Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 augusti 2019

Telia höjer priset på bredband i telefonjacket

Hundratusentals kunder drabbas när Telia höjer priset för bredband via kopparnätet. För kunder utan möjlighet att byta till fiber eller mobilt bredband kan det bli en otrevlig smäll.

 Prishöjningen blir en särskilt otrevlig smäll för kunder utan fiber eller mobil uppkoppling.
Prishöjningen blir en särskilt otrevlig smäll för kunder utan fiber eller mobil uppkoppling. FOTO: Istock

På landsbygden är många förpassade till bredband via kopparnätet då fiber inte har installerats ännu. Mobilt bredband kan vara ett kostsamt alternativ med dålig täckning varför många väljer bort det.

När Telia nu går ut med att de höjer priserna för så kallat ADSL kan det därför drabba 100 000-tals kunder, skriver Expressens ekonomisajt Dina pengar.

Läs också: Trafikverkets regeländring underlättar för bredband på landet

Prishöjning i våras

Det blir allt dyrare för Telias kunder att vara uppkopplade via kopparnätet. I april i år höjdes priset på basabonnemanget för fast telefoni med 124 kronor i månaden. I prishöjningen ingick obegränsade samtal till fasta nummer och mobiltelefoner, vilket Telia höll fram som en förmån, skriver Dina pengar.

Den nya prishöjningen berör bredbandsabonnemang via kopparnät, så kallat ADSL, och kan bli så hög som 960 kronor på ett år beroende på vilket paket kunden har.

– Vi jobbar hela tiden med att utveckla och förbättra våra tjänster så att vi kan erbjuda våra kunder Sveriges bästa uppkoppling. Det innebär bland annat att vi måste justera våra priser, säger Magnus Limås på Telias presstjänst till Dina pengar.

Allt färre kopparnätskunder

Samtidigt minskar antalet ADSL-kunder stadigt år för år. År 2015 var drygt 1,1 miljoner kunder uppkopplade via kopparnätet, i år är siffran 624 000 stycken.

Kunder som inte vill acceptera prishöjningen har möjlighet att säga upp sitt abonnemang, meddelar Telia. De med bindningstid behöver säga upp abonnemanget senast dagen innan den löper ut.

De nya priserna börjar gälla från och med 1 oktober 2019.

Bredband via telefonjacket

  • De två vanligaste bredbandsuppkopplingarna via kopparnätet i telefonjacket är ADSL och VDSL.
  • ADSL står för Asymmetrical Digital Subscriber Line.
  • VDSL står för Very-high-bit-rate Digital Subscriber Line.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen