Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 februari 2017

Svenska orter: Här kan man ramla i Helvetesbäcken och bada i Stjärten!

Har du strövat i Fans Päronland? Mått som en prins i Njutånger? Badat i Helvetesbäcken? I Sverige finns många häpnadsväckande ortsnamn, sjöar och platser. Land har kartlagt några av dem.

FOTO: Istock

Sverige kryllar av orter med roliga, vackra, fula och snuskiga namn. En sammanställning av den sistnämnda kategorin ger oss rent av en sexig svensk geografi. Men i de flesta fall bygger ortnamnen faktiskt på vår historia. Som exempelvis Sexdrega i Västergötland, ett namn med grund i jakt efter föda. Eller Trosa i Södermanland som döpts efter placeringen vid en åmynning vid Östersjön.

– Anledningen till att en del av våra ortnamn i dag kan te sig snuskiga har i regel att göra med att de har ett ålderdomligt språkligt innehåll. Med tiden har betydelserna förändrats. Men hur man uppfattar ett ortnamn beror ju också på vad man själv läser in, säger Annette Torensjö, chef på Lantmäteriets ortnamnssektion i Gävle.

– De flesta ortnamn i Sverige kommer ur ett behov att kommunicera och beskriver vårt kulturlandskap. Många namn är mycket gamla och har till exempel tillkommit av vilja att beskriva boplatser eller att förklara vad som var en handelsplats. På landsbygden finns det till och med namn som har sitt ursprung i specifika åkrar där arbetslagen höll till. Man namngav åkrarna för att veta vart luncherna skulle levereras.

De mest förbluffande ortsnamnen

I Sverige finns nästan en miljon ortnamn. Till ortnamn räknas även platser som inte har bebyggelse, såsom sjöar, berg, vattendrag och naturområden. Många av dem har också namn som i dag kan väcka häpnad.

Bland annat kan man i Dalarna bada i Stjärten och i både Småland och Blekinge går det att svalka sig i Fyllesjön.

I Hälsingland kan man ströva omkring i Fans Päronland och i Lappland finns Liggaberget.

Till de mest förbluffande ortnamnen hör Kusbölehelvetet, en två kilometer kanjonartad sprickdal i Oviken i södra Jämtland. Namnet på detta naturobjekt kommer från kuse (en stor stark björn), böle (bosättning) och helvete, som förr tiden kunde betyda stygg och svår plats. Och i närheten av Kusbölehelvetet rinner förstås Helvetesbäcken som delvis har sitt utlopp under mark. Åhua!

– En del andra ortnamn har tillkommit för att man gjort sig lustig över någonting. Bland annat området Pungpinan söder om Stockholm. Det namnet kommer från att det långt tillbaka i tiden låg en krog på platsen som ansågs ta hutlöst betalt, säger Annette Torensjö.

Får upprörda telefonsamtal

Ibland uppstår konflikt kring ett ortnamn. I regel råder då olika intressen när det gäller stavningen och emellanåt löses tvister genom rättslig prövning. För åtta år sedan uppmärksammade till exempel även riksmedier när en grupp invånare i Fjuckby i Uppland inte var tillfreds. De menade att ortnamnet väcker ”löje, retsamhet och munterhet hos allmänheten” – men ingen revidering av stavningen klubbades.

Lättare till förändrande beslut var det tack och lov på 1950-talet i Södra Lövsele i Västerbotten. Fram till dess hette byn Kräkångersnoret, som var sammansättning av kräk (djur), ånger (havsvik) och nor (trångt sund eller smalt vattendrag). Efter namnbytet jublade byinvånarna, ty nu blev det inte längre lika genant och krångligt att ange hemadressen.

– Jag får regelbundet telefonsamtal från människor med synpunkter och åsikter. Bland annan minns jag en herre som var upprörd över ortnamnet Vintrosa, som han ansåg var omåttligt uppseendeväckande, säger Annette Torensjö, som en gång var inblandad i ett 18 år långt ärende med en envis man som ville ändra stavningen av Hunflen i Dalarna till Hundflen utan att lyckas:

– Allra värst var ändå när en av mina anställda hotades till livet eftersom vi inte ville ändra till en mer dialektal stavning på ett ortnamn. Vi har en grundregel att ortnamn ska stavas med standardsvenska.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen