Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 januari 2017

Tåget fastnade i Nattavaara – här är SJ:s oväntade tack

Invånarna i Nattavaara ryckte ut och undsatte resenärerna i ett havererat SJ-tåg. Det var -39°C vid tillfället – så här tackar SJ byborna.

Det var på kvällen den 4 januari som tåget mellan Kiruna och Luleå plötsligt blev strömlöst och ståeende utanför Nattavaara. Stoppet kunde ha slutat illa för resenärerna. Det inträffade under vinterns hittills värsta köldknäpp, temperaturen i Nattavaara var vid tillfället -39°C.

– Det var 150 personer ombord på tåget på väg ner mot Luleå. Inget bussbolag ville köra dem, så vi fick öppna affären och församlingshemmet, säger Dirk Hagenbusch, ordförande i den ekonomiska förening som driver lanthandeln.

Nattavaara ligger långt upp i norr och har järnvägsstation.
Nattavaara ligger långt upp i norr och har järnvägsstation.

Inte första tågstoppet i Nattavaara

Det är inte bara kylan som satt stopp för tåget i Nattavaara. För två år sedan fick passagerare räddas under värmen.

– Det var 33 grader varmt vid det tillfället, säger Dirk Hagenbusch.

SJ blir delägare i lanthandeln

Som tack för hjälpen och engagemanget tackar nu SJ Nattavaaraborna genom att bli delägare i butiken samt genom att bidra med en symbolisk summa på 10 000 kronor till kyrkans barnverksamhet och hembygdsföreningen.

– Det är kul att de går in i vår ekonomiska förening som driver lanthandeln. Jag är glad att de uppskattar vår hjälp, säger Dirk Hagenbusch.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen