Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 maj 2019

Sverige samarbetar med Norge för hällristningars skull

Över 5 000 hällristningar finns i det södra gränsområdet mellan Sverige och Norge. Nu satsas det åtta miljoner kronor på att bevara dessa historiska dokument.

 Hällristningsområdet Nämforsen i Näsåker i Sollefteå kommun i Ångermanlan är ett av norra Europas största, på öarna i forsen finns minst 2 500 figurer inhuggna i klipporna.
Hällristningsområdet Nämforsen i Näsåker i Sollefteå kommun i Ångermanlan är ett av norra Europas största, på öarna i forsen finns minst 2 500 figurer inhuggna i klipporna. FOTO: TT Nyhetsbyrån

Det är i Bohuslän samt i norska Østfold som projektet ska genomföras med start i höst. Det svensk-norska samarbetet ska skapa kunskap om hur man förvaltar, visualiserar, bevarar och vårdar de hällristningar som finns i området.

Lära av varandra

– Syftet med projektet är att länderna ska lära av varandras erfarenheter och nå gemensamma mål genom att utarbeta gemensamma rutiner och arbetssätt för dokumentation, arkivhållning, vård och förvaltning av bergkonsten, säger Henrik Zedig, arkeolog från Länsstyrelsen Västra Götaland.

Under de senaste 30 åren har arkeologer sett att vittring av bergarten granit accelererar ganska snabbt. Det är i sin tur ett växande hot mot regionens hällristningar.

Läs också: 25 museer du inte får missa – från norr till söder

Norges metoder skonsammare

När det gäller hällristningar finns olika kunskap i Sverige och Norge.

– Sverige och Norge har kommit olika långt inom forskning, vård och förvaltning av bergkonst och hällristningar. Norge har kommit längre med att implementera skonsammare konserverings- och förvaltningsmetoder och där är man också bättre på att synliggöra hällristningar för allmänheten, säger Zedig.

Sveriges 3D-teknik i framkant

Han konstaterar också att Sverige ligger i framkant när det gäller dokumentation med ny modern 3D-teknik.

– I Sverige har vi genom forskning tagit fram effektiva och enkla sätt att säsongsvis täcka över ristningar med hjälp av olika textilier.

De drygt 5 000 hällristningarna i området innehåller cirka 75 000 olika figurer. De allra flesta av dessa ristningar skapades under bronsåldern mellan 1800–500 f. kr. Under dessa 1 300 år tillhörde Bohuslän och Østfold samma kulturområde där människor delade värderingar, ritualer, språk, normer och bruksföremål.

EU finansierar

De åtta miljoner kronorna kommer från EU. Projektet som kallas ”SAMHELL” leds av Länsstyrelsen Västra Götaland i samarbete med Riksantikvarien i Norge, Universitetsmuseet i Bergen och Länsstyrelsen i Västernorrland.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen