Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 september 2017

Svensk förlossningsvård ska kartläggas

Nu ska förlossningsvården i Sverige kartläggas – målet är ökad trygghet, mindre skador och personal som vill jobba kvar.

FOTO: Istock

Taxifödslar, förlossningsskador och utbränd personal har skakat svensk förlossningsvård de senaste åren.

Nu ska Sveriges kommuner och landsting (SKL) för första gången granska hur vården i samband med graviditet och förlossning ser ut i våra samtliga landsting, rapporterar Sveriges Radio.

Kan förbättras

Det finns enligt SKL förbättringspotential inom svensk förlossningsvård, och målen med kartläggningen är flera:

– Att patienterna ska känna sig trygga, att förlossningsskadorna ska minska och att personalen ska vilja arbeta inom förlossningsvården, säger Eva Estling, samordnare på SKL, till Sveriges Radio.

Lära av varandra

Med olika behov, geografiska skillnader, och arbetssätt kan vården skilja sig en del över landet. Förhoppningen är att hämta inspiration från de ställen som fungerar bra för att förbättra de som fungerar sämre.

– Vi vill få ett nationellt perspektiv och se hur det ser ut i de olika landstingen och regionerna. Vad kan vi lära av varandra, som en idékarta till landstingen, säger Eva Estling till Sveriges Radio.

Förändringar väntas

I slutet av året räknar SKL med att kartläggningen är klar och att själva arbetet med praktiska förändringar kan inledas.

Exempel på förbättringar skulle, enligt Eva Estling, kunna vara att ett och samma team följer föräldrarna under hela graviditet- och förlossningstiden och att det anställs mer administrativ personal för att underlätta för barnmorskorna.

Upplevelsen förbättras

Arbetet med kartläggningen sker tillsammans med patienter, personal och landsting.

Utgångspunkten är hur föräldrarnas upplevelse kan förbättras, bland annat med tydlig kommunikation under hela graviditeten, trots personalbrist och komplikationer.

Läs också: Arga protester mot BB-krisen över hela landet

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen