Succé för svensk variant av halloumi
De har svårt att klara av all efterfrågan på ost. Nu vill trion bakom en svensk variant på halloumi satsa mer.
– Vi har haft vår bästa period någonsin den här sommaren, säger Karin Svensson, en av grundarna bakom HallåMi.
Företaget bildades för fyra år sedan och har fortfarande en ganska liten produktion.
– Folk tror att vi har ett stort lager, men allt vi producerar säljer vi direkt. Restauranger i Stockholm ringer och vill ha vår ost, men vi gör bara ett par tusen kilo per år, säger Karin Svensson.
Läs också: Så gör du din egen halloumi – lättare än du tror
Gör ost på kvällar och helger
Karin driver företaget i Undersvik i Hälsingland tillsammans med maken Erik och Ulrika Frisk. De har också andra jobb så ostproduktionen får oftast ske på kvällar och helger.
– Vi ser till att producera när vi har möjlighet och vi har en förhoppning på att växa. Det är stor efterfrågan och vi skulle absolut kunna producera betydligt mer och sälja det direkt, säger Karin.
Görs på komjölk
De använder KRAV-märkt komjölk från Annika och Stefan Sundvall i Galvsbo när de tillverkar osten. Det gör osten mer krämig och mindre salt än den traditionella halloumiosten som görs på får- och getmjölk.
– Vill man ha mer krydda kan man alltid prova sig fram på egen hand.
Flera svenska ostproducenter har fått byta namn på sin ost. Halloumi har ett eget varumärkesskydd och vem som helst kan och får inte kalla sin ost så.
Läs också: Eldost och halloumi – här är skillnaden
Svenskt namn – eldost
Men namnet HallåMi i Undersvik har klarat sig.
– Namnet har aldrig varit ifrågasatt och ingen har tagit kontakt med oss, säger Karin Svensson.
Den populära cypriotiska osten har också en officiell svensk variant som har fått ett eget namn – eldost. Det är föreningen Svenska gårdsmejerister som har ansökt om – och fått – varumärkesskydd på en svensk motsvarighet till halloumi.
Karin Svensson märker av en trend att kunder vill köpa svensk ost och ser förstås positivt på det.
Cypern värst på antibiotikalistan
Efter att WWF flaggat för Cyperns höga antibiotikaanvändning vid djuruppfödning, har den populära cypriotiska halloumin ifrågasatts. Cypern är det land i Europa som använder mest antibiotika i sin djurhållning, vilket Land tidigare har skrivit om.
Det här har enligt Karin Svensson troligen gjort att fler söker sig till svenska alternativ. Hon ser gärna att det fortsätter så, oavsett om kunderna väljer deras ost eller andra produkter.
– Det finns bara fördelar med det. Överlag är Sverige väldigt bra på mat och vi vet vilka produkter som används. Sedan har du transportbiten också, så allt talar för att man ska välja så, säger Karin Svensson.
Läs också: Vanliga missuppfattningar om antibiotika
Säljs i två ICA-butiker
HallåMi-osten finns i dag att köpa i en kiosk vid deras hem i Undansvik och dessutom på en ICA-affär i Bollnäs och en i Edsbyn.
– Vi har en förhoppning på att vi ska kunna leva på det här en dag, säger Karin Svensson.
Karin Svenssons tips på hur du kan använda HallåMi:
• Grilla eller stek den, det är det vanligaste och det funkar förstås jättebra.
• Den blir god i köttgrytor. Det är bara att göra tärningar och ha i grytan, sedan får osten koka med.
• Osten blir god om man river den och använder på till exempel pizza.
• Den är ett gott tillbehör när du göra tacos. Där kan du riva den eller skära i små tärningar.
• Osten ger bra smak om du gör en vegetarisk köttfärssås.
• Även i sallader blir det en god smak av osten.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.