Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 januari 2017

Tåget fastnade i Nattavaara – här är SJ:s oväntade tack

Invånarna i Nattavaara ryckte ut och undsatte resenärerna i ett havererat SJ-tåg. Det var -39°C vid tillfället – så här tackar SJ byborna.

Det var på kvällen den 4 januari som tåget mellan Kiruna och Luleå plötsligt blev strömlöst och ståeende utanför Nattavaara. Stoppet kunde ha slutat illa för resenärerna. Det inträffade under vinterns hittills värsta köldknäpp, temperaturen i Nattavaara var vid tillfället -39°C.

– Det var 150 personer ombord på tåget på väg ner mot Luleå. Inget bussbolag ville köra dem, så vi fick öppna affären och församlingshemmet, säger Dirk Hagenbusch, ordförande i den ekonomiska förening som driver lanthandeln.

Nattavaara ligger långt upp i norr och har järnvägsstation.
Nattavaara ligger långt upp i norr och har järnvägsstation.

Inte första tågstoppet i Nattavaara

Det är inte bara kylan som satt stopp för tåget i Nattavaara. För två år sedan fick passagerare räddas under värmen.

– Det var 33 grader varmt vid det tillfället, säger Dirk Hagenbusch.

SJ blir delägare i lanthandeln

Som tack för hjälpen och engagemanget tackar nu SJ Nattavaaraborna genom att bli delägare i butiken samt genom att bidra med en symbolisk summa på 10 000 kronor till kyrkans barnverksamhet och hembygdsföreningen.

– Det är kul att de går in i vår ekonomiska förening som driver lanthandeln. Jag är glad att de uppskattar vår hjälp, säger Dirk Hagenbusch.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen