Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 14 maj 2018

Syskonpar med unik boskapsras blir film

Under sina liv som lantbrukare födde syskonen Sonja och Gösta Karlsson upp en unik boskapsras. En variant av rödvit mjölkko på vilka de alltid behöll hornen. Nu har syskonens sista tid med djuren på gården blivit film.

 Syskonen Sonja och Gösta Karlssons liv med djuren utanför Rolfstorp har blivit film.
Syskonen Sonja och Gösta Karlssons liv med djuren utanför Rolfstorp har blivit film. FOTO: Peter Gerdehag/SVT

Peter Gerdehag är prisbelönt filmare och har tidigare gjort bland annat filmerna Hästmannen och Kokvinnorna. Nu är han aktuell med filmen Korna i Djurarpsdalen.

Filmen skildrar syskonparet Sonja och Gösta Karlssons sista tid med det 30-talet kor av rasen rödbrokig svensk boskap som de länge hade avlat på gården i närheten av Rolfstorp utanför Varberg.

Läs också: Därför blir korna så spralliga på kosläppet

”Det här måste dokumenteras”

Hornen betraktas idag som en defekt, men syskonparet valde ändå att fortsätta behålla hornen och avla rasen efter den gamla modellen.

– Jag förstod att de kommer att sluta med korna och kände instinktivt att det här måste dokumenteras, för de här små familjegårdarna finns inte kvar idag. Och så var det en bonus att de hade den här korasen, säger Peter Gerdehag till SVT Nyheter.

Land Shopping: Den sista bonden från Tämmesboda – här kan du köpa boken

Tvingades slakta sina kor

Under en period av nästan fyra år träffade Peter Gerdehag Sonja och Gösta vid ett 15-tal tillfällen. I Korna i Djurarpsdalen får tittaren se syskonens svårigheter med att sälja sina hornbeklädda kor, och hur de till slut tvingades skicka de sista djuren på slakt – tvärtemot deras önskan.

Minns korna med värme

Gösta lever inte längre men Sonja är i dag 91 år och bor i en lägenhet i Rolfstorp. Djuren som hon ägnat större delen av sitt liv åt minns hon med värme.

– De var så snälla. Jag kunde stå hemma på gårdsplanen och ropa på dem och då kom de hem. Jag tyckte det var roligt att det var så keliga, säger hon till SVT Nyheter.

Filmen finns på SVT Play till och med den 6 november.

Läs också: Larmet – lantbrukares familjer hotas av djurrättsaktivister

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen