Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 april 2018

"Systembolaget borde satsa på fler butiker"

Fler Systembolagsbutiker skulle stärka stadskärnorna i många svenska städer. Det hävdar forskaren Ola Thufvesson. Men Systembolaget är inte så intresserat.

 Fler Systembolagsbutiker skulle stärka stadskärnorna runtom i landet hävdar forskare. Systembolaget håller inte med.
Fler Systembolagsbutiker skulle stärka stadskärnorna runtom i landet hävdar forskare. Systembolaget håller inte med.

Ola Thufvesson är filosofie doktor i samhällsgeografi vid Lunds Universitet och har forskat inom platsutveckling och kreativitet. Han ser ett stort problem med att Systembolaget ofta etablerar sig vid köpcentrum utanför de centrala delarna av städer.

– Butiksplaceringarna styr handelsflöden och monopolet borde medföra att man tar ansvar på fler områden, som handel och stadsmiljö ur ett bredare perspektiv, säger han till ekuriren.se (låst artikel).

Läs också: Snart fritt för gårdsförsäljning

Nyttigt med fler butiker

Thufvesson menar att det vore nyttigt med fler Systembolagsbutiker i många svenska städer. Inte minst skulle då stadskärnorna ha lättare för att hävda sig i konkurrensen.

– Alla butiker behöver inte ha fullt sortiment, de skulle ändå kunna stärka fler stadsdelar. Man borde åtminstone kunna prova det i några städer och se vad som händer, säger han.

Han tror inte att fler butiker skulle leda till ökad konsumtion.

– Är det någon som tror att totalkonsumtionen minskar när Systemet ligger granne med en jätteparkering och stora handelslådor där kunderna är vana vid att storhandla?

Läs också: Gårdsförsäljing kan göra Sverige rikare

Anar en trend

Systembolagets etableringschef Karin Willebrand tror dock inte att Ola Thufvessons idé kommer att bli verklighet.

– Vårt primära uppdrag är inte hålla liv i det ena eller andra området. Vi ska heller inte skapa eller driva nya centrum. När vi tittar framåt så kan vi dock ana en trend. I de stora städerna vill folk handla mer bostadsnära. Det kan leda till andra, mindre, format, och vi är på väg att starta ett antal tester med externa upphämtningsställen, säger hon till ekuriren.se.

Läs också: Från fulfylla till findryck

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen