SVT-granskning om BB-kampen väcker ilska
SVT:s Uppdrag granskning om BB-ockupationen i Sollefteå har rört upp starka känslor. Många är kritiska mot programmets sätt att ställa proteströrelsens till svars för hot och hat mot politiker.
Onsdagens Uppdrag Granskning i SVT handlar om kampen för förlossningsvård på Sollefteå sjukhus.
Tyngdpunkten i programmet ligger på att belysa de hot och det hat som drabbat de politiker som var med och fattade beslut om nedläggningen. Nio landstingspolitiker har valt att lämna sina uppdrag och tre överväger att hoppa av. Flera vittnar i programmet om obehagliga sms, mejl, brev och Facebookinlägg.
Företrädare för BB-ockupationen ställs till svars av programledaren Janne Josefsson. De tar tydligt avstånd från hoten men är samtidigt upprörda över att det är deras rörelse som granskas och inte de ansvariga politikerna – som de anser vara skyldiga till korruption och svikna vallöften.
Läs också: Kommunen ville rädda BB – kan vara lagbrott
Starka reaktioner
Programmet har väckt starka reaktioner. I sociala medier är många upprörda och anser att fokus i stället borde ligga på att granska den politiska hanteringen av nedläggningsfrågan. Även skribenter på flera större tidningar är kritiska.
”Detta Uppdrag granskning är svårt att ta seriöst. Det är bland de värsta jag sett när det gäller sättet att spegla landsbygden. Klyftan mellan stad och land bara ökar och jag förstår att många i Norrland vill lämna Sverige.”, skriver Expressens Lotta Gröning i en krönika.
Läs också: Över 20 000 har skrivit på för BB i Sollefteå
”Allt de hade att komma med?”
Ledarskribenten Marcus Bohlin skriver i Sundsvalls tidning att det är svårt att invända mot programmets huvudvinkel, men efterlyser en mer nyanserad bild. ”Det finns nämligen mängder med märkligheter i landstinget som hade varit värda att uppmärksamma”, skriver han under rubriken ”Var det här allt Uppdrag granskning hade att komma med?”
”Förödande”
Samtidigt finns de som välkomnar granskningen. Sydsvenskans Susanne Nyström tar fasta på vikten av att politiker ska kunna fatta beslut, även om de är obekväma för många.
”Det är förödande när stora och viktiga beslut, som hur sjukvården i ett län ska organiseras, leder till att människor som vi gemensamt har röstat fram i allmänna val inte orkar vara kvar på grund av personangrepp”, skriver hon.
Ockupation pågår
Sollefteå BB stängdes i januari 2017, vilket innebär att födande kvinnor hänvisas till Örnsköldsvik eller Sundsvall i stället. Sedan dess har en ockupation pågått i sjukhusets foajé i protest mot beslutet.
Läs också: Sollefteå BB förblir stängt – trots 22 extra miljoner
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.