Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 25 december 2018

Ta tag i din ekonomi

Bostadsmarknaden och börsen vacklade. Dessutom gick budgetprocessen trögt på grund av regeringstrasslet. Hur blir det nya året privatekonomiskt? Här är några hållpunkter.

 Hur blir det nya året privatekonomiskt? Här är några hållpunkter.
Hur blir det nya året privatekonomiskt? Här är några hållpunkter. FOTO: Istock

Oavsett om du får mer eller mindre över i plånboken så är nyåret ett utmärkt tillfälle att göra bokslut över det som varit och se fram emot det nya. Ta ett grepp om din ekonomi, gör dig av med gamla surdegar och satsa på det som du verkligen vill göra.

Emma Persson är privatekonom på Länsförsäkringar:

– Se över avtal, försäkringar, löpande utgifter. Planera inför framtiden för det kommer en semester och en jul även kommande år, säger hon.

Läs även: Så mycket kan du få för din gamla mobil

Så påverkas du om räntan stiger

Något som påverkar oss är räntenivån. Den väntas stiga och det gör att boendet kan bli dyrare.

– Räkna på om du klarar en höjd räntekostnad på dina lån. Överväg om du ska binda delar av lånet. Skillnaden mellan tremånadersränta och bunden ränta är liten just nu.

Även börsen styr våra tillgångar eftersom så gott som alla är fondsparare via premiepension och tjänstepension, utöver eventuellt privat sparande. Räkna med att det kan bli fortsatt turbulent på aktiemarknaden trots goda bolagsvinster.

Läs också: Organisera i frysen och spara pengar

Flytta dina pengar från börsen

– Har du rätt risk i ditt sparande? Börsen har gått upp i många år och du kan ha mer pengar i aktiefonder än du bör ha. Om du tar hem vinster kan du ändra dina placeringar om så du får rätt risk igen. Ska du ha pengarna i närtid ska de inte vara på börsen, säger Emma Persson.

Det privatekonomiska året 2019

 • Kommunalskatten höjs i var femte kommun medan en handfull kommuner sänker skatten.
 • Utökat jobbskatteavdrag sänker skatten med upp till 210 kronor i månaden.
 • Det nya karensavdraget som ersätter karensdagen är 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön. Den som vill ha jämkning måste ansöka årligen hos Skatteverket från och med i år.
 • Brytpunkten för statlig inkomstskatt höjs från 40 600 kronor till 42 000 kronor. Det ger cirka 280 kronor mindre i skatt för den som tjänar 42 000 kronor.
 • Regeringens nya förordning ska sänka elnätspriset med som mest drygt 20 procent – men först år 2020.
 • Sänkt skatt för pensionärer och yrkesarbetande över 65 år. Vid lön eller pension upp till 17 000 kronor är sänkningen en hundralapp. Tjänar du 45 000 kronor sänks skatten med 912 kronor i månaden.
 • 1,4 procent höjs den inkomstgrundade ålderspensionen med.
 • TV-licensen blir i år en inkomstprövad avgift. Maxbeloppet är 1300 kronor per person och år. Vinnare är ensamboende och de med låg inkomst medan par kan få höjd kostnad.
 • Prisbasbeloppet höjs till 46 500 och garantipensionen och flera socialförsäkringsförmåner höjs därför. För en ogift pensionär med hel garantipension ger det 177 kronor mer per månad.
 • Schablonskatten på investeringssparkonton, ISK, och kapitalförsäkringar höjs marginellt. En halv miljon kostar cirka 30 kronor mer i skatt jämfört med i fjol.
 • I år är sista chansen att börja ta ut allmän pension vid 61 års ålder – gäller födda 1958.
 • Vill du föra över dina premiepensionsrätter till din make/maka eller registrerade partner? Anmälan ska vara hos Pensionsmyndigheten senast 30 april 2019.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen