Succé för nya bondgårdsförskolan
Vilken succé den nya bondgårdsförskolan i Tyresö blev. De 30 barnen älskar att vara små djurskötare på gården.
Entreprenören och lantbrukaren David Neveling är mer än nöjd med djur- och naturförskolans (obs, extern länk) första år.
De 30 barnen i åldrarna 1-5 år har lärt sig att umgås med en mängd olika lantbruksdjur på gården.
Barnen får gosa med alla djuren
Här finns kor, kaniner, hästar, getter, får, grisar och snart kommer fjällkor och ankor också. Som barnen får gosa och vara med så mycket de vill.
– Det fungerar jättebra. Barnen är så duktiga och hjälper till att ge djuren vatten och sköta om dem, säger han.
Delas in djurgrupper
Varje förmiddag mellan klockan 9 och 11 är barnen hos djuren. De delas in i olika ”djurgrupper”, med vissa djur att ansvara för.
– De är max 4-5 i varje grupp så att både barn och djur känner varandra. Större grupper ska det inte vara för då blir det ingen kvalitet i det, säger David.
– De äldsta barnen är med i ”hästis” och sköter om vår lilla shetlandsponny, som de också får rida på, fortsätter han.
Läs också: Mönster på stickad käpphäst och enhörning
Arrenderar en visningsgård
Det är snart ett år sedan han startade förskolan Rödkullan på Uddby gård, som Land skrev en mycket läst artikel om.
Det är en visningsgård som han arrenderar av Tyresö kommun och där bedriver man både jordbruk och tar emot besökande grupper.
Så bondgårdsförskolan passade perfekt in i bilden. Fast det tog ett tag att övertyga kommunpolitikerna.
Djurvana pedagoger
Till exempel är säkerheten viktig och de pedagoger som jobbar där är djurvana och klarar att se till att både djur och barn har det bra.
Intresset för förskolan Rödkullan är väldigt stort. Dels från föräldrar som vill sätta sina barn i förskolan, dels från lärare och inte minst lantbrukare.
– Det har ringt flera lantbrukare hit som också vill hitta nya verksamheter och fler ben att stå på. Och några har kommit hit på studiebesök, berättar David.
Fritids enklare att starta
Han råder dem som inte har möjlighet att starta en förskola på gården (på grund av hårda krav på lokalerna bland annat) att testa att starta bondgårdsfritids.
– Ja, det är lite enklare. Har man gård i ett tätortsnära område kan man tänka sig att ta emot 5-6 barn efter skolan som får hjälpa till att sköta djuren och fika lite, säger han.
Stort intresse
Flera förskolechefer har också hört av sig för att få tips om hur de kan börja ha djur på sina förskolor. Och Lärarförbundets tidning vill komma och göra ett reportage också.
– Ja, det blev ett väldigt intresse efter artikeln i Land. Och det vore kul om fler tog efter och startade egna förskolor på gården, säger han.
Läs också: Kika in hos bondgårdsförskolan Rödkullan: Här får barnen gosa med djuren så mycket de vill
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.