Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 september 2020

Syriska familjen fick en nystart med odling i Göteborg

Göteborg

Familjen Alzoubi tvingades lämnade sina jordbruksmarker i Syrien. Men inom en snar framtid kan syrisk aubergine och lokalt odlad melon dyka upp på den lokala marknaden. Familjen Alzoubi har fått en chans att återigen leva på att sälja grönsaker tack vare ett projekt för att få fram fler bönder i Sverige.

 Syskonen Alzoubi har lärt sig om odling av sina föräldrar. De äldre bröderna har även deltagit i en odlingsinkubator som erbjuds av kommunen.
Syskonen Alzoubi har lärt sig om odling av sina föräldrar. De äldre bröderna har även deltagit i en odlingsinkubator som erbjuds av kommunen. FOTO: Maria Bard

I gårdsbutiken intill odlingen i Olofstorp i Göteborg, står bröderna Hakim, Yousef och Abdul Majet Alzoubi tillsammans med mamma Haifa Alzoubi och buntar ihop salladslök och koriander och lägger dem i tråg. De yngre syskonen Safaa, 8 år, och Abdulahi, 13 år, hjälper också till nu när de är lediga från annat. Sen fyra år tillbaka arrenderar familjen odlingsmark av kommunen, och här i Olofstorp har de sammanlagt två hektar.

– De sa att ingen hade odlat här på 50 år. Jag tror att vi hade sönder tre jordfräsar när vi röjde bort allt sly och högt gräs som växte här. Men nu börjar det likna något, vi odlar upp större yta för varje år, berättar Yousef Alzoubi.

 Fr.v. Abdulahi, 13 år, Hakim, Safaa, 8 år, och Yousef Alzoubi. Tillsammans med sina föräldrar driver de äldre bröderna Alzoubi farm i Olofstorp i Göteborg. Småsyskonen hjälper till när de har sommarlov.
Fr.v. Abdulahi, 13 år, Hakim, Safaa, 8 år, och Yousef Alzoubi. Tillsammans med sina föräldrar driver de äldre bröderna Alzoubi farm i Olofstorp i Göteborg. Småsyskonen hjälper till när de har sommarlov. FOTO: Maria Bard

Syrisk familj odlar ny mark med gammal kunskap

Platsen och marken är ny men familjen Alzoubi har odlat i generationer. I södra Syrien bodde de på en gård inte långt från huvudstaden Damaskus. De hade olivlundar och tillverkade olivolja och på den drygt en hektar stora odlingen odlade de allt från paprika och kikärtor till vattenmelon samt en populär jättetomat som är känd för regionen.

De hade även djur och en 4 000 kvadratmeter stor kycklingfarm. Men när kriget kom var familjen tvungen att överge allt. De kom till Sverige 2014.

– I Sverige såg vi en bra framtid, säger Hakim Alzoubi.

Vad de skulle försörja sig på i det nya landet visste de inte då. Men genom en bekant fick Ahmad Alzoubi höra talas om att Göteborg skulle satsa på att få ut nya bönder som ville odla ekologiskt på stadens mark.

Familjen tog kontakt med fastighetskontoret och gruppen Stadsnära odling, och sen gick det snabbt. Inom ett år började de odla på en 500 kvadratmeter stor testbädd i Angered i Göteborg. När staden förstod att de var seriösa, fick de snart den större ytan i Olofstorp.

 Hela familjen jobbar på odlingen. De har inga anställda utan gör allt jobb själva. Fr v. Abdulahi, Haifa, Safaa, Yousef och Hakim.
Hela familjen jobbar på odlingen. De har inga anställda utan gör allt jobb själva. Fr v. Abdulahi, Haifa, Safaa, Yousef och Hakim. FOTO: Maria Bard

Andra förutsättningar att odla i Sverige

Men att odla i Sverige visade sig vara ganska annorlunda jämfört mot att odla i Syrien.

– Första två åren försökte vi med paprika och syrisk aubergine. Men det gick inget bra, de behöver sol och värme. Det enda som vi hade mycket av i Syrien och som vi kan odla här idag är portlak. Det är en krispig ört som är god att ha i sallader.

– Vi har också fått en ny fiende, mördarsniglarna. De har varit väldigt många i år och de har gått hårt åt odlingen, fortsätter han.

Nu har de skiftat till andra slags grödor. Med lillasyster Safaa hack i häl, visar Hakim Alzoubi mig runt i de två plastväxthusen, där de bland annat odlar olika sorters tomat och gurka. Utomhus odlar de potatis, olika sorters kål, majs, kryddväxter, zucchini, vitlök, sallad, rotfrukter och blommor.

Stor efterfrågan på skörden – säljer slut på allt

I enlighet med kommunens krav odlas allt ekologiskt, utan bekämpningsmedel, och de gödslar med naturgödsel. Alt arbete sker för hand, från plantering till skörd. Men förra året installerade de ett dropp-bevattningssystem som stängs av och på manuellt. Det underlättar och sparar på vattnet. Dessvärre har den bitvis regniga sommaren gått hårt åt de populära gurkorna som drabbats av mögelangrepp.

– På det stora hela har vi ändå fått ändå fått en bra skörd. Vi brukar inte få något över, kunderna köper allt.

Läs också: Hon blev bonde – mot alla odds!

Försörjer sig på odling

De äldre bröderna studerar med målet att utbilda sig vidare, men idag jobbar och försörjer sig i stort sätt hela familjen på odlingen. Under sommaren ser de inte mycket av lägenheten där de bor tillsammans i Bergsjön. Arbetet börjar sex på morgonen och pågår ofta fram till tio på kvällen. Under högsäsong är det fullt upp med att leverera till kunderna som bland annat består av lokala Ica-handlare och REKO-ringar. De säljer även grönsaker vid odlingen och i centrala Göteborg, där pappa Ahmad står vid ett marknadsstånd. Nästa år är målet att starta en jordgubbsodling med självplock, om de får arrendera ytterligare mark.

– Vi utvecklar oss hela tiden. I år har vi fått en riktigt stor kund, en grossist. Men vi skulle behöva ett par sådana till för att få bra lönsamhet i företaget, säger Hakim Alzoubi.

När de får ihop tillräckligt med resurser är målsättningen att bygga flera glasväxthus så att de kan odla året runt. Då skulle de äntligen kunna komma igång med att odla melon, paprika och inte minst syrisk aubergine som är hela familjens favoritgrönsak.

– Vi har en liten odling redan nu, men än så länge det är bara till familjen. Det finns inget godare än auberginer som tillagas på syriskt vis, avslutar Hakim Alzoubi.

Läs också: Så fixar du en klimatsmart trädgård

Det här är Stadsnära odling

Fler jobb och ökad självförsörjning på grönsaker till staden – det är några av målen med satsningen Stadsnära odling, där nya bönder matchas med odlingsmark inom Göteborgs kommun.

För att locka nya odlare erbjuder staden stöd i olika steg. Den som vill satsa på att bli en kommersiell odlare direkt kan börja på så kallade testbäddar i Skogome och Angered. Här kan nya gröna entreprenörer arrendera ett par hundra kvadratmeter mark där de under ett år får prova sina vingar.

De erbjuds även att gå en utbildning där de får hjälp att utveckla sin affärsmodell och bredda sitt kontaktnät inom odlingsbranschen. Med stöd av EU-finansiering har kommunen också anlagt Modellodlingen på Angereds gård, där odlare kan lära sig om permanenta, upphöjda bäddar som ett alternativ till andra odlingsmetoder.

– Det är en metod som är skonsam mot miljön och naturen, och som kan passa dem som vill odla kommersiellt men ändå småskaligt, säger Martin Berg, planeringsledare på Stadsnära odling på fastighetskontoret.

Som ett sista steg kan den som vill skala upp arrendera ett par hektar på landsbygden nordöst om Göteborg, där en stor del av marken finns. Hittills har runt 60 nya odlingsentreprenörer erbjudits stöd genom satsningen.

– Det vi gör är att vi försöker inspirera och minska trösklarna för att göra odlingskarriär både i och omkring Göteborg, avslutar Martin Berg.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen