Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 april 2017

Svenska språket är fantastiskt! Här är orden vi har gett engelskan

Svenskan har många lånord från andra språk. Men vi har också bidragit till andras. Här är 6 svenska ord som har gjort engelskan rikare.

Bild 1/3 FOTO: Istock/Mostphotos
Bild 2/3
Bild 3/3

På 1700-talet var det tyskan som influerade svenskan. Sedan kom engelskan allt mer och lånorden därifrån är många. Men det finns flera exempel på när svenska ord berikat det engelska språket. Svd.se har listat flera exempel.

1. Gravlax

gravlax

Det som ursprungligen var en nergrävd fisk är idag en hyllad maträtt. Bland annat har Huffington Post öst lovord över rätter med fiskrätten som fått internationell spridning.

2. Fartlek

lopning

Träningstekniken som friidrottaren Gösta Holmer tog fram på 1930-talet har spridits över världen, berättar Svd.se. Med träningsspridningen har ordet även lånats ut till engelska, franska och spanska.

3. Smörgåsbord

smorgasbord

Minus prickarna har ordet för vår kända buffé intagit engelskan. Genombrottet internationellt för smörgåsbordet skedde i samband med världsutställningen i New York 1939, enligt Svd.se och säg den som inte hört det engelska uttalet någon gång: smååårgasboård.

4. Ombudsman

ombudsman

Jämställdhetsombudsman, konsumentombudsman, barnombudsman, justitieombudsman och diskrimineringsombudsman är bara några av alla ombudsmän vi har som representerar olika delar av samhället. Så varför översätta något som fungerar?

5. Moped

moped

Enligt Svd.se var journalisten Harald Nielsen på tidningen Motor först med att använda ordet sedan nya fordonet, cykel med hjälpmotor, lanserades. Och ett framgångsrikt ord vill ju många vara med och dela på. I dag finns det i tyskan, engelskan, rumänskan och norskan.

6. Ångström

molekyl

Anders Ångström är mannen bakom beteckningen ångström (på engelska angstrom). Den används inom inom kristallografin för att bland annat ange radier för atomer, joner och längd på axlarna i enhetsceller. Ångström ingår inte i det internationella måttenhetssystemet men enligt Svd.se har den fått en internationell spridning och finns därmed i flera språk.

Bubblare: Fika

fika

Den svenska pausen med kaffe och något gott till börjar bli trendigt. Stora tidningar, mat och nyhetssajter skriver mycket om fenomenet ”fee-ka”. Och ett ord som sammanfattar något så bra lånas ju ofta ut, eller hur?

Vet du fler svenska ord i engelskan? Fyll på i kommentarerna nedan.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen