Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 mars 2017

Svenska smultronställen – 10 öar att besöka i sommar

Upplev vindar, väderkvarnar och vackra stränder på Öland. Eller njut av ett bilfritt samhälle på Styrsö utanför Göteborg där det saknas allmänna vägar. Här är tio öar som är värda ett besök på semestern.

Bild 1/5 FOTO: Istock
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

1. Öland

Vår näst största ö. Ta bron över havet och hamna på Öland och upplev vindar, väderkvarnar och vackra stränder. Passa på att njuta av öländska kroppkakor.

Land.se skriver om svenska öar som är värda att besöka i sommar

2. Orust

678963-mollosund (1)

 

Vackra Orust ligger i Bohuslän på Västkusten och här kan man njuta av både klippbad och fiske. Med många vackra öar i anknytning till Orust är upptäcktsmöjligheterna många.

Läs också: Tråkigt på semestern? Här är 9 udda utflyktsmål i sommarsverige

3. Harstena

I norra delen av Gryts skärgård i Östergötland ligger Harstena. Ön är känd för den väl bevarade skärgårdsmiljön och även för den säljakt som tidigare bedrevs med utgångsläge från Harstena. Turer går dagligen direkt till ön.

Läs också: 9 kul och annorlunda sätt bo billigt på semestern

4. Bornholm

583991-traditional-house-in-bornholm

 

Ön tillhör visserligen Danmark men från Ystad tar det bara en timme och 20 minuter. Bornholm bjuder på fantastiska stränder och avslappnat semestertempo. En perfekt ö att uppleva på cykel.

Läs också: Perfekta guiden till fiskesemestern – 10 tips för bästa fjällfisket

5. Styrsö

Ta båten ut till Styrsö utanför Göteborg och njut av ett i princip bilfritt samhälle, här finns inga allmänna vägar och transporterna sker kollektivt med hjälp av cyklar och mopeder. Ät god mat och njuta av varma klippbad.

6. Arholma

I Stockholms norra skärgård finns Arholma, ön som ger fågelskådare goda chanser att få se havsörn, den största rovfågeln i Norra Europa. Hit tar man sig lättast med Waxholmsbåtarna under vår och sommar.

Läs också: Semestertips: 11 barnvänliga campingar att besöka i sommar

7. Stenskär

Den platta ön utanför Piteå är sedan slutet av 70-talet ett naturreservat. Med en lång sandstrand och lagunformad naturhamn är ön ett välbesökt utflyktsmål, särskilt under de sköna sommarmånaderna.

8. Stora trutskär

Ligger i Kalix skärgård och här samlas båtentusiaster från hela Bottenviken för att dela erfarenheter i Kalix segel- och motorbåtssällskaps klubbstuga. Här finns tillgång till jollar och kanoter. Avsluta dagen med ett skönt bastubad.

9. Kållandsö

Läckö slott är ett populärt utflyktsmål på Kållandsö som ligger två mil norr om Lidköping på en udde i Ekens skärgård i Vänern. Slottet är öppet för allmänheten och under sommarmånaderna anordnas utställningar och konserter.

10. Gotland

318132-visby-harbour

 

Vår allra största ö, här finns det mesta man kan önska. Vackra stränder, god mat och intressant kultur. Passa på att besöka ön under medeltidsveckan i augusti då ön förflyttar sig 1000 år tillbaka i tiden.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen