Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 april 2022

Syriske Abbe tackar mjölkbonden Per för sitt succémejeri

Ronneby

När Abbe Naes och hans familj kom från Syrien drömde han om att starta egen osttillverkning. Det fick mjölkbonden Per Brunberg på Björketorps gård veta - och nu strömmar kunderna till Abbes lilla mejeri och ostbutik i Ronneby.

KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se

 Familjen Naes i sitt lilla mejeri. Från vänster: 14-årige Taher, pappa Abbe, 6-årige Kosai, mamma Amani_och 12-årige Saeb.
Familjen Naes i sitt lilla mejeri. Från vänster: 14-årige Taher, pappa Abbe, 6-årige Kosai, mamma Amani_och 12-årige Saeb. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

I februari visades filmen ”När världen kom till Ronneby” av Tom Alandh på SVT. Vad hände när 3 000 nytillkomna, varav många flyktingar från Syrien, kom hit 2015.

Abbe och hans fru Amani Naes medverkade och berättade:

– Vi flydde från kriget och nu bor vi här med våra tre pojkar och har kunnat starta eget mejeri och butik, säger Abbe och utbrister spontant:

– Jag älskar Sverige!

Läs också: Succé för svensk ost – men stor personalbrist

Känner varandra

Det är tidig morgon när Abbe svänger upp med skåpbilen invid mjölkrummet på Björketorps gård. Snart får han hjälp av ägaren Per Brunberg att tappa mjölk från tanken i en stor kanna.

 Osttillverkaren Abbe Naes och mjölkbonden Per Brunberg har blivit goda vänner genom sitt samarbete.
Osttillverkaren Abbe Naes och mjölkbonden Per Brunberg har blivit goda vänner genom sitt samarbete. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

De skämtar och skrattar och det märks att de känner varandra väl.

– Per är min chef, han hjälper mig med goda råd och tips och även praktiskt, säger Abbe.

Han framhåller att det är tack vare Per som han fått en flygande start med sin osttillverkning här i sitt nya hemland

Under högsäsongen på sommaren hämtar Abbe mjölk på Björketorps gård varje morgon, vintertid blir det varannan dag.

Hämtar mjölk

 Abbe lastar på kannor med färsk mjölk från Pers kor på Björketorps gård.
Abbe lastar på kannor med färsk mjölk från Pers kor på Björketorps gård. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Sedan kör han med kannor och dunkar till lokalen mitt i centrala Ronneby där Abbes mejeri och butik är inrymt i ett vackert gammalt trähus.

Här tillverkas grillostar, mozarella, rökt ost, smaksatta yoghurtbollar och även en del hårdost som lagras i källaren.

Abbe och hans fru Amani jobbar tillsammans i mejeriet.

– Detta är en dröm som går i uppfyllelse, säger Abbe medan han lägger upp ostarna i disken.

Kunderna får smaka

 Disken är full av delikatesser och kunderna får gärna provsmaka.
Disken är full av delikatesser och kunderna får gärna provsmaka. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

De första kunderna kommer in i butiken och Abbe får bråttom att bjuda på smakprover, berätta om produkterna och tipsa om tillbehör och tillagning.

Här finns även yoghurtprodukter, hemmagjord hummus (kikärtsröra), tzatziki, samt ett stort utbud av oliver, en del är kryddiga, andra ostfyllda för hand av Abbe.

Oliverna direktimporteras via kontakter i Grekland, liksom olivoljan och getosten.

Många stamkunder

 Fyra stamkunder som åker ganska långt för att handla på Abbes mejeri: Johan Danielsson, Krister Tuveros, Karin Danielsson och Annelie Tuveros.
Fyra stamkunder som åker ganska långt för att handla på Abbes mejeri: Johan Danielsson, Krister Tuveros, Karin Danielsson och Annelie Tuveros. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Det blir mycket diskussioner och stamkunderna delar gärna med sig av sina favoriter. Till sommaren hoppas paret kunna öppna en liten uteservering på bakgården.

I mejeriet jobbar Amani med tillverkningen av grillostar som lyfts upp på brickor.

– Vi gör nya grillostar varje dag, kryddade med peppar, vitlök, oregano eller paprika, det är vår storsäljare, säger Amani.

Båda är akademiker

 Nytt liv. Både Amani och Abbe har akademiskexamen, som matematiklärare respektive veterinär.
Nytt liv. Både Amani och Abbe har akademiskexamen, som matematiklärare respektive veterinär. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Hon är utbildad matematiklärare och studerar nu vid högskolan för att få lärarbehörighet i Sverige.

Abbes familj har drivit lantbruk och mjölkproduktion med egen osttillverkning i Syrien sedan flera generationer.

Abbe är utbildad veterinär liksom sin far och även han funderar på att söka till högskolan här för att få svensk legitimation. Men just nu är det osten som får gå först.

– När jag kom till Sverige 2015 arbetade jag på ett Naturbruksgymnasium med mjölkkor i Bräkne Hoby och som assistent till en veterinär här i området. Jag åkte med ut till gårdarna och på så sätt träffade jag Per, berättar han.

Lagarbete

 Samarbetet mellan Abbe och Per fungerade bra redan från början. Abbe växte upp på en gård och känner sig hemma i en lagård.
Samarbetet mellan Abbe och Per fungerade bra redan från början. Abbe växte upp på en gård och känner sig hemma i en lagård. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

När han berättade om sin dröm att göra ost och föreslog Per att de skulle slå sig ihop.

– Nu är vi ett team, en mjölkproducent och en mejerist som samarbetar, säger Per och Abbe enigt när de ses på Pers gård.

Detta är ett lagarbete med det bästa från två kulturer, två länder och de två männen har blivit goda vänner.

– Ibland har vi kört ut med matvaror till Reko-ringarna i Blekinge och då har vi haft tid att prata mycket i bilen. Abbe berättade om kriget i Syrien och hur de kom hit. Jag berättade om gårdens historia och lantbruket i Sverige, säger Per.

Ekogård i årtionden

 Per var tidig med ekologisk produktion hemma på Björketorps gård.
Per var tidig med ekologisk produktion hemma på Björketorps gård. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Han visste redan på 1970-talet att han ville driva gården så naturligt som möjligt, utan bekämpningsmedel och konstgödning.

– Nu har vi 130 kor samt ungdjur och har varit med i Krav sedan 1998. Vi levererar till Skånemejerier men säljer även en del mjölk direkt från gården samt har egen glasstillverkning, berättar han.

Abbe tycker att det är spännande med ekologiskt jordbruk.

– När jag bodde i Syrien hade pappa 400 kor men där drack jag aldrig mjölk. Pers mjölk dricker jag gärna, den smakar mycket godare. Här betar djuren ute i motsats till i Syrien. Smaken påverkas av växterna som korna äter, det varierade fodret och betet på en Krav-gård, säger Abbe.

Läs också: Syriska familjen fick en nystart med odling i Göteborg

Utökar verksamheten

 Amani och Abbe tillverkar grillostar, mozarella, rökt ost, smaksatta yoghurtbollar och även en del hårdost som lagras i källaren.
Amani och Abbe tillverkar grillostar, mozarella, rökt ost, smaksatta yoghurtbollar och även en del hårdost som lagras i källaren. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Godare mjölk ger godare ost, konstaterar Abbe och det har även kunderna upptäckt som kommer från när och fjärran för att handla i butiken.

Han levererar även till caféer och restauranger i Blekinge. Och nu när Per Brunberg har byggt ut sin café- och restaurang i den stora ladan på Björketorps gård så kommer osten att serveras även där.

– Vi har utvecklat verksamheten i den stora ladan som brann ner till grunden för flera år sedan. Nu är allt uppbyggt och isolerat och här finns nu utrymme för 220 gäster på två våningar. Detta är nu en av de största serveringslokalerna i Blekinge, säger Per stolt.

Umgås gärna

 Centralt. Abbe Mejeri ligger fint i mitten av Ronneby, med svenska flaggan hissad.
Centralt. Abbe Mejeri ligger fint i mitten av Ronneby, med svenska flaggan hissad. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Sedan tidigare finns här ett populärt glasscafé med ett 50-tal olika glassmaker. Glassen tillverkas av gårdens mjölk och grädde, samt ägg och honung från grannarna.

De båda familjerna Brunberg och Naes umgås gärna.

– Vi är båda entreprenörer som ser möjligheter. Det är så vi kan utveckla den svenska matproduktionen och inte minst genom att ha kul ihop.

Tyckte du om den här artikeln? Prenumerera på Land

Entreprenörer som ser möjligheter

Namn: Abbe Naes och Per Brunberg

Ålder: 43 år respektive 68 år.

Bor: I Ronneby i Blekinge respektive på Björketorps Gård vid Johannishus, Ronneby.

Gör: Abbe driver Abbes Mejeri och butik inne i Ronneby. Per driver Björketorps Gård, Kravmjölk, skog, bostäder, jakt & fiske, glassproduktion, teater/konserter och olika event med fest och mat.

Familj: Abbes: Frun Amani, 38 år, sönerna Taher, 14 år, Saeb, 12 år, och Kosai, 6 år. Per: Frun Katarina, samt de vuxna barnen Therese, Ted och Fanny.

Intressen: Abbe: Ost, mat, djur. Per: Idrott, jakt, resor, film, men främst gårdens alla ingredienser från måsten till mat&fest.

Likheter: Vi är båda entreprenörer som ser möjligheter.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen