Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 juli 2019

Teateräventyr i Bergslagen för hela familjen

I den idylliska Bergslagsbyn Löa bjuds det på ett lekfullt teateräventyr för hela familjen. Följ med på en spännande vandring genom den välbevarade järnhyttan – spännande karaktärer, mystik och hemligheter utlovas!

 I Löa Hytta bjuds på en teatervandring för hela familjen.
I Löa Hytta bjuds på en teatervandring för hela familjen. FOTO: Ulrika Ringvall

Mitt i den vackra bergslagsnaturen, cirka sju mil norr om Örebro, ligger byn Löa. Byn har en spännande historia att berätta – här finns nämligen den välbevarade Löa hytta. Sedan 1400-talet har här pågått järnframställning innan hyttan stängdes 1907.

I sommar har du återigen chansen att få lära känna en spännande del av Sveriges historia genom teatervandringen Hyttans Hemligheter. Den 5 juli är det premiär för årets uppsättning: Vattenpussar.

– Det är en annorlunda teater. Publiken får vandra runt mellan de olika spelplatserna och får hjälp och ledtrådar av kluriga karaktärer längs vägen, som till slut leder dem fram till den stora hemligheten som gömmer sig i hyttan. Jag ska inte avslöja något men i år handlar det om vatten, säger Löabon Rolf Elmström som tidigare har varit med som både skådespelare och regiassisten för Hyttans Hemligheter. I år ansvarar han för marknadsföringen.

Teatervandring i bergslagsidyll

 Den välbevarade hyttan i Löa omges av vacker natur.
Den välbevarade hyttan i Löa omges av vacker natur. FOTO: Ulrika Ringvall

– Löa har en lång tradition av teaterföreställningar och vi har haft flera spel genom åren. Det är tredje året som vi sätter upp teater i denna form och det är ett sätt att använda naturen som ligger här, säger han.

Under en timme får publiken vandra omkring bland de välbevarade gamla ugnarna och smedjan i finaste Bergslagsidyll, omgiven av porlande vatten. Det är en teaterföreställning för hela familjen där publiken får lära känna underliga figurer som hyttspöket Anna, luffaren Fargo, smeden Sylvester och den pippi-liknande karaktären Mira-Maja.

– Det är en familjeteater och riktar sig framför allt till barn mellan 3 och 9 år. Men har man bara leklusten kvar så fungerar det även för vuxna, säger Rolf Elmström.

Välbesökt teater

 Mira-maja är en utav de spännande karaktärerna.
Mira-maja är en utav de spännande karaktärerna. FOTO: Ulrika Ringvall

– Vi jobbar stort i Löa med att göra hyttan till ett nationellt besöksmål och vi räknar med att Hyttans Hemligheter ska slå publikrekord i år igen, säger Rolf.

Hyttans Hemligheter arrangeras av Löa hembyggdsförenings teatersektion. Manusförfattare och regissör för teatervandringen är Helena Brussell – känd för sitt arbete med Trolska skogen, en sagoliknande teatervandring i Helsingland.

Tidigare i vår hölls auditions och ensemblen består av både amatörer och skådespelare från Dramaten. Flera av skådespelarna är barn från bygden, och de har i år fått en mer framstående roll i föreställningen.

 Flera av skådespelarna i Hyttans Hemligheter är barn från bygden.
Flera av skådespelarna i Hyttans Hemligheter är barn från bygden. FOTO: Ulrika Ringvall

Hyttans Hemligheter

Var: Löa Hytta (ligger mellan Lindsberg och Kopparberg)

När: 5 juli – 4 augusti- spelas alla dagar utom måndagar (flera föreställningar per dag)

Pris: 120 kronor, fri entre för barn under 4 år

Biljetter kan köpas online eller direkt i hyttereceptionen (i mån av plats)

Fakta om Löa

Löa är en gammal bergsmansby med i dag cirka 350 invånare, och den gamla hyttan är fortfarande en central del i byn. Hyttan är bevarad som den en gång såg ut på 1800-talet. Unikt är att det i Löa fortfarande finns ett hyttelag (Sveriges enda) och hyttan ägs av byborna själva. Här finns också en välbevarad såg och kvarn.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen