Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 maj

Sverigemärkning på restauranger

Många vill veta var maten på restaurangen kommer i från.

Nu ska restauranggäster kunna se om maten är svensk genom märkningen ”Från Sverige”.

 Nu ska blågul märkning kunna synas även på restauranger.
Nu ska blågul märkning kunna synas även på restauranger. FOTO: Från Sverige/Istock

En blågul, rund stämpel med orden ”Från Sverige” ska signalera svensk yoghurt och svenska ägg, ost, gurkor och tomater. ”Kött från Sverige” ska informera gästerna att restaurangen serverar svenskt kött och svenska charkuterier.

Mot en avgift

Ursprungsmärkning på maten i butikerna, det är vi vana vid. Nu ska blågul märkning synas även på restaurangerna, hoppas Maria Forshufvud. Mot en avgift baserad på omsättning får de krögare som vill sätta märket på sina råvaror och rätter.

– Det handlar om att skapa förtroende och visa transparens. Många restauranggäster vill veta mer om matens ursprung. Det här är ett bra sätt för restauranger och restaurangkedjor att visa att de har koll, säger Maria Forshufvud på Svenskmärkning AB, som ägs av bland andra LRF.

Läs också: Konsumenterna vill ha mat från Sverige

Kontroller av oberoende institut

Märkningen kan finnas på till exempel en frukostbuffé på ett hotell, men det går även att sätta märket på en restaurangmeny, om maten är 75 procent svensk.

Ett oberoende institut gör kontroller på restaurangerna, så att alla parter kan vara säkra på att krögarna lever upp till de krav som gäller för en svensk ursprungsmärkning.

Läs mer på Land Lantbruk.

Läs också: 5 sätt att stötta svenska bönder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen