Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 september 2022

Theresia vill inspirera andra unga att våga flytta till landet

Slöinge

Den 25-åriga hästtjejen Theresia Sandahl har hittat sitt drömliv i halländska Slöinge.

Och med surfplatta och kameran som verktyg får hon tiotusentals andra att drömma om livet på landet.

 Förra hösten köpte Theresia sin islandshäst Ronja. ”Det är nästan overkligt att ha en egen häst. Det har stått överst på önskelistan i hela mitt liv” säger hon.
Förra hösten köpte Theresia sin islandshäst Ronja. ”Det är nästan overkligt att ha en egen häst. Det har stått överst på önskelistan i hela mitt liv” säger hon. FOTO: Karin Wildheim

25-åriga Theresia Sandahl sitter med ipaden i knäet och lägger ut ännu ett inlägg om en ödehusräddning på Instagramkontot ’Landsbygdsdröm’.

Ett ungt par vågade ta steget och flytta ut till vad många skulle säga var ett ruckel. Nu hjälper Theresia dem att berätta sin historia och inspirera andra.

I hagen utanför fönstret betar hennes Ronja och gårdens andra 16 islandshästar. Det sista Theresia gjorde i går kväll var att skritta en tur barbacka i solnedgångsljuset.

Dagen i dag började med att hon gav hästarna frukost innan det var dags att börja arbetsdagen.

– Hade någon sagt till för mig för ett par år sedan att jag skulle leva det här livet, och att det skulle bli verklighet så snabbt, hade jag aldrig trott det, säger hon.

Inspirerar andra

 Theresia har bara några meter mellan hemmet, hagen och det gemensamma kontoret inne hos grannen och kollegan Jennifer.
Theresia har bara några meter mellan hemmet, hagen och det gemensamma kontoret inne hos grannen och kollegan Jennifer. FOTO: Karin Wildheim

I våras blev Theresia utsedd till Årets Landsbyggare i Halland i kategorin Attityd.

”Theresia driver genom sitt arbete en stark attitydförändring och opinion för landsbygden som en plats för drömmar och möjligheter både genom sin egen verksamhet men också genom Landsbygdsdröms konto.

Hon inspirerar fler unga att våga satsa och bli företagare på landsbygden. Inte minst visar hon att det som ung tjej går att lyckas på landet även med andra verksamheter än de traditionella gröna näringarna” stod det i motiveringen.

Läs också: Svetsaren Ahmad upptäckte unik talang: Kan ”prata” med hästar”

Tidigt hästintresserad

 ”När man sitter mycket vid datorn tar idéerna slut till slut. Då är det skönt med en paus” säger Theresia.
”När man sitter mycket vid datorn tar idéerna slut till slut. Då är det skönt med en paus” säger Theresia.

Även om hon själv blev både stolt och lite förvånad är det nog en och annan som skulle säga att Theresia var en given kandidat. Driftig har hon varit från start.

– Jag började gå på ridskola när jag var tre år gammal och sedan har jag hållit på med hästar hela livet, berättar Theresia.

Hon växte upp i en villa i den lilla byn Näsby vid sjön Flögen utanför Vetlanda i Småland. Föräldrarna hade vanliga jobb, så entreprenörsandan kommer inte därifrån.

– Men hästlivet gör något med en. Man måste ta mycket ansvar.

Theresia blev medryttare, hade foderhästar och engagerade sig i föreningslivet.

 At fotografera hästar är Theresias stora intresse och hennes hästbilder gör succé på instagram.
At fotografera hästar är Theresias stora intresse och hennes hästbilder gör succé på instagram. FOTO: Karin Wildheim

Stallet var hennes andra hem. Där kunde hon även utöva sitt andra intresse:

– När jag fick min första kamera som åttaåring var det starten på det kreativa. Jag kunde sitta i ridskolehagen en hel dag och vänta på det rätta ögonblicket.

Fotouppdrag

 ”Människor blir ofta lugna tillsammans med djur” säger Theresia, självlärd fotograf, som gillar att fånga det samspelet.
”Människor blir ofta lugna tillsammans med djur” säger Theresia, självlärd fotograf, som gillar att fånga det samspelet. FOTO: Theresia Sandahl

Redan som 16-åring började hon få fotouppdrag. Theresia plåtade hästar, andra djur och bröllop på beställning.

Efter gymnasiet gick hon en folkhögskoleutbildning inom grafisk design för att få hålla på med färg och form.

– Redan då tänkte jag att jag nog ville driva något eget men det låg långt fram i tiden. Det verkade lite läskigt!

Boende på landet

 I ladan på gården har två lägenheter byggts. Den ena hyr Theresia. Under bjälken i köket fixar hon mat till både sig själv och det ständigt hungriga marsvinet Pudding.
I ladan på gården har två lägenheter byggts. Den ena hyr Theresia. Under bjälken i köket fixar hon mat till både sig själv och det ständigt hungriga marsvinet Pudding. FOTO: Karin Wildheim

Praktiken skedde på en reklambyrå i Falkenberg. Ronja flyttade till en liten lägenhet uppe på ett garage mitt i stan – och kunde nästan inte andas.

– Jag klättrade på väggarna. Det fanns varken balkong eller trädgård. Ville jag ut måste jag ta mig iväg någon annanstans. Är man uppvuxen på landet kan det vara en mardröm att bo i en liten lägenhet, säger hon.

När Theresia såg en annons på Blocket om ett boende på en hästgård i Slöinge nappade hon och flyttade dit.

Bara ett par veckor senare förlorade hon jobbet hon fått inne i stan. Det var hösten 2019.

Startade eget

 Med sin Ipad når Theresia över 45 000 följare på Instagram.
Med sin Ipad når Theresia över 45 000 följare på Instagram. FOTO: Karin Wildheim

I dag ser hon uppsägningen som det bästa som kunnat hända.

– Jag hade ingen kundkrets och gjorde väldigt lite förberedelser innan jag startade mitt företag. Det är häftigt hur livet kan ändras och dörrar öppna sig, säger hon.

I dag jobbar hon med kommunikation och landsbygd på flera sätt. Dels i företaget Landsbygdsdröm tillsammans med ödehusgurun Robert Danielsson och Jennifer Erlandsson, som är en av dem som startade projektet ”Lev din dröm”.

 Robert Danielsson, Theresia Sandahl och Jennifer Erlandsson driver företaget Landsbygdsdröm tillsammans.
Robert Danielsson, Theresia Sandahl och Jennifer Erlandsson driver företaget Landsbygdsdröm tillsammans. FOTO: Linda Tengvall

De tre vill lyfta landsbygdens möjligheter genom att locka fler att flytta dit, gärna genom att rädda ett tomt hus. Trion jobbar även mot kommuner med inflyttning, ödehusinventering och platsmarknadsföring.

– Det är något av det roligaste jag har fått göra. Vi får möjlighet att göra skillnad samtidigt som vi jobbar med något vi älskar och brinner för, säger Theresia.

– Det är kul att inspirera unga att våga förverkliga sin dröm om livet på landet, fortsätter hon.

Läs också: 32-årige Emil Sund i Djurås: ”Hästarna ger mig ny energi!”

Förutom Landsbygdsdröm driver hon och kollegan Jennifer även en kommunikations- och contentbyrå.

– Allra helst jobbar vi mot landsbygdsföretag, med kommunikation som ska kännas i hjärtat. Vi tror på det äkta och personliga, säger Theresia.

Prenumerera på Lands nyhetsbrev – få artiklar direkt i mejlen

Eget fotokonto

 Att kunna tala utan ord” döpte Theresia fotot som hon la ut på sitt Instagramkonto för snart tre år sedan. Det är fortfarande en av hennes egna favoritbilder
Att kunna tala utan ord” döpte Theresia fotot som hon la ut på sitt Instagramkonto för snart tre år sedan. Det är fortfarande en av hennes egna favoritbilder FOTO: Theresia Sandahl

De designar logotyper, bygger hemsidor, skapar content och sköter sociala medier, håller i mediautbildningar, fotograferar och filmar.

– Men allra roligast är det att ta hand om våra och mina egna konton. Det är samtidigt det som ger mest prestationsångest, säger Theresia.

Vid sidan av ’Landsbygdsdröm’, med närmare 14 000 följare, driver Theresia bland annat fotokontot ”theresiasandahl” med mer än 32 000 följare. Där visar hon sina djurbilder. Favoritmotivet är förstås Ronja, den egna hästen.

Älskar motljus

 Theresia väntar in rätt ljusförhållanden när hon tar sina fantastiska hästfoton.
Theresia väntar in rätt ljusförhållanden när hon tar sina fantastiska hästfoton. FOTO: Theresia Sandahl

Eftersom Theresia tycker om att arbeta med ljuset i bilderna och älskar motljus fotograferar hon helst i soluppgång och solnedgång. Varje fotografering får ta sin tid. Något löpande band är det inte fråga om.

– Det går ju inte att säga till ett djur hur det ska se ut och jag vill skapa något unikt med varje bild. Det jag vill fånga är känslan mellan djuret och människan, säger hon.

Har fyra instagramkonton

Namn: Theresia Sara Linnéa Sandahl.

Ålder: 25 år.

Familj: Singel.

Husdjur: Islandshästen Ronja och marsvinen Pudding och Bodil.

Bor: I en lägenhet på hästgården Hella mellan Falkenberg och Halmstad.

Gör: Grafisk formgivare, fotograf och sociala medier-proffs. Driver en contentbyrå tillsammans med Jennifer Erlandsson.

Instagramkonton: Landsbygdsdröm (tillsammans med Robert Danielsson och Jennifer Erlandsson), theresiasandahl (med häst – och djurbilder), tthessann (om egna vardagslivet) samt marsvinenpahella (med marsvinsperspektiv på världen).

Drömmer om: Att få driva Landsbygdsdröm på heltid. Och att någon gång starta ett litet glasscafé.

Så lyckas du på Instagram – Theresias 6 bästa tips!

1. Var personlig, men inte privat.

Våga bjuda på dig själv även om du sköter ett företagskonto. Människor vill kunna relatera och känna igen sig.

2. Skapa värdefullt, genuint innehåll

Det gör att din målgrupp vill följa dig. Du kan på så vis bygga relationer med dina följare som till slut kan bli dina kunder. Värdefullt material är också delbart, vilket gör att följare kommer hjälpa till att sprida dina inlägg.

3. Använd dig av ”Instagram Stories”.

Som standard ligger de kvar i ett dygn men du kan spara dem i din profil så att de går se i efterhand också. Storyn kan bestå av både stillbild och film. Här finns en rad olika extra funktioner, som bjuder in till interaktion, till exempel omröstningar, frågeformulär och möjlighet att lägga ut länkar.

4. Uppdatera ofta

Lägg ut nya inlägg regelbundet men spamma inte, då kan det få motsatt effekt. Det gäller att hitta en balans. Ett till tre inlägg i veckan och gärna en story om dagen är ett bra mål.

5. Ha roligt

Tänk såhär – Instagram är en stor fest där alla är inbjudna. Din grej är att fånga folk att lyssna på just dig.

6. Variera och utveckla bilspråket

Har man lite känsla för ljus, vinklar och placering av motivet kommer man långt med en mobilkamera. Jag brukar blanda in en del grafik för att skapa variation. Det kan till exempel vara kärnfulla citat.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen