Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 december 2018

Sveriges största solcellspark står klar

Nya Solevi är namnet på Sveriges största solcellspark. Där ska personer som bor i lägenheter kunna abonnera på sin miljövänliga hushållsel.

 Rebecca Palmgren vid solcellsanläggningen som ska vara i full drift i februari. Den nya solcellsanläggningen täcker motsvarande 16 fotbollsplaner.
Rebecca Palmgren vid solcellsanläggningen som ska vara i full drift i februari. Den nya solcellsanläggningen täcker motsvarande 16 fotbollsplaner. FOTO: Ronny Karlsson

Det var via ett medborgarförslag som idén till parken vid Säve Flygplats utanför Göteborg först kom till. Förslaget om en solcellspark fick tillräckligt med stöd från allmänheten för att en utredning skulle tillsättas.

– Jag hittade inget som sade att vi inte skulle kunna göra det här, säger Rebecca Palmgren på Göteborgs Energi.

Hon var den som gjorde den första utredningen av projektet, utredningen följdes sedan upp med en förstudie som gav positivt resultat. I slutet av maj togs beslut om att genomföra satsningen och 11 september togs det första spadtaget.

Läs även: Få personlig energirådgivning gratis

Motsvarande 16 fotbollsplaner

Nu är de 20 000 panelerna på plats och de täcker en yta på elva hektar, motsvarande 16 fotbollsplaner, vid flygplatsen. En del av solcellerna är redan inkopplade och producerar el.

Solcellsparken gör att även personer som bor i lägenheter kan använda denna miljövänliga el. Nytt här blir också att det ska gå att abonnera på ett antal paneler, i stället för att skapa en andelsförening.

– Vi vill få med även de som inte bor i villa, och som inte vill binda upp sig för länge, säger Palmgren.

Ytterligare solcellspark planeras

Göteborgs kommun har ett klimatstrategiskt program som säger att man årligen ska producera 500 gigawattimmar förnybar el år 2030. Göteborg Energi har tagit ett inriktningsbeslut på att producera 10 gigawattimar från solkraft år 2020 och med den här anläggningen kommer man halvvägs. En till solcellspark planeras redan, men där finns ännu inga beslut tagna.

I dagsläget finns inga subventioner att räkna med för de som abonnerar eller är andelsägare. Det finns däremot för villaägare som bland annat kan få investeringsstöd om man satsar på solceller.

I våras skulle en statlig utredning presentera sina förslag på förändringar, men den utredningen är ännu inte offentlig.

 Det syns tydligt att anläggningen ligger vid Säve Flygplats. Mitt bland panelerna står lamporna som hjälper till vid inflygning och landning.
Det syns tydligt att anläggningen ligger vid Säve Flygplats. Mitt bland panelerna står lamporna som hjälper till vid inflygning och landning. FOTO: Ronny Karlsson

Max 10 paneler per hushåll

Från och med 1 februari nästa år kommer de som är intresserade att kunna anmäla sig för att abonnera på solpaneler. Varje solpanel ger cirka 270 kilowattimmar per år och det ska vara möjligt att hyra max 10 fyra stycken per person. Normal åtgång för ett hushåll under ett år är 5000 kilowattimmar.

Hela satsningen kostar cirka 45 miljoner, men då har man också byggt något som ska finnas kvar länge.

– Vi har räknat på att panelerna ska finnas kvar i 30 år, men de kan säkert användas längre än så. De tappar lite i effekt för varje år, men vi har en effektgaranti på 25 år, säger Palmgren.

När anläggningen går för fullt ska den klara av att täcka elåtgången för 1100 hushåll. Inledningsvis ska man inte räkna med några större besparingar om man abonnerar på solkraft.

Läs också: Så länge räcker D-vitaminet från sommarens sol

Tävling avgjorde namnet

– För den som tecknar sig för ett abonnemang innebär detta ett engagemang i förnybar energi och intresset har varit stort så här långt, säger Palmgren.

Namnet Nya Solevi anspelar förstås på Nya Ullevi och som vanligt när det gäller Göteborg var det populärt att försöka komma på fyndiga namn på anläggningen.

– Vi hade en namntävling och det kom in 1130 olika förslag. Juryn hade en hel del att göra innan det gick att hitta en vinnare, avslutar Palmgren.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen