Syskonen Oliver och Emelie gör succé med gotländska chips
Med lokalodlad potatis och klimatsmart tänk erövrar syskonen Oliver och Emelie Lundberg världen. Nyligen fick de ett jättekontrakt med SAS för sina gotländska chips.
Vilken framgångssaga! De startade sitt företag Gotlandschips när Oliver bara vara 21 år och Emelie 23 år. Men då de växte upp på en bondgård nära Stånga på södra Gotland med föräldrar som var egna företagare så var kanske inte steget så långt.
– Nej, det kändes ganska naturligt. Både att ta till vara på vår potatis och att driva eget företag, säger Emelie, vars tidigare studier i företagsekonomi varit till hjälp.
Det tog 18 månader från idé till genomförande. Det svåra var att få banker att våga satsa på så unga entreprenörer.
Vågade satsa
Men till slut de fick lån och kunde köpa in maskiner, de flesta begagnade, bara kryddmaskinen är ny.
– Vi lade handpenning på fritösen redan innan vi hade fått finansiering klar. Det är så sällan en begagnad fritös finns till salu, så vi kände att vi måste slå till direkt, berättar Emelie.
Sedan starten 2018 har deras företag Gotlandschips växt med rekordfart och i dag säljs deras chips på hela Gotland, i många butiker i Stockholm och i andra delar av Sverige samt även på export till flera länder, däribland Island.
– Vi tillverkar 70 kilo chips i timmen, oftast i dubbla skift och vår omsättning ökade förra året från 5,3 miljoner till nära 9 miljoner kronor, säger Emelie.
Läs också: Ny klimatmärkning hos Leksands knäcke stöttar lokala bönder
SAS chipsleverantör
Förra året fick företaget en extra skjuts när det blev flygbolaget SAS nya chipsleverantör på flygningar över hela världen. Gotlandschips vann upphandlingen i konkurrens med tillverkare i hela Skandinavien.
Emelie tror att en viktig orsak är företagets miljö- och klimatsmarta tillverkning.
– Vi har kontrakt med två gotländska potatisodlare och använder bara svensk rapsolja. Fritösen värms med biogas, vilket vi var först med och när rapsoljan är förbrukad återanvänds den till produktion vid Gotlands biogas, säger Emelie.
– Och allt spill från trasiga chips till exempel, används som bränsle i vår flispanna som värmer lokalen. Det blir nästan helt cirkulärt, tillägger hon.
En tredje delägare
I dag har Gotlandschips fem anställda varav fyra i produktionen. I början var Oliver och Emelie ensamma ägare, men i dag har de en tredje delägare och medarbetare i Felix Nordin, också han från Gotland.
– Det verkar som att vi hade rätt i vår tanke om att det borde finnas gotländska potatischips. Jag tror att många har en positiv relation till Gotland, som har hjälpt, säger Emelie.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.