Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 31 juli

Succé för svensk variant av halloumi

De har svårt att klara av all efterfrågan på ost. Nu vill trion bakom en svensk variant på halloumi satsa mer.

– Vi har haft vår bästa period någonsin den här sommaren, säger Karin Svensson, en av grundarna bakom HallåMi.

 Erik Svensson, Karin Svensson och Ulrika Frisk har tagit fram den populära osten.
Erik Svensson, Karin Svensson och Ulrika Frisk har tagit fram den populära osten. FOTO: Privat

Företaget bildades för fyra år sedan och har fortfarande en ganska liten produktion.

– Folk tror att vi har ett stort lager, men allt vi producerar säljer vi direkt. Restauranger i Stockholm ringer och vill ha vår ost, men vi gör bara ett par tusen kilo per år, säger Karin Svensson.

Läs också: Så gör du din egen halloumi – lättare än du tror

Gör ost på kvällar och helger

Karin driver företaget i Undersvik i Hälsingland tillsammans med maken Erik och Ulrika Frisk. De har också andra jobb så ostproduktionen får oftast ske på kvällar och helger.

– Vi ser till att producera när vi har möjlighet och vi har en förhoppning på att växa. Det är stor efterfrågan och vi skulle absolut kunna producera betydligt mer och sälja det direkt, säger Karin.

Görs på komjölk

De använder KRAV-märkt komjölk från Annika och Stefan Sundvall i Galvsbo när de tillverkar osten. Det gör osten mer krämig och mindre salt än den traditionella halloumiosten som görs på får- och getmjölk.

– Vill man ha mer krydda kan man alltid prova sig fram på egen hand.

Flera svenska ostproducenter har fått byta namn på sin ost. Halloumi har ett eget varumärkesskydd och vem som helst kan och får inte kalla sin ost så.

Läs också: Eldost och halloumi – här är skillnaden

Svenskt namn – eldost

Men namnet HallåMi i Undersvik har klarat sig.

– Namnet har aldrig varit ifrågasatt och ingen har tagit kontakt med oss, säger Karin Svensson.

Den populära cypriotiska osten har också en officiell svensk variant som har fått ett eget namn – eldost. Det är föreningen Svenska gårdsmejerister som har ansökt om – och fått – varumärkesskydd på en svensk motsvarighet till halloumi.

Karin Svensson märker av en trend att kunder vill köpa svensk ost och ser förstås positivt på det.

Cypern värst på antibiotikalistan

Efter att WWF flaggat för Cyperns höga antibiotikaanvändning vid djuruppfödning, har den populära cypriotiska halloumin ifrågasatts. Cypern är det land i Europa som använder mest antibiotika i sin djurhållning, vilket Land tidigare har skrivit om.

 Osten som görs i Undersvik är gjord på komjölk och är mer krämig och mindre salt än den traditionella halloumiosten som är gjord på får- och getmjölk.
Osten som görs i Undersvik är gjord på komjölk och är mer krämig och mindre salt än den traditionella halloumiosten som är gjord på får- och getmjölk. FOTO: HallåMi

Det här har enligt Karin Svensson troligen gjort att fler söker sig till svenska alternativ. Hon ser gärna att det fortsätter så, oavsett om kunderna väljer deras ost eller andra produkter.

– Det finns bara fördelar med det. Överlag är Sverige väldigt bra på mat och vi vet vilka produkter som används. Sedan har du transportbiten också, så allt talar för att man ska välja så, säger Karin Svensson.

Läs också: Vanliga missuppfattningar om antibiotika

Säljs i två ICA-butiker

HallåMi-osten finns i dag att köpa i en kiosk vid deras hem i Undansvik och dessutom på en ICA-affär i Bollnäs och en i Edsbyn.

– Vi har en förhoppning på att vi ska kunna leva på det här en dag, säger Karin Svensson.

Karin Svenssons tips på hur du kan använda HallåMi:

• Grilla eller stek den, det är det vanligaste och det funkar förstås jättebra.

• Den blir god i köttgrytor. Det är bara att göra tärningar och ha i grytan, sedan får osten koka med.

• Osten blir god om man river den och använder på till exempel pizza.

• Den är ett gott tillbehör när du göra tacos. Där kan du riva den eller skära i små tärningar.

• Osten ger bra smak om du gör en vegetarisk köttfärssås.

• Även i sallader blir det en god smak av osten.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen