Susanne öppnade hemmarestaurang på gården i halländska Slöinge
Susanne lämnade kyrkan och diakonjobbet för att starta eget på den gamla klockaregården på den halländska landsbygden.
Nu driver hon en populär hemmarestaurang och i den gamla tvättstugan.
Susanne Ottosson ler glatt medan hon förbereder huvudrätten till kvällens middag. Vi står i det som tidigare var tvättstugan på Klockaregården, som idag fungerar som kök i hennes hemmarestaurang.
Säsongens råvaror
Det gamla köket inne i själva restaurangen blev för litet.
– Jag försöker alltid laga så säsongsbetonad mat som möjligt, säger Susanne som nästan enbart använder närodlade råvaror.
Bord av gamla dörrar
En bit bort, inne i det inglasade uterummet, håller hennes man Tomas på att duka ett långbord. Bordet har han själv tillverkat av de gamla stalldörrarna som fanns på gården när de flyttade in.
Egentligen är det en ovanlig syn. Susanne sköter normalt själv det mesta som har med restaurangen att göra.
Läs också: De driver landets enda grusvägskrog
Gården en dröm
Klockaregården 310 är inte bara adressen hem till Susanne och Tomas. Det är också namnet på drömmen som hon förverkligade efter många år inom Svenska kyrkan och arbete som kyrkomusiker och diakon.
– På sätt och vis är jag fortfarande diakon, säger hon med ett leende. När mina matgäster får höra talas om mitt tidigare arbete händer det ibland att de kommer och berättar om något i förtroende.
Fullbokat varje helg
Susanne startade sin hemmarestaurang för två år sedan och det blev snabbt en succé med fullbokat i stort sett varje helg.
– Jag har bara 16 platser och man måste boka i förväg. Större vill jag inte ha det eftersom jag vill behålla den familjära känslan. Det ska kännas som man blivit hembjuden till vänner, säger Susanne och tillägger med ett skratt.
– När gästerna erbjuder sig att hjälpa till med disken efteråt vet jag att jag har lyckats.
Har även vardagsgäster
De flesta matgästerna kommer på helgerna, men Susanne serverar även på andra tider för gäster som önskar komma en vanlig vardag.
– Det kan vara ett sällskap arbetskamrater eller deltagare i en konferens som vill äta lunch hos mig.
Susanne bestämmer menyn
En speciell grej med Susannes hemmarestaurang är att gästerna inte själva får bestämma vad de ska äta. Hon serverar en trerätters meny av de råvaror hon tycker passar den dagen.
– Det är bara om det är någon som är allergiker eller som har mycket speciella önskemål som jag anpassar menyn därefter.
Råvaror från trakten
Allt är som sagt i stort sett lokalproducerat.
– Jag brukar säga att jag har ett skafferi runt mig. Det finns inom ett par mils radie flera gårdsbutiker som säljer grönsaker, nötkött, fläsk och lamm och minimejerier med ost. All fisk handlas lokalt, men till exempel laxen är odlad i Norge.
Corona slog hårt
Första hösten och vintern gick så bra för hennes nystartade företag att Susanne vågade säga upp sig från sitt jobb som diakon.
Det var i januari 2020. Två månader senare slog coronapandemin till och Folkhälsomyndighetens rekommendationer lade sig som en våt filt över restaurangnäringen.
– När det kom tog jag ett vikariat på ett äldreboende och jag fick stänga helt mars till maj, säger hon.
Förra sommaren och hösten hade hon bara öppet för slutna sällskap och enskilda matgäster som bokat några dagar i förväg via Facebook eller hemsidan, under vintern och våren blev det take away.
Men i maj var det äntligen dags, då kunde Klockaregården öppna för bordsbokning igen.
Läs också: Paula gör succé med mammas mat – i den gamla lanthandeln!
Stort matlagningsintresse
Drömmen om att driva en egen restaurang har Susanne burit på i några år. Hon har alltid haft ett stort matlagningsintresse, men fram till för några år sedan var det bara hennes familj som fick njuta av hennes kokkonster.
– När jag var liten var jag alltid med mamma, farmor eller mormor och hjälpte till med att laga mat, safta och sylta.
Klockaregården har anor
Första steget mot en hemmarestaurang togs 2005 när Susanne och hennes man Tomas, som hon träffat ett par år tidigare, köpte den gamla klockaregården i Slöinge.
Drygt tio år senare behövde hennes ena son och hans familj ett billigt boende medan de sparade inför ett husköp och då inredde Tomas en lägenhet i det gamla stallet.
Fick idén till hemmarestaurang
När de sedan flyttade ut föll alla pusselbitarna på plats. De hade en modern lägenhet med kök och matplats som stod tom och Susanne hade blivit inspirerad av att starta en egen restaurang när hon under ett par år jobbade på den eukumeniska Wetterhus Retreatgård i Gränna.
– Då fick jag tanken på att jag kunde ha restaurangen hemma, säger hon.
Fick lokalt stöd
Tomas var omedelbart positiv till hennes förslag, men hon oroade sig i början lite för hur det skulle gå i kontakten med miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.
– Men det var som det öppnades dörrar för mig. Alla var positiva och jag fick mycket hjälp och stöd av bland annat Susanne Thorsson, projektledare för Falkenbergs Skafferi, Hallands Matgille och NyföretagarCentrum.
Toppmodernt kök
I början lagade Susanne all mat i det lilla köket som ligger i direkt anslutning till matborden, men det blev för litet och det var då som Tomas byggde om tvättstugan till ett modernt kök som uppfyller alla krav. Ursprungligen var det där klockaren hade sina höns.
Serverar alkoholfritt
En konsekvens av att tillagningsköket tidigare låg i direkt anslutning till matborden är att Susanne inte fått tillstånd att servera alkohol.
– Det gör mig inget. Jag skulle kunna söka igen, men ett alkoholtillstånd innebär ett annat ansvar och som diakon har jag genom åren sett mycket av den negativa sidan med alkohol. Det finns utmärkta alkoholfria drycker, som Kombucha, som passar bra till min mat.
Kallar sig kalaskokerska
Namn: Susanne Ottosson
Aktuell: Driver hemmarestaurangen Klockaregården 310 i sitt hem.
Bor: Slöinge.
Familj: Maken Tomas Lundell och sönerna Tobias, Andreas och Victor, från ett tidigare äktenskap och bonussönerna Emil och Linus, två barnbarn och två bonusbarnbarn.
Yrke: Kyrkomusiker, diakon och ”kalaskokerska”.
Drömmer om: Jag lever mitt i en dröm här på gården.
På hemsidan www.klockaregarden310.se finns mer information eller på Facebooksidan Klockaregården 310.
Så fixade hon företaget
Finansiering: Banklån och eget kapital.
Omsättning: Perioden augusti 2019 till augusti 2020 var den 197 000 kronor.
Marknadsföring: Egen hemsida, Facebook och Instagram.
Största misstaget i starten: Jag skulle ha tagit extern hjälp med bokföringen tidigare. Det tog för lång tid innan jag fick ordning på den.
Vad gick bättre än du trodde: Att jag fick fin respons och att maten jag lagar verkligen uppskattades. Det var bra för självförtroendet.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.