Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 april 2020

Svenskarna bakom Elvis världshit

Elvis trodde att hans favoritlåt O store Gud var rysk. I själva verket skrevs världens mest spridda lovsång av två svenska matroser, 12 och 16 år gamla, för 160 år sedan. Den ene förblev okänd till sin död.

 För 160 år sedan skrev Adolf Pålson-Ingelberg och Carl Boberg ”O store gud”. Föga anade de att deras sång skulle bli översatt till ett av världens minsta språk, kofan, som talas av blott 800 indianer i Amazonas – och sen sjungas in av Elvis Presley!
För 160 år sedan skrev Adolf Pålson-Ingelberg och Carl Boberg ”O store gud”. Föga anade de att deras sång skulle bli översatt till ett av världens minsta språk, kofan, som talas av blott 800 indianer i Amazonas – och sen sjungas in av Elvis Presley! FOTO: Arkiv

Att timmermannen Nils Bobergs son från Mönsterås, född 16 augusti 1859, skulle nå viss berömmelse med tiden, anade nog redan läraren i småskolan. Unge Carl var begåvad, inte minst med ord.

 Carl Boberg från Mönsterås skrev texten till världens mest berömda andliga sång, ”O store gud”.
Carl Boberg från Mönsterås skrev texten till världens mest berömda andliga sång, ”O store gud”. FOTO: Arkiv

Avslöjade aldrig sitt storverk

Ja, även hans fyra år yngre arbetskamrat på skonaren Christian ägde talang, inte tu tal om saken. Med åren skulle Adolf Pålson-Ingelberg bli en storskäggig, mild patriark som gärna plockade fram fiolen. Däremot avslöjade han aldrig att han var mannen bakom världens kanske mest spridda sång.

Elvis spelade in den sju gånger

O store Gud, alltså. Eller How great thou art som den hette när bland annat Elvis Presley spelade in den på sju (!) av sina skivor eller tolkades av gospeldrottningen Mahalia Jackson.

Predikanten Billy Grahams favoritsångare Beverly Shea hade plockat upp den i samband med en väckelseoffensiv på 1950-talet. Enligt rykten hade den nått Usa via östeuropeiska emigranter och ansågs vara en urgammal rysk folkvisa.

Men se, det var fel.

 ”O store gud” trycktes första gången i Oskarhamns-Tidningen långt före Elvis gjorde den till sin hit.
”O store gud” trycktes första gången i Oskarhamns-Tidningen långt före Elvis gjorde den till sin hit. FOTO: Arkiv

Sjöngs tidigt i svenskbygderna

Sanningen är att O store Gud sjungits redan 90 år tidigare i svenskbygderna kring Minnesota. 1890 hade O store Gud tryckts i Oskarhamns-Tidningen och som upphovsman angavs en viss pastor Carl Boberg. Omsider skulle denne berätta att första versen kom till honom på hemväg från ett symöte i Kronobäck:

”Det var en solig kväll, men plötsligt steg mörka åskmoln upp i skyn. Blixtarna ljungade och en stark vind drog över ängarna. Efteråt visade sig en regnbåge. Väl hemkommen stod jag andäktigt i fönstret och fylldes av beundran inför skaparens storhet.”

Läs också: Så räknar man ut när påsken infaller

Vigt sitt liv åt Kristus

Ännu mindre bekant var att Carl Boberg inte varit ensam om komponerandet. Knappt 16 år gammal hade Carl Boberg mönstrat på en liten skonare i Oskarshamn. Där blev han bekant med den blott tolvårige Adolf Pålson-Ingelberg från Lerberget på skånska västkusten.

Båda hade vigt sitt liv åt Kristus. När Boberg förstod att den unge matrosen också var mycket musikalisk räckte han över en lapp med sin ”åskdikt”.

– Kan du göra något av det här, tror du?

– Kanske det. Ge mig några dagar med fiolen, vetja.

Översatt till 100 språk

145 år senare betraktas O store Gud som världens mest kända andliga visa, översatt till närmare 100 språk. Hade det funnits Stim-pengar på den tiden, kunde Boberg-Pålson ha varit ett lika välbärgat låtskrivarpar som Lennon-McCartney.

Berömmelse var av ondo

Men Pålson tycks ansett att världslig berömmelse var av ondo, eller i alla fall ointressant. Carl Boberg fick svära på att inte avslöja hans namn.

Om kompositörens liv vet vi därför rätt lite. Omsider förvandlades tolvåringen till skeppare, men hade Lerberget som ständig hemadress och dog 1954. Barnbarnet Bo Ingelberg blev med tiden kyrkomusiker i Västervik.

 Adolf Pålson-INgelberg, som skrev musiken till ”O store gud”, hade skånska Lerum som sin hemadress hela livet.
Adolf Pålson-INgelberg, som skrev musiken till ”O store gud”, hade skånska Lerum som sin hemadress hela livet. FOTO: Arkiv

Växte upp i en liten stuga

Carl Bobergs öde, däremot, är vänt. Men vem var han då? Ja, bästa källan är utan tvekan hans egna memoarer, skrivna mellan otaliga predikningar och tidningsartiklar. Där berättar han om en uppväxt i en liten stuga i ett Mönsterås som präglades av virkeshandel, sjöfart, fromhet, fattigdom och inte minst supande.

Läs också: Hultgrens unika bilder av Fattigsverige

Slog ihjäl varandra på fyllan

Ett brännvinsmagasin fungerade som dåtidens systembolag och lille Carl fick bevittna hur folk körde ikapp med hästar ”magra som klädhängare” och till och med slog ihjäl varandra på fyllan.

En nykommen metodistpredikant tordes dela ut nykterhetstraktat på gatan utanför, vilket väckte pojkens beundran:

”Så ska en präst vara, tänkte jag. Han angrep icke synden på ryggen från en skyddad ställning utan rakt framifrån.”

Försvann ur allas åsyn

Carl Boberg beskriver också sjömän som påstått sig seglat till världens ände, där de stött på en väldig mur, samt original som ”Lille Karlström” som uppflugen på en tunna predikade över bibelordet ”En liten tid och i ser mig icke”, när botten brast och han försvann ur allas åsyn. Ett annat var ”Troll-Anten” som påstods ha skjutit en gevärskula genom en stulen oblat för att få jaktlycka av djävulen.

Carl Boberg skriver även kunnigt om konsten att spinna lin, täckdika, odla tobak och fodra vadmalskläder med fårskinn så de stod emot vinterstormarna. Men mycket handlar om hans väg till yrket som predikant – det som delvis hade påbörjats redan när han skrev första versen till O store Gud som 16-åring.

Vägglössen blev för svåra

Första jobbet var på den nyanlagda tändsticksfabriken, därefter som skrivhjälp åt en virkeshandlare, innan han mönstrade på däck.

”Jag stod en pinne över skeppshunden”, skriver han om sin sjömanstid, som blev kort. Efter bara några månader hade vägglössen, kackerlackorna och höststormarna blivit för svåra.

Fylldes av en längtan

Han utbildade sig därefter till slöjdlärare i Nybro, men tycks hela tiden ha känt en dragning till predikstolen:

”Mitt hem var inte hyperfromt” skriver han på sin förvånansvärt moderna prosa. ”Men våren 1878 skedde en djup förändring hos mig. Mitt hjärta var fyllt av en namnlös längtan.”

Frälsningsögonblicket ska ha inträffat efter en gudstjänst, då han ”som ett spårat villebråd” sjönk ner i mossan vid en sten i skogen och därefter ”tillbragte över fjorton dagar i bön och bot.”

Vid en gudstjänst i Kronobäcks skolhus uteblev den annonserade talaren, varvid 19-åringen lockades upp på podiet. ”Min första missionspredikan grep mest min moder” skriver han självironiskt, ”ty hon höll på att svimma av ängslan och förskräckelse då hon fick se mig i predikstolen: Vem har narrat barnet dit upp? Hur skall detta sluta?”

Poet och predikant, alltså. Men även politiker.

Positiv till nazismen

Från början var Carl Boberg radikalt liberal, men blev omsider riksdagsman för högern. Han var försvarsivrare och tveksam till kvinnlig rösträtt. Som många 1930-talssvenskar var han också till en början positiv till den gryende nazismen.

Fick ”barn på bygden”

Ont blod väckte han också delvis genom att skilja sig från sin psykiskt sjuka hustru och som omgift och trebarnsfar även få ett ”barn på bygden”, som man sa.

Sitt eget bidrag till världens sångskatt behandlar han dock förvånansvärt fåordigt i sina memoarer. Roligare tycks det vara att berätta om när han en gång framförde en sång med slutorden ”Jag är barn till en kung”.

”Då trängde sig en gumma muttrande ut och sa till några där ute: Jag lider inte höra hans skryt och osanning, att han är barn till en kung. Jag känner ju hans mor och far!”

 Carl Boberg ligger begravd i familjegraven i Mönsterås.
Carl Boberg ligger begravd i familjegraven i Mönsterås. FOTO: Arkiv

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen