hon som konditor på populära ”Ninas konditori” i Mörrum, berömt för sin höga kvalitet.

Efter några år med att skapa avancerade bakelser, tårtor och bröd väntade nya utmaningar. Paret hade flyttat in på gården Staxgård i Sandbäck mellan Sölvesborg och Olofström.

Ville jobba på gården

 Lilla Arla delar mamma Fridas hästintresse och gosar med mini-shetlandsponnyn Tanjja.
Lilla Arla delar mamma Fridas hästintresse och gosar med mini-shetlandsponnyn Tanjja. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Johan satsade på uppfödning av lamm medan Frida drömde om en egen gårdsbutik.

– När jag fick Arla för fem år sedan och var mammaledig hade jag tid att fundera på vad jag ville göra.

Hon lånade en lokal och gjorde egna korvar och andra charkuterier av lamm. 2017 startade hon sin gårdsbutik. Främst med lammprodukter, hemgjord sylt och marmelad med mera.

– När jag hörde att Nina skulle sälja sitt konditori och det lades ner, bestämde jag mig för att satsa fullt ut och börja baka och erbjuda bakverk och tårtor i gårdsbutiken.

Gårdens rymliga garage byggdes om till kök & bageri och från hösten 2020 satsade Frida på bakning och matlagning på heltid. Både med beställningar, catering och försäljning i gårdsbutiken.

Det var mitt i pandemin och lite svajigt eftersom alla stora fester, bröllop, begravningar, studentkalas var inställda. Däremot uppskattade många att komma ut på landet och handla bakelser, smörgåsar och lunchlådor utan trängsel.

Läs också: Mia sade upp sig och startade bageri hemma i köket

Byggde upp verksamheten

 Aktivt jordbruk. Lantbruket med traktorer, ensilage och djurskötsel ingår också i vardagen.
Aktivt jordbruk. Lantbruket med traktorer, ensilage och djurskötsel ingår också i vardagen. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Under de här lite lugnare åren byggde Frida upp verksamheten medan alltfler kunder upptäckte henne och rekommenderade vänner och bekanta.

– Jag klarade mig trots allt ganska bra. I friggeboden får det bara plats en kund, eller ett litet sällskap i taget. Det var perfekt under corona-perioden. Många beställde även hämtmat, allt från trerättersmenyer till bufféer och tårtor.

I våras började kundintresset riktigt braka loss med en ström av beställningar. Människor har ett uppdämt behov av att träffas, umgås och äta gott. Frida jobbar för högtryck för att hinna med. Populärast är smörgåstårtor.

– Alla älskar smörgåstårtor. Vissa perioder får begränsa utbudet till två sorters smörgåstårtor samt en buffé för att klara av beställningarna. För jag vill jag även ha ett fräscht sortiment i butiken av bakelser, smörgåsar och lunchlådor.

Närhet till barnen

 På friggeboden sitter en anspråkslös skylt som inte skryter med att det här finns läckerheter som annars bara görs på fina konditorier.
På friggeboden sitter en anspråkslös skylt som inte skryter med att det här finns läckerheter som annars bara görs på fina konditorier. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Lamm- och charkprodukterna har mer eller mindre fått läggas åt sidan så länge.

Driva företag hemma på gården är både positivt och negativt.

– Jag är ju på jobbet hela tiden, som anställd går man hem när arbetstiden är slut. Det gäller att lära sig att begränsa sig annars är det lätt hänt att man jobbar jämt och sliter ut sig. Jag försöker hålla mina arbetstider, inte minst för barnens skull, säger hon.

– Visserligen får de vara med både mig och Johan en hel del och de tycker ofta det är roligt, men i sommar när de är lediga från förskolan tar jag tre veckor semester från beställningar, men gårdsbutiken håller öppet.

Utvecklar verksamheten

 Även om det egna företaget innebär enormt mycket arbete så uppskattar Frida att kunna vara nära sina barn.
Även om det egna företaget innebär enormt mycket arbete så uppskattar Frida att kunna vara nära sina barn. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Varje dag försöker Frida hinna med en ridtur och en dag i veckan åker hon och tränar hos Fjälkestads ridklubb i Skåne.

– Det är en avkoppling som är nödvändig för att jag ska orka med allt annat.

Bakning och matlagning är bara en del av arbetsuppgifterna när man är egen företagare. Det är så mycket som måste göras men som inte syns, städning, beställa varor, handla och hämta, planering, pappersarbete, dekoration och underhåll av lokaler.

– Jag köper in en del tjänster, som städning, men planerar inte att växa och anställa någon just nu. Jag går på känsla, det har jag alltid gjort. Just nu längtar jag efter lite mer tid för att experimentera och planera hur jag går vidare med företaget, säger hon.

Fritiden ägnas åt hästar och ridning

Namn: Frida Lundh.

Ålder: 31 år.

Bor: På gården Staxgård i Sandbäck, Sölvesborgs kommun i västra Blekinge.

Familj: Sambon Johan och barnen Arla, 5 år, och Axel, 3 år.

Gör: Driver ”Frida på Staxgård”, med gårdsbutik, catering, kök & bageri.

Hobby: Hästar och ridning.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen