Vi på ATL ser gärna att du uppdaterar din webbläsare till en nyare version för att ATL.nu ska fungera på bästa sätt. Klickar du här kommer du till en hemsida som listar nyare webbläsare.
En av våra käraste flyttfåglar, backsvalan, är akut hotad. Men Sven Svensson i Ronneby vet hur man kan rädda dem.
De senaste decennierna har den kolonihäckande backsvalan minskat dramatiskt i Sverige, med hela 80 procent sedan 1970-talet.
– Vi måste agera snabbt så att fågeln inte försvinner helt, säger en bekymrad Sven Svensson, i Ronneby, i Blekinge.
Häckar i grustäkter
Sven Svensson och det grustag han och vännerna lyckades köpa loss.
Han har engagerat sig stort för att backsvalan ska ha en framtid i Sverige. Den lilla flyttfågeln återvänder till Sverige varje sommar för att häcka och få ungarna flygklara.
Backsvalans bästa häckningsplatser är landets grustäkter, en miljö där omkring 60 procent av alla häckningar sker. Tittar man närmare på ett grustag kan de vara fulla av hål, ur vilka små fågelungar kikar ut och skriker efter mat.
Nya miljöregler påverkar
Livligt i sandtaget! Redan första året häckade 14 par, i år över 70 och nästa år hoppas man på 200 fågelpar. FOTO: Robert Ekholm
Dessvärre håller grustagen på att försvinna allt mer.
– Nya miljöregler säger att vi måste spara på den naturresursen, alltså grus och sand. Därmed försvinner en stor del av backsvalans möjligheter till att trivas och föröka sig i Sverige, förklarar Sven.
Så när grustaget närmast honom, i Bredåkra, skulle läggas ned för fyra år sedan kände han att han måste göra något. Tillsammans med kompisarna Roland Ferm och Robert Ekholm, tog han till en ovanlig åtgärd.
De lyckades få ihop tillräckligt med pengar för at köpa loss 1600 kubik sand och grus i det gamla grustaget. Bland annat bidrog Naturskyddsföreningens länsförbund, försvarets flygflottilj i Ronneby och länsstyrelsen.
Skapade gynnsam miljö
Sedan skapade de en gynnsam miljö för häckning, med sandhögar som var lagom höga och branta, lite som höghus för backsvalorna.
Initiativet har gett ett mycket lyckat resultat, alltfler backsvalor hittar hit.
– Första året häckade 14 par här och denna sommar är de över 70. Nästa år är det inte otroligt att de kan bli över 200, säger Sven.
– Backsvalan är en jättetrevlig och tacksam fågel. Trivs den så kommer den alltid tillbaka, fortsätter han.
I år kom fåglarna den tredje maj och sedan dess har det varit ett härligt kvitter i grustaget. Sven och de andra eldsjälarna bjuder även in allmänheten för att njuta anblicken av backsvalorna och deras ungar.
– Ja, vi ordnar backsvalesafari på beställning. Då sitter gästerna i sina bilar med ”fågelberget” och hela det fantastiska scenariot framför sig. Backsvalorna flyger i en väldig trafik fram och tillbaka från sina bon, berättar han
Vill inspirera andra
Nu vill de tre initiativtagarna, Sven, Roland och Robert, uppmana andra på landsbygden att göra samma sak. Att hjälpa och rädda backsvalan genom att skaffa permanenta häckningsplatser av grus och sand.
– Det som sker med backsvalan är illavarslande. Vi måste ju behålla liv och artrikedom i vår landsbygd så mycket vi bara kan, säger Sven Svensson.
– Och det börjar bli ont om tid nu. Inte för inte är backsvalan numera rödlistad och ”nära hotad” med risk för att dö ut helt i Sverige.
Så räddar du backsvalorna! Svens 5 bästa råd
1. Skaffa tillräckligt med sand och grus
En sand- och grushög på minst 600-700 kubik behövs för att härbärgera en koloni av backsvalor.
Du kanske redan sand och grus så att det räcker. Annars finns andra sätt att ordna finansieringen som sponsring eller insamlingar. Mest brukar själva transporten av materialet kosta.
2. Bygg brant.
Det är viktigt att den ena väggen på häckningsplatsen är helt brant – och minst 4,5 meter hög. Backsvalorna bygger bon i lodräta sanddyner, för att rovdjur inte ska kunna ta ungarna.
Använd en grävskopa med lång bom som når 4-5 meter och packa sand- och grushögen hårt. Bygg så nära inpå fåglarnas ankomst som möjligt, i april, eftersom högen eroderar lite hela tiden.
4. Placera högen rätt
För backsvalan är det viktigt med rymd runt om häckningsplatsen. Låt det vara minst en halv fotbollsplan ”luft” runt högen för att de ska trivas.
5. Underhåll häckningsplatsen
I Bredåkra kostar underhållet virka 3 000–4 000 kronor. Vi fyller ny sand och nytt grus där det behövs. Efter häckningssäsongen tar vi bort lite av den branta väggen, så att nästa års backsvalor får en ren och fin vägg. Varje fågelpar gräver en gång in i gropen. Där inne finns en större håla där de läger sina ägg och föder upp sina ungar.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.