Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 november 2015

Tillverkarna pressas av matlarmen

Cancerlarm, köttskattsförslag och en rättsprocess där mjölkens hälsoaspekter ifrågasätts. Den traditionella svenska livsmedelsproduktionen pressas från alla håll.

FOTO: Ann Lindén

Det är Land Lantbruk som har tagit grepp på hur lantbruket och livsmedelsbranschen möter larmen. 

Dagligvarubolaget Axfood presenterade så sent som i helgen en undersökning som visar att 22 procent av svenskarna planerar att äta mindre kött det närmaste året. Kampanjen Köttfri måndag arbetar för en minskning av köttkonsumtionen både i Sverige och globalt.

Läs även: Nya cancerlarmet: Tre sätt att äta kött på ett sundare sätt

Blåser snålt

Även på mjölkens område blåser det stundtals snålt för producenterna. I rättsprocessen mot Svensk Mjölk anklagar havredryckstillverkaren Oatly ”mjölklobbyn” för att undvika en diskussion om hälsa, miljö och hållbarhet.

Andra ifrågasätter om mjölkproduktionen verkligen har så stor betydelse för den biologiska mångfalden som det ofta påstås.

– Larm kommer och går hela tiden. Det finns en väldig stress i samhället att något måste göras för miljön och hållbarheten och buden är många om vad som krävs. En enskild larmrapport får för en stund stort genomslag innan den glöms och uppmärksamheten riktas åt något annat håll, säger Isabel Moretti, enhetschef för energi och miljö vid LRF till Land Lantbruk.

Läs även: Ät som en smålänning och lev till du blir 100

”Svårt få nyanserad diskussion”

– Det är svårt att nå ut med fakta och få en nyanserad diskussion. Vår strategi är att lyfta fram det vi kan snarare än att säga att andra har fel. Det är också positivt att allt fler inte bara ser till produktionens betydelse utan också får upp ögonen för hur konsumtionen kan driva utvecklingen i hållbar riktning.

Isabel Moretti önskar att politikerna tydligare stod upp för den svenska produktionens värden i hållbarhetsarbetet liksom att lantbrukarna själva tog ett kliv fram och argumenterade för sina produkter.

Läs även: ”Svensk kött- och mjölkproduktion smart för både människa och miljö”

Viktigt med upphandling

– Offentlig upphandling är ett annat viktigt verktyg, där vi genom att öka andelen svenskt kan minska klimatpåverkan, säger hon till Land Lantbruk. 

Är svenskproducerat alltid bättre?

– Inte alltid, men i genomsnitt är svenskproducerade varor bättre än importerade ur ett hållbarhetsperspektiv. Svensk produktion håller en mycket hög grundnivå och om Sverige verkligen vill ta kliv för satt minska miljö- och klimatpåverkan ska vi öka produktionen från jord och skog, säger Isabel Moretti.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen