Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 september 2017

Svenskt vatten kan bli dyrare i framtiden

Vattenbristen har slagit hårt i flera delar av landet den senaste tiden.

I framtiden kan priset på vatten komma att användas som ett sätt att styra vattenanvändningen.

FOTO: Istock/Mostphotos

I länder där vattenbrist är ett stort problem har prissättning på vatten använts för att reglera hur mycket vatten som används.

Torgny Holmgren är chef för Stockholm International Water Institute, SIWI och han tror att det kan bli verkligt även i Sverige.

– Jag kan tänka mig att vi framöver kommer att se en ökad differentiering av tariffsättningen i olika delar av landet där vattenbrist uppstår, säger han till Sverige Radio.

Jordbruket kan få betala

De som i så fall kommer att få betala mer för vattnet enligt Torgny Holmgren är antagligen de som förbrukar mest, som industrin och till viss del också jordbruket.

I dag är det inte tillåtet enligt svensk lag att ta ut en vinst på vatten men länder som Sydafrika, Chile och Australien har det blivit en nödvändighet för att begränsa användningen.

Läs också: Allvarlig grundvattenbrist i stora delar av Sverige

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen