Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 mars

Systrarna Gunnarstedt driver familjens skidanläggning i norrbottniska Kåbdalis

Kåbdalis

Systrarna Rebecca och Nadja Gunnarstedts farfar startade den första skidbacken i Kåbdalis 1966. Nu är det deras tur att driva vidare skidanläggningen lockar turister och alpina landslag till den norrbottniska byn.

 Systrarna Rebecka och Nadja driver vidare familjens skidanläggning hemma i Kåbdalis.
Systrarna Rebecka och Nadja driver vidare familjens skidanläggning hemma i Kåbdalis. FOTO: Joakim Nordlund

Den lilla byn Kåbdalis i Norrbotten har bara ett 50-tal fast boende. Vintertid samlar den ändå många hundra människor tack var den skidanläggning som finns på orten.

Där finns i dag en av norra Sveriges största vintercamping med 300 husvagnsplatser. Samtidigt byggs det hela tiden nya fritidshus i området.

– Vi får väl främst tacka farfar och pappa att vi kan få arbeta med skidåkning här hemma i byn. Utan deras satsning hade det aldrig varit möjligt, säger Rebecca Gunnarstedt och ler.

Systrarna utvecklar skidorten Kåbdalis

 Den familjeägda alpina anläggningen är motor i den lilla inlandsbyns utveckling.
Den familjeägda alpina anläggningen är motor i den lilla inlandsbyns utveckling. FOTO: Joakim Nordlund

Hon har precis fyllt 30 år och tillsammans med sin sex år yngre syster Nadja Gunnarstedt arbetar hon nu med att vidareutveckla skidorten.

De har hittat ett sätt att lagra snö vilket möjliggör en öppning av backen redan i oktober. Det har lett till att flera alpina landslag årligen besöker Kåbdalis för att träna under oktober och november.

– Det är vi givetvis mycket stolta och glada över. Men alla gäster som kommer hit är lika viktiga. Varje människa räknas, säger Rebecca.

Läs också: Tv-bärgaren Kent & sönerna: ”Vi tyck´ det är helhärligt att jobba ihop!”

 Skidbackarna i Kåbdalis öppnar redan i oktober och stänger först i maj och lockar därför alpina landslag.
Skidbackarna i Kåbdalis öppnar redan i oktober och stänger först i maj och lockar därför alpina landslag. FOTO: Joakim Nordlund

Kåbdalis ligger i Norrbottens inland, sex mil från Jokkmokk och sju mil från Älvsbyn. De två systrarna har båda tävlat i alpint och Nadja har precis återvänt hem till byn efter att tävlat i Europacupen i alporten Crans Montana i Schweiz.

– Vi har rest mycket när vi har tävlat och har fått se många skidanläggningar runt om i världen. Ju mer jag har varit borta och sett världen desto mer tycker vi om Kåbdalis. Och desto mer uppskattar vi allt vi har här, säger Nadja.

Mäktigt skogslandskap

 Från backen kan man bland annat blicka ner på husvagnarna som ligger inbäddade i snö. Här finns i dag 300 husvagnsplatser.
Från backen kan man bland annat blicka ner på husvagnarna som ligger inbäddade i snö. Här finns i dag 300 husvagnsplatser. FOTO: Joakim Nordlund

Pudersnön har klätt träden i en sagoliknande skrud. Och pistmaskinen har precis skapat ett manchesterrandigt mönster över de preparerade nerfarterna.

Plötsligt lättar även dimman och framför sig breder ett mäktigt skogslandskap ut sig.

– Det här tröttnar man aldrig på, säger Nadja och lutar sig mot stavarna samtidigt som hon låter blicken färdas.

Familjen bor nära

 Pappa Johan och mamma Eva Gunnarstedt och döttrarna Nadja och Rebecca plus Rebeckas pojkvän Svante Andersson.
Pappa Johan och mamma Eva Gunnarstedt och döttrarna Nadja och Rebecca plus Rebeckas pojkvän Svante Andersson. FOTO: Joakim Nordlund

Där långt nere alldeles intill Kåbdalissjön står några av familjen hästar. Ridning och intresset för hästar är något som de två systrarna också delar.

Från berget kan man mellan träden skymta husen där familjen bor. I den stora gården, där bor föräldrarna Johan och Eva Gunnarstedt.

Alldeles intill finns en charmig röd gammal timmerstuga där Rebecca och hennes pojkvän Svante Andersson bor.

 Rebecca och Nadjas hjärtan klappar inte bara för utförsåkning utan också för gårdens hästar.
Rebecca och Nadjas hjärtan klappar inte bara för utförsåkning utan också för gårdens hästar. FOTO: Joakim Nordlund

Här har de också hästar som har börjat ingå i verksamheten.

– Nu tar vi också med gäster på ridturer. Så vi har faktiskt förmånen att få arbeta här hemma med det som ligger oss allra varmast om hjärtat, säger Nadja.

– Vi brinner båda för skidåkning och hästar. Jag älskar också att få ge andra människor den upplevelsen. Att få dela den med andra. Det känns fint och värdefullt, säger Rebecca.

Trivs med livet i byn

 Det är glesbygd och långt till nöjesliv. Familjen stortrivs med friheten och naturen i Kåbdalis.
Det är glesbygd och långt till nöjesliv. Familjen stortrivs med friheten och naturen i Kåbdalis. FOTO: Joakim Nordlund

Framför dem har en hare skuttat förbi och lämnat vackra avtryck i pudersnön.

– Vissa skidåkare och vänner undrar hur vi kan bo här i Kåbdalis. Men det är så varierande. Och man kan göra lite vad man vill. I jobbet också. I framtiden tror vi att det kommer att finnas ännu mer möjligheter här, säger Nadja.

– Jag tycker att det finns hur mycket som helst att göra här. Min kille han kommer från Stockholm och han älskar också det här livet. Det enda som kanske inte finns är ju affärer och utbudet av restauranger och annat sånt. Men det viktiga, det som verkligen räknas, det finns här, säger Rebecca.

Farfar byggde anläggningen

 Ett av husen i den familjeägda skidanläggningen i Kåbdalis.
Ett av husen i den familjeägda skidanläggningen i Kåbdalis. FOTO: Joakim Nordlund

Från backen kan man bland annat blicka ner på husvagnarna som ligger inbäddade i snö. Här finns i dag 300 husvagnsplatser. Deras farfar Lars Gunnarstedt startade anläggningen redan 1966.

Han gjorde det bland annat för att skapa en bra aktivitet för de två sönerna som älskade utförsåkning.

– Farfar var inte bara en omtänksam pappa utan också en entreprenörssjäl med lite nya och galna idéer. Och de ägde de ju berget så han tänkte varför inte bygga en skidlift, berättar Rebecca.

Kåbdalis erbjuder pudersnö

 Skogen ser sagolik ut med träden kläddas i mjuk snö intill nedfarterna.
Skogen ser sagolik ut med träden kläddas i mjuk snö intill nedfarterna. FOTO: Joakim Nordlund

Sedan var bollen i rullning. I Kåbdalis finns nu fyra liftar och nio pistade nerfarten. Till det också flera nedfarter för den som gillar att åka offpist i pudersnö.

Nu har familjen Gunnarstedt köpt till mark intill den befintliga anläggningen. Där säljer man nu tomter och det byggs också för fullt.

 Den här dagen står skidliftarna stilla. Med snöskotrarnas hjälp tar de sig upp i backen. Sedan kan de själva njuta av lite åkning.
Den här dagen står skidliftarna stilla. Med snöskotrarnas hjälp tar de sig upp i backen. Sedan kan de själva njuta av lite åkning. FOTO: Joakim Nordlund

Utöver det planerar man att bygga nya nerfarter – och nya liftar.

– Vi har länge velat köpa den marken och nu har vi äntligen fått tillfälle att göra det. Det känns spännande, säger Rebecca.

Sedan försvinner de två nerför backen. Ovanför deras spår ligger små snökristaller kvar i luften och gnistrar likt ädelstenar i solljus.

 När solen går ner kastar istället en praktfull måne sitt ljus över Kådalisberget.
När solen går ner kastar istället en praktfull måne sitt ljus över Kådalisberget. FOTO: Joakim Nordlund

Halvtimmen senare sjunker solen ner bakom horisonten. Ovanför Kåbdalisbergets liftsystem visar sig istället en praktfull måne.

När byns affär skulle upphöra klev familjen Gunnarstedt tillsammans med Rebeckas pojkvän Svante Andersson in som ägare.

Läs också: På fjällgården lever Marika och Pecka sitt drömliv

 Nadja i matbutiken som framför allt drivs av Rebeckas pojkvän Svante,
Nadja i matbutiken som framför allt drivs av Rebeckas pojkvän Svante, FOTO: Joakim Nordlund

– Svante är intresserad av mat och råvaror. Vi kommer bland annat att satsa på närproducerat och också skapa en lanthandelskänsla i butiken, berättar Rebecca.

Systrarna är optimistiska om framtiden och hoppas att Kåbdalis inom tio år kan ha fler än femtio invånare.

Hoppas locka hit fler invånare till Kåbdalis

 Rebecka med pojkvännen Svante som kommer från Stockholm och trivs att bo mitt i skog och natur.
Rebecka med pojkvännen Svante som kommer från Stockholm och trivs att bo mitt i skog och natur. FOTO: Joakim Nordlund

För även om intresset fortfarande är störst för att bygga fritidshus och vara hår på vintern så vill familjen bygga ut och satsa på att ha turistverksamhet även på sommaren.

– Vi är ju så nära skogen och vill gärna utveckla jakt och fiske. Då tror jag att Kåbdalis kommer att bli en helårsanläggning. Det kommer förhoppningsvis leda till att fler också vill bosätta sig här, säger Nadja.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen