Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 december 2015

Sverige tokhyllas: 5 goda nyheter idag

Svensk fika hyllas i USA, nyföretagandet ökar, skogen är klimatsmartast. Här är fem positiva nyheter som får decembermörkret att lysa upp.

1. Hurra för nyöppnad lanthandel. Asylmottagningen i byn Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun har fört med sig att den nedlagda livsmedelsbutiken åter öppnar, skriver Aftonbladet. En välkommen julklapp till alla bybor som i dagsläget har en mil till närmsta affär. Grattis!

2. Succéföretagande i Jämtland. Nyföretagandet ökade i 19 av 21 län under november. Största ökningen hade Jämtlands län med plus 61,7 procent och Kronobergs län med 57,5 procent. I hela landet ökade nyföretagandet med i genomsnitt drygt 16 procent.

4. Skogen är klimatsmart. Tillväxten i svensk skog har ökat under lång tid, typ 100 år. Mer skog produceras och ju mer skogen växer till desto mer kol binder den. Även det svenska virkesförrådet har ökat, i princip fördubblats, de senaste 100 åren, så det står alltså mycket mer bundet kol i de svenska skogarna numera. I en urskog uppnås till slut ett jämnviktsläge: Mängden träd (trä) som dör och ruttnar är lika stor som det som nybildas (tillväxten), vilket innebär att nettoupptaget av kol upphör. Om man avverkar skogen och gör produkter av den kan kolet buffras ännu någon tid (tills produkterna tjänat ut, kort tid för dasspapper, längre tid för trästommen i ett hus), samtidigt som man gör plats för nya träd som tar upp mer koldioxid.

3. Fossilfritt fullt möjligt. Det är tekniskt och ekonomiskt möjligt för världen att skifta från fossila bränslen till hundra procent förnybar energi till år 2050, visar färsk forskning från Stanford University, USA. ”Sverige har goda förutsättningar att gå före i den här omställningen. Vi har redan över 52 procent förnybar energi, vilket innebär att vi med råge har överträffat målet på 50 procent till år 2020, säger David Kihlberg, sakkunnig i klimatfrågor på Naturskyddsföreningen.

5. Superhyllning av Sverige – känn dig stolt! Nu tokhyllas Sverige och svenskarna av det ansedda amerikanska resemagasinet Condé Nast Travel. Tidningen listar 8 saker som är extra fantastiska:

• Vår gröna livsstil. Sverige utses till världens mest hållbara land. Vi beskrivs som ledande när det gäller återvinning och konsumtion av ekologiska livsmedel.

• Fika – ALLA(!) tar en paus kl 11 och dricker kaffe. Helst med kanelbulle.

• Popmusik. Våra fantastiska popstjärnor imponerar: Robyn, Lykke, Avicci, The Knife och Max Martin är några.

• Stil och design. Ikea så klart, men här hyllas också den minimalistiskt eleganta svenska looken med märken som Acne, Other Storier, Filippa K. Så coola, tycker Condé Nast Travel.

• Bastu. Inte bara finnar älskar att svettas.

• Populärkultur noir. Stieg Larsson, Ingmar Bergman, Henning Mankell, Camilla Läckberg är superpopulära i USA.

• Balans mellan jobb och fritid. Gränslös (!) föräldraledighet, påstås det. Och myten om sex-timmarsdag för alla håller i sig.

• Skönhet. En sund livsstil gör oss snygga och naturliga skönhetsprodukter från svenska märken som Estelle & Thild, Kerstin Florian och Byredo lovordas i artikeln som hyllar Sverige och svenskarna.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen