Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 april 2018

Nu släcks kopparnätet vid fjällstationen – tvingas åka 7 km för täckning

I 45 år har Henrik Carlsson drivit Anjans fjällstation i närheten av Åreskutan. I dag släcker teleoperatören Telia det fasta telenätet och ingen av abonnenterna kommer att kunna ringa mer.

 – Mobilnätet har aldrig fungerat här och det har vi fått leva med, men i dag klipper Telia det fasta telefonnätet, säger Henrik Carlsson, som driver Anjans fjällstation.
– Mobilnätet har aldrig fungerat här och det har vi fått leva med, men i dag klipper Telia det fasta telefonnätet, säger Henrik Carlsson, som driver Anjans fjällstation. FOTO: Henrik Anjan

– Mobilnätet har aldrig fungerat här och det har vi fått leva med, men i dag klipper Telia det fasta telefonnätet, så vi kommer att vara helt utan telefoni från och med imorgon onsdag, säger Henrik Carlsson, som hållit liv i fjällstationen med väldigt små medel.

Svårt vid olycka

Han betonar att han och hans personal på fjällstationen inte kommer att kunna ha någon som helst telekommunikation med sina gäster.

– Det betyder också att om någon råkar ut för en olyckshändelse eller blir plötsligt sjuk så kommer vi att bli tvungna att med bil åka cirka 6-7 kilometer för att få mobiltäckning och kunna påkalla hjälp.

Läs också: Debatt – ”Staten överger landsbygden när kopparnätet klipps”

Står utan betallösning

Från och med imorgon kommer de inte heller att kunna ta betalt av sina gäster. Fram till i dag har de använt Paylink, som är en betallösning kopplad till det fasta telenätet.

– Vi befinner oss i besvärlig situation. Telia har varit här tre gånger och de har lovat mig och mina grannar att ordna det här, men de får ingen kontakt, berättar Henrik Carlsson.

Satellittelefoni

Om det inte hade stått ett fjäll i vägen hade de kunnat få mobilsignaler från Åreskutan. Nu undersöker de boende satellitbaserad IP-telefoni. De har också bredband från Tooway, som fungerar hjälpligt.

– I förra veckan sa Telia på sin support att de får acceptera att de inte klarar det här. De har också sagt att de inte har något ansvar. Post- och telestyrelsen, PTS, säger att de kanske kan hjälpa oss till hösten om inget annat fungerar.

Henrik Carlsson understryker att det handlar om sammanlagt tio andra abonnenter. Bland annat har Kall sameby två abonnemang.

Läs också: Telia chockhöjer priset på fast telefoni

Många har reagerat

– Nu kommer vår- och sommarsäsongen också. Då behöver vi ha en kortterminal för betalningar som fungerar.

På Facebook har Henrik Carlsson berättat om sin situation. På mindre än ett dygn har nästan 4 000 personer delat hans inlägg.

Läs också: Ingrid i väglöst land: ”Inget i det moderna samhället lockar mig”Läs också: Liatorp får fiber – tack vare Ingvar Kamprad

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen