Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 februari

SVT fick ställa in debatt om hotet mot bönderna

Efter flera granskningar av våldsbejakande djurrättsaktivism planerade SVT:s debattprogram Opinion live att ta upp ämnet. Men SVT var tvungna att ställa in debatten – bönderna vågar inte ställa upp av rädsla för hot och våld.

 Belinda Olsson, programledare på SVT:s debattprogram Opinion live, beklagar att debatten ställdes in.
Belinda Olsson, programledare på SVT:s debattprogram Opinion live, beklagar att debatten ställdes in. FOTO: Istock/Sofia Sabel, Svt

Uppdatering: SVT kunde till slut sända debatten ändå. Mjölkbonden Anette Gustavsson, LRF:s Palle Borgström, polis, politiker och aktivister var på plats. Se programmet här (extern länk).

Det är framför allt Göteborgs-Postens granskningar av djurrättsterrorn som har väckt stor uppmärksamhet den senaste tiden. Militanta veganers terror mot lantbrukare är ett utbrett problem präglat av hot, våld och nedlagda polisanmälningar.

Samma tidning rapporterar nu också att SVT:s Opinion live, som planerade att beröra ämnet i torsdagens sändning, ställde in debatten. SVT har helt enkelt inte hittat deltagare som är villiga att diskutera ämnet i tv. Det finns en stark oro bland bönderna.

– Det var först nu det gick upp för oss hur rädda de egentligen är. Att de känner att de inte vågar berätta vad de har blivit utsatta för och oroar sig för att deras berättelser ska vändas mot dem, säger Belinda Olsson, programledare för SVT:s Opinion live, till GP.

Läs också: Våldsbejakande djurrättsaktivister har gjort Malin och hennes familj till måltavla

”En fråga om demokrati”

Programmet erbjöd sig att anonymisera bönderna, något som är väldigt ovanligt i just detta program. Men trots det känner sig bönderna inte tillräckligt skyddade.

– Väldigt sällan upplever vi att folk inte vågar komma för att de är så rädda. Det är ett enormt demokratiskt problem när människor känner att de inte vågar berätta vad de har utsatts för att de är rädda för vad enskilda individer ska ta till. När människor inte längre vågar använda sin yttrandefrihet och ställa upp i media då blir det en fråga om demokrati, säger Belinda Olsson, till GP.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen