Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 april 2018

Sveriges ”fulaste stad” ska utses – väcker ont blod

Borlänge och Västerås ligger i topp i omröstningen om landets fulaste stad. Det har fått människor som bor i de städerna att ilskna till.

– Det finns en anledning till att de ser ut som de gör, säger Niklas Ulfvebrand, historiker i Västerås.

 En bild från Västerås som är en av städerna som ligger i topp är Sveriges fulaste stad ska utses.
En bild från Västerås som är en av städerna som ligger i topp är Sveriges fulaste stad ska utses. FOTO: Istock

Det är den ideella föreningen Arkitekturupproret som utlyst en tävling för att utse den stad som är minst estetiskt tilltalande. ”Det finns alternativ till fyrkantiga lådor” lyder föreningens stridsrop.

Vill avgöra en gång för alla

Arkitekturupproret uppger på sin hemsida att de ”helst vill ge exempel på vacker arkitektur och låta våra medlemmar rösta och på andra sätt ta ställning till detta. Men nu önskade våra medlemmar istället att vi en gång för alla ska avgöra vilken som är Sveriges fulaste stad.”

Kritik mot tävling

En av dem som reagerat på resultatet i tävlingen så här långt är Niklas Ulfvebrand, historiker och stadsguide i Västerås. Han poängterar att vi måste förstå varför Västerås ser ut som det gör.

Läs också: Därför ökar turismen i Västmanland mest i Sverige

– Västerås är en av Sveriges viktigaste industristäder tillsammans med till exempel Borlänge och Gävle – det är därifrån stålarna har kommit, säger han till P4 Västmanland.

Ulfvebrand framhåller också den snabba inflyttningen till städerna under industrialiseringen av Sverige.

Befolkningsexplosion bakom utveckling

Antalet invånare mer än fördubblades på några decennier efter andra världskriget. 1945 bodde 45 000 människor i Västerås och på 1970-talet över 100 000 invånare.

– Det är de storskaliga ekonomiska förutsättningarna och framför allt befolkningsexplosionen som är grunden – och det måste vi ta i beaktande när vi ser på hur staden har förändrats.

Läs också: De förvandlade ladan till ett drömhus

”Vacker stad på många sätt”

Arkitekturupprorets vision är ”vackrare och mer varierad nybyggnation” med ”mer traditionellt inspirerad arkitektur med färg, detaljrikedom och småskalighet.

– En arkitektur med mycket krusiduller hade inte varit möjlig utifrån den industrihistoria vi har med väldigt rationell och ekonomisk ingång, säger Niklas Ulfvebrand.

På P4 Västmanlands Facebooksida svarar en kommuninvånare på radiokanalens fråga: ”Är Västerås SÅ fult?”. ”Nej det tycker jag inte! Även om det finns bra exempel på fula hus – Polishuset, Igor med flera så finns det flera vackra delar som kyrkbacken, stora torget och runt Svartåns mynning samt hela den fina strandkanten runt Mälaren.”

En annan skriver: ”Västerås är en vacker stad på många sätt! Domkyrkan, miljön vid Svartån, stadshotellet, stadshuset, stadsbiblioteket, slottet. Förädla vår 60-talsstil. Jag vill kunna promenera genom Sigmahuset och fika där. Före detta Domushuset är vackert. Punkthuset är ett barn av sin tid. Underbart att gå igenom. Bevara!”

Stockholm ett undantag

Stockholm är inte med i omröstningen, men fick inte heller vara med i tävlingen om Sveriges vackraste stad. I tävlingen om Sveriges finaste stad röstade drygt 10 000 personer och vinnaren blev Sundsvall. Den nya omröstningen pågår fram till 21 oktober i år.

Läs också: Drömhus eller skrubb – här får du mest för pengarna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen